Допомога міжнародних фінансових інститутів Україні. Квітень 2024 року

Поділитися:

Світовий банк 

1 квітня 2024 р. у рамках проєктів Світового банку «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (HEAL Ukraine) і «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей» (HOPE) [1] від уряду Японії на безповоротній основі до держбюджету України надійшло 118 млн дол. США.

Залучене грантове фінансування від уряду Японії складається з 70 млн дол. США в рамках проєкту Світового банку HEAL Ukraine, спрямованих на підтримку державного бюджету, як відшкодування видатків за програмою медичних гарантій та з 48,2 млн дол. США в рамках проєкту Світового банку «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей» (HOPE). Кошти за проєктом спрямовуються на покриття витрат державного бюджету, використаних на компенсаційні виплати власникам осель у багатоквартирних і приватних будинках, які потребують дрібного та середнього ремонту.

Від перших днів повномасштабної війни уряд Японії надає необхідну Україні фінансову допомогу, зокрема через структури та фонди Світового банку. Фінансова допомога Японії спрямована на підтримку державного бюджету, на фінансування соціальної сфери та відновлення. 

Європейський банк реконструкції та розвитку 

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає Ощадбанку ліміт портфельного механізму розподілу ризиків на 50 млн євро, що дасть можливість додатково згенерувати 200 млн євро нового фінансування для приватного сектора України. Кредит ЄБРР покриватиме до 50 % кредитного ризику Ощадбанку за новими позиками на суму 200 млн євро приватним підприємствам, які працюють в Україні.

Гарантія ЄБРР посилює кредитну спроможність Ощадбанку та дозволяє йому надавати необхідне фінансування українським приватним компаніям, які працюють у критично важливих галузях: сільському господарстві, будівництві, транспорті та фармацевтиці. США через Спеціальний фонд кризового реагування (CRSF) надають покриття ризику першого збитку для часткового пом’якшення ризику, пов’язаного з новим фінансуванням [2].

Європейський інвестиційний банк 

Україна в 2024 р. отримає від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) 560 млн євро для проєктів в енергетиці, транспортній інфраструктурі та відновленні житла [3].

ЄІБ у співпраці з Європейською Комісією (ЄК) готовий надати допомогу в запуску програм соціального житла [4]. Обговорюється можливість цільового кредиту 200 млн євро, який буде підтриманий інвестиційним грантом від ЄК. До кредиту також надається пакет технічної допомоги на 12 млн євро, який може бути спрямований на розробку технічних рішень, їхнє впровадження, моніторинг та допомогу в розробці нормативної бази. Майбутня кредитна програма створення соціального житла з бюджетом у 200 млн євро є пілотною.

Повністю підготовлено першу програму з енерговідновлення зруйнованих багатоповерхівок. Бюджет програми – 230 млн євро, з яких пілотна частка становить 30 млн євро. Також є домовленість із Німеччиною про надання через GIZ гранту на технічну допомогу обсягом у 3 млн євро. Щодо можливості впровадження проєкту вивчено ситуацію у 27 українських містах. Реалізувати проєкт запропоновано в Миколаєві та містах Київської області.

Європейський Союз 

15 квітня 2024 р. Європейська Комісія ухвалила пропозицію виконавчого рішення Ради ЄС, яка позитивно оцінила «План Україна» ‒ стратегію реформ та інвестицій для України на наступні чотири роки [5]. Фінансування в межах зазначеного механізму допоможе Україні підтримувати функціонування держави, виплачувати заробітні плати та пенсії, надавати основні державні послуги, фінансувати відновлення та відбудову. Ukraine Facility – це інструмент, що уможливлює отримання Україною у 2024–2027 рр. фінансової та технічної допомоги ЄС на загальну суму 50 млрд євро. Із зазначеної суми на бюджетну підтримку буде спрямовано 38,27 млрд євро, інвестиційний фонд – 6,97 млрд євро, на технічну та адміністративну підтримку – 4,76 млрд євро.

Після російських атак на вітчизняну енергетичну інфраструктуру Євросоюз надіслав екстрену допомогу Україні у вигляді 167 генераторів. Австрія, Німеччина, Швеція та Нідерланди запропонували 157 електрогенераторів різної потужності через механізм цивільного захисту ЄС. Водночас ЄС надав десять електрогенераторів великої потужності з власних запасів вартістю 3,57 млн євро. 

Для реалізації проєктів розвитку в межах транскордонної програми Interreg NEXT Польща – Україна 2021–2027 Закарпаття отримає від ЄС близько 4,5 млн євро грантових коштів [6].

24 квітня 2024 р. до держбюджету України надійшов другий транш у рамках перехідного фінансування обсягом 1,5 млрд євро відповідно до інструменту Європейського Союзу Ukraine Facility [7]. Впровадження Ukraine Facility, разом зі схваленням Єврокомісією «Плану України», допоможе своєчасно та у повному обсязі забезпечувати нагальні бюджетні потреби в соціальній сфері, а також реалізацію відновлення та реконструкції. У березні до держбюджету надійшов перший транш обсягом 4,5 млрд євро. Виконавши всі п’ять реформ у сферах управління державними фінансами, боротьби з корупцією, розвитку бізнес-середовища, Україна залучила загалом 6 млрд євро, передбачених механізмом перехідного фінансування.

Міжнародні партнери України виділили на проєкти гуманітарного розмінування на 2022–2027 рр. понад 700 млн дол. США в еквіваленті. Гроші надходитимуть до 2027 р. від США, Швейцарії, Норвегії, ЄС, Японії, Нідерландів, Німеччини та інших партнерів [8]. Уряд нашої держави посилюватиме координацію діяльності з розмінування із міжнародною та фаховою спільнотою. Така координація здійснюватиметься як через започатковану у 2023 р. Секторальну робочу групу, що об’єднує всіх донорів України в цій сфері, так і через відновлений у березні 2024 р. кластер з протимінної діяльності, який є платформою для програмної координації відповідних суб’єктів.

США

23 квітня 2024 р. Сенат США ухвалив безпековий законопроєкт, котрий раніше був проголосований у Палаті представників, за яким Україні буде надано допомогу на суму понад 60 млрд дол. США [9]. Законопроєкт, який підписав президент, передбачає виділення 23 млрд дол. США на поповнення арсеналів США, котрі можуть бути використані для військової допомоги Україні, та 11,3 млрд дол. США на поточні військові операції США в регіоні. Також Конгрес погодив 13,8 млрд дол. США на закупівлю новітніх систем озброєнь, товарів та послуг оборонного призначення. У тексті документа окремо зазначено, що Сполучені Штати мають передати Києву далекобійні ракетні системи ATACMS, якщо це не загрожуватиме безпековій ситуації в самих США.

Сполучені Штати виділяють 6 млрд дол. США на військову допомогу Україні в межах механізму замовлення зброї в американських виробників. Пакет виділяється в рамках Ініціативи зі сприяння безпеці України (USAI). Рішення було оголошено 26 квітня 2024 р. Перед цим нашій державі виділено пакет військової допомоги в розмірі 1 млрд дол. США, у межах якого ЗСУ постачається зброя зі складів армії США [10].

Допомога за USAI передбачає замовлення у промисловості США чи партнерів [11]. Оголошення про пакет означає початок процесу укладання контрактів на придбання зброї для України. Замовлення на 6 млрд дол. США включає: додаткові боєприпаси для зенітно-ракетних комплексів Patriot; додаткові боєприпаси для зенітно-ракетних систем NASAMS; обладнання для інтеграції західних пускових установок, ракет і радарів протиповітряної оборони із системами ППО України; апаратуру та системи протидії БпЛА; боєприпаси для ракетних систем із лазерним наведенням; багатоцільові радари; протиартилерійські радари; додаткові боєприпаси для артилерійських ракетних систем HIMARS; артилерійські снаряди калібру 155 мм та 152 мм; високоточні авіаційні боєприпаси; безпілотні авіаційні системи Switchblade та Puma; тактичні тягачі для буксирування озброєння та техніки; підривні боєприпаси; компоненти для підтримки українського виробництва БпЛА; стрілецьку зброю та додаткові боєприпаси до стрілецької зброї; допоміжні засоби для навчання, технічного обслуговування та забезпечення підтримки.

Сполучене Королівство

Сполучене Королівство виділило майже 150 млн фунтів стерлінгів (понад 180 млн дол. США) на зміцнення енергетичного сектора України [12]. Лондон продовжує працювати з партнерами по G7+, щоб допомогти Україні відремонтувати, захистити і відновити її енергетичну систему.

Сполучене Королівство передасть Україні найбільший пакет військового обладнання та 500 млн фунтів стерлінгів (617 млн дол. США) військового фінансування [13].

Міністерство оборони Сполученого Королівства надішле найбільший пакет військового обладнання для боротьби проти агресора на суші, морі та в повітрі. До пакета ввійшли: 60 човнів, зокрема рейдові та водолазні катери, а також морські гармати; понад 1600 ударних і протиповітряних ракет, а також додаткові ракети великої дальності Storm Shadow; понад 400 одиниць техніки, зокрема 160 БМП Husky, 162 бронемашини та 78 всюдиходів; майже 4 млн боєприпасів до стрілецької зброї. Також уряд Сполученого Королівства виділить 500 млн фунтів стерлінгів (617 млн дол. США) додаткового військового фінансування. Зазначена сума є частиною загального фінансування на 3 млрд фунтів стерлінгів (3,7 млрд дол. США) до кінця 2024 р. Кошти спрямують на: швидку доставку терміново необхідних боєприпасів та засобів ППО; інженерну підтримку; безпілотники закуплять у Сполученому Королівстві, а кошти підуть на розширення ланцюжків поставок оборонної продукції.

Окрім допомоги Україні, запропоновано у 2025 р. розгорнути ескадрилью Королівських військово-повітряних сил для повітряного контролю НАТО над Польщею. Крім того, Сполучене Королівство планує потроїти експортне фінансування для Польщі з 5 млн фунтів стерлінгів (6,2 млн дол. США) до 15 млн фунтів стерлінгів (18,5 млн дол. США).

Канада

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки вже цього року [14]. У бюджеті Канади на 2024 р. передбачено пакет допомоги Україні за такими напрямами: бюджетна підтримка в розмірі 2,4 млрд канадських доларів, з яких 2 млрд канадських доларів уже перераховано через Спеціальний рахунок МВФ; 400 млн канадських доларів надійдуть найближчими місяцями; 1,6 млрд канадських доларів у рамках нової п’ятирічної програми військової допомоги згідно з безпековою угодою; 216,7 млн канадських доларів через Європейський банк реконструкції та розвитку – для фінансування проєктів відбудови України; 76 млн канадських доларів – для фінансування проєктів у рамках програми з підтримки миру та безпеки в Україні, зокрема гуманітарне розмінування.

Канада оголосила додаткову військову допомогу Україні загальним обсягом майже 12 млн дол. США. Про надання допомоги повідомив міністр оборони Канади Білл Блер на 21 засіданні Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» [15]. Зокрема Канада виділяє 3 млн канадських доларів українському оборонному комплексу на виробництво безпілотників. Це перший випадок, коли Канада робить прямий внесок у виробництво військових безпілотників в Україні. Пожертву зроблено у співпраці зі Сполученим Королівством.

Крім того, Канада зробить додатковий внесок у розмірі близько 13 млн дол. США на ініціативу Чехії щодо закупівлі та доставки ЗСУ боєприпасів великого калібру.

Бельгія

Бельгія 26 квітня 2024 р. оголосила про додаткову допомогу з посилення української протиповітряної оборони [16]. Україні будуть передані ракети для системи протиповітряної оборони з власних запасів Бельгії та виділено 200 млн євро для участі в німецькій ініціативі з постачання систем ППО.

Іспанія

Іспанія направить до України ракети Patriot великої дальності [17]. Нещодавно Іспанія відправила в Україну набори медикаментів та індивідуальних бойових аптечок. Найближчим часом ЗСУ мають отримати боєприпаси калібру 155 мм і 120 мм.

До пакета допомоги, запланованого на наступний місяць, увійшли: легкі та важкі кулемети; захищені колісні транспортні засоби матеріально-технічного забезпечення; броньовані машини піхоти; протитанкові засоби та гаубиці польової артилерії; озброєння для захисту від безпілотників. Підготовка нових бойових танків Leopard до передачі Україні відбувається за планом, перші одиниці будуть готові до кінця червня.

Нідерланди

Нідерландський уряд у весняному перегляді бюджету, опублікованому 15 квітня, підтвердив наміри на найближчі роки збільшити військову та гуманітарну допомогу Україні [18].

Протягом 2024–2026 рр. уряд Нідерландів виділить додаткові 4,4 млрд євро на військову та гуманітарну підтримку України. Із цієї суми 4 млрд євро призначено на військову підтримку й розподілено на три подальші роки, а решта 400 млн євро – у вигляді двох траншів (148 млн – у 2024 р. та 252 млн – у 2025 р.) – на невійськову підтримку.

У 2024 р. Нідерланди виділять щонайменше 1 млрд євро на військову допомогу Україні, на додаток до вже виділених 2 млрд євро. Окрім 2 млрд євро військової підтримки, цьогорічна допомога Нідерландів Україні містить 295 млн євро як внесок до Європейського фонду миру, 89 млн євро на правосуддя й 3 млн євро на невійськову кіберпідтримку. Таку суму військової допомоги закріплено у двосторонній безпековій угоді, яку лідери України та Нідерландів підписали 1 березня поточного року.

Нідерланди в терміновому порядку виділяють понад 200 млн євро на системи протиповітряної оборони і снаряди для України [19]. Про таке рішення, що буде реалізовано в найкоротші терміни, заявила 19 квітня поточного року міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен під час засідання Ради Україна – НАТО. 150 млн євро з пакета підуть на підтримку ініціативи Німеччини з пошуку засобів ППО для України. Ще 60 млн євро призначено для закупівлі засобів ППО ближнього радіусу дії, які захищають від дронів.

Міноборони Нідерландів оголосило, що підтримує ініціативу Естонії щодо швидкої доставки артилерійських снарядів в Україну з наявних запасів. Крім того, Нідерланди надали 250 млн євро чеській ініціативі із закупівлі снарядів для України.

Данія

Уряд Данії оголосив про новий пакет допомоги для оборонно-промислового комплексу України на 2,2 млрд данських крон (295 млн євро) [20]. Гроші підуть на розвиток морського потенціалу, безпілотники та виробництво компонентів ракет. Пакет військової допомоги від Данії передбачає інвестиції в українську оборонну промисловість для закупівлі зброї, боєприпасів, безпілотників, виробництва ракетних компонентів у співпраці з Нідерландами та Чехією, а також підтримку морського потенціалу України. 

Уряд Данії виділяє додаткові кошти для дансько-українського фонду, який сприяє залученню інвестицій з боку данських компаній в Україну [21]. Це приблизно 43 млн дол. США для данських компаній, які інвестують та реалізують бізнес-проєкти в Україні. Дансько-український фонд засновано в березні 2023 р. Фонд координує зусилля Данії, спрямовані на довгострокову підтримку України у військовій, гуманітарній та економічній сферах.

Створено державну схему позик та гарантій під управлінням Данського експортно-інвестиційного фонду (ДЕІФ) з першим траншем на суму 144 млн дол. США; фінанси призначені для реконструкції критичної інфраструктури України. Співпраця зосереджена на напрямах, де Данія має переваги, а саме: зелена трансформація економіки; централізоване тепло- та водопостачання; суднобудування; розвиток портової інфраструктури; транспорт і логістика; інфраструктура; ефективне урядування та підтримка малого та середнього бізнесу. Передбачається, що Данський експортно-інвестиційний фонд фінансуватиме проєкти із залученням до 50 % українського компонента.

Данський уряд виділив 40 млн данських крон (понад 5 млн євро) на відновлення української енергетичної системи після масованих російських атак на інфраструктуру.

23 квітня 2024 р. Україна та Данія уклали Меморандум щодо довгострокової співпраці та відбудови України [22]. Документ передбачає, що уряд Данії виділить близько 40 млн євро на підтримку приватного сектора, який бере участь у відбудові України. 380 млн євро підуть на підтримку критичної інфраструктури, що використовує відновлювальну енергетику. Гроші надійдуть до Експортно-інвестиційного фонду Данії, який є частиною Дансько-українського фонду. Його завдання – знизити фінансові ризики для компаній, що беруть участь у відбудові України. Ці кошти допоможуть зміцнити енергосистему України, яка постраждала від російських ракетних і дронових атак.

Данія вже виділила 17 пакетів військової допомоги Україні на суму понад 4 млрд євро. Країна одна з перших оголосила про намір направити гроші на закупівлю зброї для України безпосередньо в українських виробників. Для цього передбачено спрямувати 200 млн данських крон (28,6 млн дол. США).

26 квітня 2024 р. Міністерство оборони Данії оголосило про значне збільшення фінансування Українського фонду, демонструючи тверду підтримку України. Уряд Данії та парламентські партії домовилися виділити додатково 4,4 млрд данських крон (590 млн євро) на 2024 р. Протягом 2023–2028 рр. загальний обсяг військової підтримки в рамках Фонду для України становитиме 64,8 млрд данських крон (8,7 млрд євро). Мета військової підтримки в рамках Українського фонду у 2023–2028 рр., як і раніше, – надання безпосередньої військової підтримки Україні у вигляді озброєнь, іншого військового обладнання.

Норвегія

Норвегія за останні місяці передала Україні військове спорядження, що належить Збройним силам країни, на суму близько 1 млрд норвезьких крон (майже 850 млн євро) [23]. Допомога складається з: артилерійських снарядів; протитанкової зброї; мінних тральщиків, підтримки в обслуговуванні танків. Серед пожертвувань – 5 тис. протитанкових ракет M72 і артилерійські снаряди, які використовуються в танках M109. До вартості пожертвувань також входять запасні частини.

Крім цього Норвегія виділила близько 1,6 млрд норвезьких крон (1,36 млрд євро) на чеську ініціативу із закупівлі боєприпасів для України. Також Норвегія передала Україні три саперні машини на шасі танка Leopard 1 і виділила 150 млн норвезьких крон (12,7 млн євро) на обслуговування танків Leopard

Програма «Нансен», розрахована на п’ять років, передбачає надання військової та цивільної допомоги на суму 75 млрд норвезьких крон (6,5 млрд євро). Це свідчить про значну та довгострокову підтримку України з боку Норвегії. Раніше уряд країни дозволив прямий продаж українським військовим зброї та продукції оборонного призначення від норвезької оборонної промисловості.

30 квітня 2024 р. парламент Норвегії підтримав збільшення цьогорічного фінансування військової допомоги Україні на 7 млрд крон (630 млн дол. США) [24].  Із них 6 млрд норвезьких крон (540 млн дол. США) буде витрачено переважно на протиповітряну оборону, 1 млрд крон (90 млн дол. США) – на цивільну підтримку. Таким чином уряд Норвегії у 2024 р. витратить загалом 22 млрд крон (1,980 млрд дол. США) на пряму допомогу Україні.

Литва

Литва передасть Україні додатково 3 тис. безпілотників та виділить 15 млн євро для реабілітації українських військових [25]. Литва вже надає 35 млн євро для чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів.

Литва планує розібрати свої закриті ТЕС і надати запчастини для відновлення української енергосистеми [26]. Німецький оборонний концерн Rheinmetall побудує в Литві завод з виробництва боєприпасів. Переговори щодо будівництва заводу між урядом Литовської Республіки та німецькою делегацією відбулися 16 квітня 2024р.[27].

20 квітня 2024 р. Литва передала Збройним Силам України чергову партію військової допомоги у вигляді розібраного легкого штурмовика L-39ZA Albatros [28]. 

Латвія

Україна та Латвія найближчим часом запустять спільне виробництво дронів для Збройних Сил України [29]. Досягнуто домовленості про те, що частина українських військових, котрі були поранені, лікуватимуться в Латвії. Сторони також обговорили питання військово-технічної допомоги й організації спільного виробництва снарядів.

Латвійська державна енергетична компанія Latvenergo надала українській стороні пакет енергетичного обладнання для відновлення ушкоджених російськими снарядами об’єктів енергосистеми [30]. До пакета увійшли: високовольтний трансформатор ТС-250000/330 (його потужність складає 250 МВА, раніше він працював на Ризькій ГЕС); компресор стисненого повітря GR110; 60 т трансформаторного масла. Частково вантаж з енергетичним обладнанням для української енергосистеми доправлено за допомогою Державної пожежно-рятувальної служби Латвії. Витрати на транспортування покрито за рахунок ЄС. 

Південна Корея

Південна Корея передасть Україні у 2024 р. гуманітарну допомогу на 200 млн дол. США у межах пакета на загальну суму 2,3 млрд дол. США [31].

Кошти буде спрямовано на задоволення надзвичайних потреб України. Решта, 2,1 млрд дол. США, надійде у вигляді довгострокових кредитів під низькі відсотки через Фонд економічного співробітництва та розвитку, починаючи з 2025 р. Південна Корея також пожертвує по 50 млн дол. США Світовому банку та Європейському банку реконструкції та розвитку на їхні проєкти з надання допомоги Україні.

Австралія

Австралія оголосила про новий пакет допомоги для України у розмірі 100 млн дол. З цієї суми половина, а саме 50 млн дол., призначена для підтримки протиповітряної оборони. Понад 30 млн дол. і решта – піде на безпілотники в межах коаліції дронів та інші військові потреби [32]. Загальна вартість підтримки Австралії становить понад 655 млн дол., із них 540 млн дол. – це військова допомога. 

______________________________________________________

[1] Див.: URLhttps://mof.gov.ua/uk/news/ministry_of_finance_attracted_118_mln_from_j…

[2] Див.: URLhttps://www.epravda.com.ua/news/2024/04/10/712247/

[3] Див.: URLhttps://www.epravda.com.ua/news/2024/04/19/712638/

[4] Див.: URLhttps://ru.interfax.com.ua/news/interview/981676.html

[5] Див.: URLhttps://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/єврокомісія-схвалила-“план-україна”-який-відкриває-доступ-до-регулярних-платежів-у-межах-“ukraine_uk?s=232

[6] Див.: URLhttps://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0aACwrr8wGdXsTB2…

[7] Див.: URLhttps://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_eur_15_billion_in_bridge_fi…

[8] Див.: URLhttps://www.kmu.gov.ua/news/ponad-700-milioniv-vydilyly-mizhnarodni-par…

[9] Див.: URLhttps://thehill.com/homenews/4616775-senate-passes-ukraine-israel-fundi…

[10] Див.: URLhttps://www.epravda.com.ua/news/2024/04/26/712973/

[11] Див.: URLhttps://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/3757794/biden-adm…

[12] Див.: URLhttps://www.gov.uk/government/speeches/uk-condemns-russias-bombardment-…

[13] Див.: URLhttps://www.gov.uk/government/news/pm-to-announce-largest-ever-military…

[14] Див.: URL:  https://www.facebook.com/yuliya.kovaliv/posts/pfbid0ELmWfbMUynN6KDos3ao…

[15] Див.: URLhttps://www.canada.ca/en/department-national-defence/news/2024/04/minis…

[16] Див.: URLhttps://www.rtbf.be/article/guerre-en-ukraine-invasion-de-l-ukraine-la-…

[17] Див.: URLhttps://www.defensa.gob.es/gabinete/notasPrensa/2024/04/DGC-240426-reun…

[18] Див.: URLhttps://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2024/04/15/voorjaarsnota-20…

[19] Див.: URL: https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/04/19/ollongren-per-direct-ruim-€200-miljoen-extra-voor-acute-steun-aan-oekraine

[20] Див.: URLhttps://www.fmn.dk/da/nyheder/2024/ny-donationspakke-med-fokus-pa-oget-…

[21] Див.: URLhttps://www.kmu.gov.ua/news/minekonomiky-daniia-vydiliaie-300-mln-kron-…

[22] Див.: URLhttps://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=678be148-6b72-4395-b729…

[23] Див.: URLhttps://www.regjeringen.no/en/aktuelt/donasjoner-fra-norge-til-ukraina-…

[24] Див.: URLhttps://www.vg.no/nyheter/i/Jb1Lz6/stoere-oeker-stoetten-til-ukraina-me…

[25] Див.: URLhttps://www.kmu.gov.ua/news/lytva-zakupyt-dlia-ukrainy-3-tysiachi-lytov…

[26] Див.: URLhttps://ua.news/ua/ukraine/litva-hoche-peredati-ukrayinskij-energosiste…

[27] Див.: URLhttps://www.reuters.com/business/aerospace-defense/lithuania-signs-deal…

[28] Див.: URLhttps://kam.lt/lietuva-perdave-ukrainai-lengvaji-atakos-lektuva-l-39za-…

[29] Див.: URLhttps://uatv.ua/uk/bezpilotnyky-vzhe-perevireni-latviya-peredast-ukrayi…

[30] Див.: URLhttps://rus.delfi.lv/biznes/37448553/bnews/120018668/latvenergo-peredal…

[31] Див.: URLhttps://en.yna.co.kr/view/AEN20240418003200320

[32] Див.: URLhttps://www.kmu.gov.ua/news/avstraliia-hotuie-dlia-ukrainy-novyi-paket-…

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram та Facebook
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД