Цифрова трансформація економіки України в умовах війни. Грудень 2023 року

Поділитися:

Цифрова трансформація відкриває перспективи запуску інноваційних технологій, які здатні забезпечити стійкість та інклюзивність національної економіки. Рух України в напрямі євроінтеграції з послідовним виконанням узятих на себе зобов’язань у рамах Угоди про асоціацію у сфері цифрової трансформації дає можливість трансформувати сектори економіки, збільшити різноманітність нових прикладних програм і комерційних послуг, а отже, стимулювати появу стартапів, які пропонують нові бізнес-моделі та продукти / послуги. Серед визначних процесів і подій у грудні 2023 р. варто виокремити такі.

14 грудня п. р. лідери країн ЄС ухвалили рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою щодо вступу до Євросоюзу, де розділ 10 «Цифровізація і медіа» Звіту оцінки стану імплементації актів права ЄС (ACQUIS ЄС) може стати одним з перших, за яким розпочнуться перемовини [1]. 

Довідково. 2023 р. Україна здійснила процедуру селфскринінгу і визначила тематичні напрями імплементації у сфері цифрової трансформації, а саме: електронні комунікації, кібербезпека, радіоспектральна політика, е-ідентифікація, аутентифікація та довірчі послуги, е-комерція та цифрові послуги, обіг даних та геопросторові дані та ін. [2]. 

Diia Summit, який проходив у Києві 19 грудня 2023 р., анонсував найближчі плани й презентував нові послуги в «Дії» та сервіси, які полегшують життя українців в умовах війни й наближають перемогу [3]. Згідно з повідомленням посла США в Україні Бріджит Брінк, упродовж п’яти років США виділить Україні 150 млн дол. США для підтримки програми з цифрової трансформації на створення ефективних цифрових екосистем для підтримки економічного зростання, прозорої відбудови та впровадження нових цифрових послуг для громадян та бізнесу, які мають антикорупційний ефект. 
 

У сфері захисту критичної інфраструктури та безпеки

Приватна розвідувальна аналітична компанія Recorded Future у 2023 р. інвестувала в Україну понад 20 млн дол. США шляхом відкриття доступу до програмної платформи Intelligence Cloud, надання державним органам виконавчої влади та підприємствам розвідувальних даних для захисту критичної інфраструктури й розслідування воєнних злочинів РФ. Крім того, спільно з CERT-UA компанія працювала над виявленням та усуненням шпигунської кампанії, яку провадить зловмисник BlueDelta/APT28 в українських урядових організаціях з використанням Recorded Future Network Intelligence, фішингових даних та даних про шкідливе програмне забезпечення [4].

Довідково. Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України (CERT-UA) отримала міжнародну акредитацію та тісно співпрацює з CERT-EU. У рамах досягнення узгодженості українського законодавства з європейським щодо заходів безпеки мережевих та інформаційних систем, загального рівня кібербезпеки впроваджувано спільні заходи з пошуку та виявлення потенційної вразливості інформаційно-комунікаційних систем та комунікаційних мереж [5]. 

З метою якісного вдосконалення законодавства України у сфері кібербезпеки та захисту інформації, створення належної правової основи для стримування збройної агресії РФ у кіберпросторі та надання відсічі агресорові до розгляду Верховною Радою України в другому читанні підготовлено законопроєкт щодо невідкладних заходів посилення спроможностей з кіберзахисту державних інформаційних ресурсів та об’єктів критичної інформаційної інфраструктури [6].

Посиленню цифрової стійкості установ, пришвидшенню цифровізації процесів та підвищення їхньої ефективності у 2023–2024 рр. сприяє технологічна підтримка від одного з провідних світових виробників програмного забезпечення для управління бізнес-процесами SAP. Загальна сума допомоги компанії з 2022 р. становить понад 65 млн євро. Компанія розробляє рішення, які сприяють ефективній обробці даних та інформаційному потоку між організаціями. 2024 р. компанія планує інвестувати майже 2 млн євро в локалізацію своїх продуктів в Україні. Зокрема, нещодавно запущено рішення SAP ERP для середнього бізнесу GROW with SAP. Крім того, компанія допомагає зацифровувати процеси в Міністерстві оборони України, підтримує цифрову стійкість критичної інфраструктури та допомагає здійснювати ефективні медичні закупівлі. Окремий трек роботи з Україною – підтримка вітчизняних стартапів і долучення до глобальних акселераторів SAP.iO, що дасть можливість українським експортерам безоплатно приєднатися до бізнес-мережі SAP Business Network та отримувати підтримку програмного забезпечення й хмарних сервісів до кінця першого кварталу 2024 р. [7]. 

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка затверджує План використання радіочастотного спектра, що дасть змогу створити фундамент для впровадження нових технологій в Україні (як-от 5G) та ефективно управляти радіочастотним спектром і долати виклики цифрової епохи. Це, зокрема, дасть змогу зменшити цифровий розрив між містами й селами, поліпшити якість електронних сервісів та долучитися до Єдиного цифрового ринку [8].
 

У сфері інноваційної політики

За підтримки Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» Міністерство цифрової трансформації спільно з Міністерством освіти і науки презентували в грудні п. р. Глобальну інноваційну візію WINWIN до 2030 рокуяка окреслює ключові напрями розвитку країни у внутрішньо- та зовнішньополітичному контекстах [9]. Серед пріоритетних тематичних напрямів візії визначено: medtech, edtech, AI, економіка без кордонів, biotech, greentech, кібербезпека, напівпровідники, fluid economy, цифрова економіка, agritech та ін. 

Стратегічні цілі для розвитку України як високотехнологічної цифрової держави визначено в результатах комплексного та систематизованого дослідження ринку «IT Research Ukraine 2023: Адаптивність та стійкість під час війни», що уможливить активне впровадження та реалізування масштабних досліджень ІТ-індустрії [10]. Розвідку здійснив Львівський ІТ-Кластер у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України та за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України». 

Довідково. Основні результати аналізу: частка комп’ютерних послуг становить 41,5 %, є найбільшою в структурі експорту послуг; частка IT у ВВП – 4,9 %; обіг ІТ-індустрії – 8 млрд дол. США; компанія, найнявши одного IT-фахівця, створює та зберігає 2,7 робочого місця; за останній рік кількість ІТ-фахівців збільшилася майже на 8 % – до 307 600, з них 242 000 працюють в Україні. 

Дослідження «Web3 для України: діалог із засновниками», ініційоване Міністерством цифрової трансформації спільно з Громадською спілкою «Віртуальні активи 2030» у грудні п. р., спрямовано визначити основні чинники, які стримують роботу web3-сектора. Проєкт розглядають як потужний драйвер технологічного та економічного розвитку країни й посилення лідерства України у сфері цифровізації [11]. З метою подолання негативних наслідків регуляторної невизначеності розвитку web3-індустрії Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики вніс на розгляд у Верховну Раду України законопроєкт про віртуальні активи, який допоможе створити для web3-бізнесу прийнятні умови для його стабільної роботи й розвитку [12].

У сфері поглиблення інтеграції цифрових ринків та посилення міжнародної співпраці

Меморандум про співробітництво, укладений між Міністерством цифрової трансформації України та Європейською організацією з кібербезпеки (ECSO), дасть змогу зміцнити кібербезпеку України, пришвидшити інтеграцію нашої держави в європейський цифровий простір відповідно до міжнародних стандартів, а також поглибити співробітництво у сферах суспільної обізнаності й цифрової трансформації і сприяти розвиткові та виходу на європейські ринки українських стартапів, які працюють у цій галузі [13].

Міністерство цифрової трансформації України, Міністерство закордонних справ Великої Британії й Міністерство економіки та комунікацій Естонії уклали тристоронній меморандум про співпрацю у сфері цифровізації, головною метою якого є пошук спільних цифрових рішень для подолання викликів сучасності, зокрема у сфері штучного інтелекту та відкритих даних. Країни також домовилися посилити співробітництво у сфері електронного урядування, що дасть змогу швидко та ефективно обмінюватися досвідом між державами та реалізовувати спільні диджитал-проєкти [14].
 

У сфері розширення фінансування цифрових трансформацій

USAID надає фінансову допомогу розміром 3 тис. дол. США кожному з найпрогресивніших учасників освітньо-грантової програми «Міцність» для підтримки й відновлення бізнесу в постраждалих від повномасштабної війни Одеській, Харківській та Дніпропетровській областях. Від початку широкомасштабного вторгнення в Україні з’явилося понад 40 000 нових компаній. Загальний грантовий фонд програми – 2,202 млн грн. За результатами проходження програми, створення власної стратегії відновлення бізнесу та нових робочих місць обрано 20 найпрогресивніших креативних учасників проєкту[15].
 

У сфері поширення цифрової інклюзії

11 грудня відбулося підсумкове у 2023 р. засідання Ради безбар’єрності, де експерти UNDP презентували результати реалізації флагманських проєктів із запровадження безбар’єрності як головного принципу цифрової інклюзії щодо однакових можливостей використання технологій та інтернету [16]. Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору до 2030 р., яку ініціювала перша леді України Олена Зеленська, спрямована на формування фізичної, інформаційної, цифрової, соціальної, громадянської, економічної та освітньої безбар’єрності для всіх груп населення.

_____________________________________________________________________________

Список посилань

[1] Лідери країн ЄС ухвалили рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою щодо вступу до Євросоюзу. URL: https://lb.ua/world/2023/12/14/589040_lideri_krain_ies_uhvalili_rishenn…

[2] Звіт за результатами проведення первинної оцінки стану імплементації актів права ЄС (ACQUIS ЄС).  URL: https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/55-GOEEI/zvit_UA.pdf

[3] Головна технологічна подія Мінцифри: що презентують на Diia Summit. URL: https://thedigital.gov.ua/news/golovna-tekhnologichna-podiya-mintsifri-…

[4] Recorded Future продовжує надавати критично важливі розвіддані для захисту України від кібер-, фізичних та кінетичних загроз. URL: https://thedigital.gov.ua/news/recorded-future-prodovzhue-nadavati-krit…

[5] Про затвердження Порядку пошуку та виявлення потенційної вразливості інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж : постанова Кабінету Міністрів України від 16 травня 2023 р. № 497. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/497-2023-%D0%BF#Text 

[6] Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо невідкладних заходів посилення спроможностей із кіберзахисту державних інформаційних ресурсів та об'єктів критичної інформаційної інфраструктури.  URL: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/40553

[7] Результати технологічної підтримки від SAP у 2023–2024: 65 мільйонів євро на підтримку цифрової стійкості та локалізації продуктів. URL: https://thedigital.gov.ua/news/rezultati-tekhnologichnoi-pidtrimki-vid-…

[8] Якісний зв’язок у кожен населений пункт: Уряд затвердив План радіочастотного спектра. URL: https://thedigital.gov.ua/news/yakisniy-zvyazok-u-kozhen-naseleniy-punk…

[9] Презентація Глобальної інноваційної візії WINWIN: якою буде Україна майбутнього. URL: https://thedigital.gov.ua/news/prezentatsiya-globalnoi-innovatsiynoi-vi…

[10] IT RESEARCH UKRAINE ІT-індустрія України 2023: адаптивність та стійкість під час війни. URL: https://itcluster.lviv.ua/projects/it-research-ukraine/

[11] Які фактори стримують розвиток web3-індустрії – результати дослідження «WEB3 для України: діалог зі засновниками». URL: https://thedigital.gov.ua/news/yaki-faktori-strimuyut-rozvitok-web3-ind…

[12] Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо врегулювання обороту віртуальних активів в Україні. URL: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43232

[13] Посилюємо кібербезпеку України: Мінцифра та ECSO підписали меморандум про співпрацю. URL: https://thedigital.gov.ua/news/posilyuemo-kiberbezpeku-ukraini-mintsifr…

[14] Посилюємо міжнародне партнерство: Україна, Британія та Естонія уклали меморандум про розвиток цифровізації.  URL: https://thedigital.gov.ua/news/posilyuemo-mizhnarodne-partnerstvo-ukrai…

[15] Понад два мільйони на підтримку постраждалого бізнесу: результати освітньо-грантової програми Міцність. URL: https://thedigital.gov.ua/news/ponad-dva-milyoni-na-pidtrimku-postrazhd…

[16] Безбар’єрність для всіх: пріоритетом 2024 року стануть доступні послуги в кожній громаді. URL: https://thedigital.gov.ua/news/bezbarernist-dlya-vsikh-prioritetom-2024…

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram та Facebook
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД