Інструменти підтримки бізнесу у воєнний час (травень 2023)

Поділитися:

Зусилля уряду України в травні 2023 р. були скеровані на збереження економічної стійкості та сприяння розвитку підприємництва навіть у складних умовах війни. Продовжувалася робота із залучення додаткових фінансових ресурсів та підтримки зовнішньоекономічних зв’язків.

Ключові тренди травня 2023 р., які сприяли зміцненню стійкості підприємництва в умовах війни, висвітлені нижче.

Фінансова підтримка бізнесу

З початку дії урядової програми «єРобота»[1] майже за рік 4600 підприємців отримали гранти на 3 млрд грн для започаткування й розвитку бізнесу.

Із них за державною програмою «Власна справа» (за нею можна отримати мікрогрант до 250 тис. грн на старт або розширення бізнесу) уже видано понад 5 тис. мікрогрантів, виплачено понад 1 млрд грн. Також 4300 підприємців уже отримали кошти на власні проєкти й розпочали їх реалізацію. Очікується, що буде створено 11 тис. робочих місць. У 2023 р. на програму «Власна справа» бюджетом передбачено 1,8 млрд грн, що дозволить видати близько 10 тис. мікрогрантів.

Уряд постійно корегує умови програми, адаптуючи її до потреб підприємців. Останніми змінами були розширені напрями використання мікрогранта – додано можливість придбання транспортних засобів для здійснення підприємницької діяльності. Було збільшено з 15 до 20 робочих днів термін, протягом якого особа, яка виграла грант, має зареєструватися як ФОП, якщо вона не є підприємцем, та укласти угоду на отримання мікрогранта й відкрити банківський рахунок для зарахування коштів. Головною метою грантових програм є створення робочих місць. Так, залежно від суми гранта кожен підприємець, який його отримав, має створити 1–2 робочих місця, працевлаштувати на них людей, пропонувати ці робочі місця кандидатам із числа офіційно зареєстрованих безробітних. Якщо ж протягом шести місяців на створені робочі місця нікого не працевлаштовано, підприємець зобов’язаний повернути грант державі.

З моменту старту Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%»[2] станом на 29 травня 2023 р. підприємці отримали від уповноважених банків 62 598 кредитів на загальну суму 201,45 млрд грн, з яких 41 517 – від банків державного сектору економіки на загальну суму 87,63 млрд грн.

За час дії воєнного стану в Україні укладено 27 776 кредитних договорів на загальну суму 111,8 млрд грн (у т. ч. банками державного сектору – 21 041 кредитний договір на суму 61 млрд грн), з яких: на інвестиційні цілі – 3,11 млрд грн; як антикризові кредити – 7,59 млрд грн; як рефінансування попередньо отриманих кредитів – 4,28 млрд грн; кредити для сільськогосподарських товаровиробників – 31,16 млрд грн; на антивоєнні цілі – 56,48 млрд грн.

Підтримка інвестицій

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт № 9015, який дозволяє ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» (ЕКА) страхувати від воєнних ризиків інвестиції українських та іноземних компаній в Україні.

Законопроєкт розроблений з метою створення умов для масштабування інвестицій в Україні під час воєнних дій та післявоєнного відновлення. Він розширює можливості ЕКА, дозволяючи агентству здійснювати страхування та перестрахування прямих інвестицій, у т. ч. страхування інвестицій в Україні від ризиків, які можуть бути спричинені збройною агресією, бойовими діями та/або тероризмом. Згідно з чинним законодавством, ЕКА страхує експортні контракти та має право страхувати інвестиції з України до інших країн. Передбачено, що таке страхування здійснюється виключно за умови спрямування інвестицій на створення об’єктів та інфраструктури, необхідних для розвитку переробної промисловості та експорту товарів (робіт, послуг) українського походження.

Міністерство економіки України анонсувало пакет фінансування для інвесторів, завдяки цьому вони отримають страхування воєнних ризиків з боку низки установ, як-от Багатостороннього агентства з гарантування інвестицій (MIGA) та Фінансової корпорації розвитку (DFC), що покриває до 90 % потенційних збитків.

Уряд та Верховна Рада України спільно працюють над створенням для потенційних інвесторів нових можливостей, що сприятимуть залученню їх до відбудови країни та відновлення стратегічних галузей економіки. Зокрема, йдеться про домовленості про інвестиційні гарантії від G7 та Європейського Союзу, необхідність реформування податкової системи та створення законодавчої бази для безпечного й прозорого ведення бізнесу.

У пакеті фінансування планується пряме довгострокове та доступне кредитування від міжнародних фінансових організацій, таких як МФК, ЄБРР або ЄІБ, за підтримки пільгового капіталу, а також покриття Експортно-кредитним агентством кредитного ризику, наприклад у рамках кредитної програми Британського агентства з фінансування експорту (UK Export Finance).

Підтримка зовнішньоекономічної діяльності

ЕКА[3] розширює перелік партнерів. «Райффайзен Банк» видав перший беззаставний кредит на суму 210 млн грн українському виробнику морозива та заморожених напівфабрикатів «Три Ведмеді» для виконання експортної угоди на здійснення експорту до Польщі під страхове покриття ЕКА. Загальна сума прокредитованого зовнішньоекономічного договору становить 600 млн грн. Страхова відповідальність ЕКА перед «Райффайзен Банком» становить 178,5 млн грн.

Також укладено угоду між ЕКА[4] та «Першим Українським Міжнародним Банком» (ПУМБ) щодо співпраці в рамках програми портфельного страхування ризику банку за кредитами, що надаються для виконання експортних контрактів підприємствам малого, середнього та великого бізнесу.

Метою програми є збільшення присутності українських виробників і постачальників на світових ринках. За рахунок страхування ЕКА ризиків банку, пов’язаних з наданням кредитів на зовнішньоекономічні контракти, банки можуть надавати кредитування клієнтам-експортерам за спрощеними вимогами щодо застави. Клієнти можуть отримати позики до 5 млн грн терміном до одного року, оформивши в заставу майнові права за експортним контрактом та поруку від власника, за пільговими відсотковими ставками на умовах програми «Доступні кредити 5-7-9 %».

Програма запроваджена Міністерством економіки України та ЕКА у співпраці з українськими банками влітку 2022 р. і є найбільш дієвим інструментом підтримки експортерів в умовах війни. За нею з Експортно-кредитним агентством уже працюють «Ощадбанк», «Укргазбанк», «Укрексімбанк», «ПриватБанк», «КредоБанк» і ПУМБ.

Спрощення юридичного оформлення

Внесено зміни до Порядку державної реєстрації юридичних осіб, ФОП та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи (затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 09 лютого 2016 р. № 359/5), а саме: при поданні заяви в електронній формі у разі, якщо відповідно до законодавства для державної реєстрації передбачено подання копії документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство (підданство) особи, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи, до заяви долучаються електронні копії таких документів, виготовлені шляхом сканування з накладенням кваліфікованого електронного підпису заявника.

Заходи Кабінету Міністрів України, про які йдеться, свідчать про реалізацію цілей підтримки розвитку бізнесу навіть у період війни. Це підтверджує визнання на державному рівні значущості підприємницького сектору для стабільності та відновлення країни.

Розширення державних грантових програм свідчить про намір забезпечити додаткові фінансові можливості для бізнесу, що може стимулювати підприємства розвиватися, залучати нові ресурси та збільшувати свої потужності. Створення нових підприємств та відкриття нових сфер виробництва має значний потенціал для диверсифікації економіки України та забезпечення відновлення зростання в умовах війни.

Підтримка інвесторів та розширення кола партнерів Експортно-кредитного агентства вказує на підтримку зовнішньоекономічної діяльності українських підприємств, що може сприяти підвищенню привабливості України для іноземних інвестицій та співпраці з міжнародними партнерами.

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД

Список використаних джерел:

[1] Єробота: уряд надасть 85 млн грн мікрогрантів на старт або розвиток бізнесу черговим переможцям програми. URL: https://me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=0b435039-2418-4515-882e-4e2…

[2] Мінфін: За час дії воєнного стану в межах Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» видано 27 776 пільгових кредитів на суму близько 112 млрд грн. URL: http://surl.li/icack

[3] ЕКА. Райффайзен Банк видав перший кредит на виконання експортної угоди під страхове покриття ЕКА. URL: http://surl.li/icact

[4] ПУМБ кредитуватиме експортерів у рамках програми підтримки з ЕКА. URL: http://surl.li/icazb