Спільна заява керівників міжнародних фінансових установ з програмами в Україні та сусідніх країнах

Поділитися:

Заява президентки Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Оділь Рено-Бассо, президента Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) Вернера Хойєра, голови Банку розвитку Ради Європи (БРРЄ) Карло Монтічеллі, директорки-розпорядниці Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіни Георгієвої та президента Групи Світового банку (ГСБ) Девіда Малпасса

Ми, голови ЄБРР, ЄІБ, БРРЄ, МВФ та ГСБ, зустрілися сьогодні (17.03.2022) для обговорення впливу війни, що триває в Україні, на світову економіку, а також нашої колективної відповіді на цю кризу.

Ми нажахані та глибоко стурбовані російським вторгненням в Україну та пов’язаною з цим кризою.

Напади на цивільних громадян та інфраструктуру завдають величезних страждань, створюють масове переміщення населення, загрожують міжнародному миру та безпеці, а також ставлять під загрозу основні соціальні та економічні потреби людей у всьому світі.

Війна не лише призвела до жахливої людської катастрофи в Україні, а й негативно впливає на існування людей в усьому регіоні та поза його межами.

Наслідки будуть дуже масштабними – від скорочення постачання енергоносіїв та продуктів харчування до зростання цін, бідності та величезних потреб у реконструкції України. Усе це негативно вплине на постпандемічне відновлення в усьому світі.

Уся світова економіка відчує наслідки цієї кризи – уповільнення темпів зростання, розірвання торговельних зв’язків та підвищення інфляції, від якого у першу чергу постраждають найбідніші та найвразливіші категорії населення.

Підвищення цін на такі товари, як продукти харчування та енергоносії, додатково прискорить зростання інфляції.

Певні країни, зокрема ті, які розташовані по сусідству з Україною, стикнуться з припиненням торгівельних зв’язків, розірванням ланцюжків постачання, зменшенням обсягів міжнародних переказів, а також значним збільшенням потоків біженців.

Зниження довіри інвесторів та збільшення невизначеності призведе до підвищення цін на активи, більш жорстких фінансових умов і навіть потенційно відтоків капіталу з ринків, що розвиваються.

Наші організації вже відгукнулися на кризу наданням екстреної підтримки Україні та її сусідам.

ЄБРР ухвалив «Війна в Україні – пакет стійкості ЄБРР» з початковим розміром €2 млрд, метою якого є реагування на нагальні потреби людей, які постраждали від війни, а також підтримка суттєвої реконструкції (відбудови) України, коли це дозволять умови. Пакет ЄБРР включає в себе термінову Програму стійкості та забезпечення засобів для існування, яка охоплює сфери енергетичної безпеки, ядерної безпеки, муніципальних послуг, а також підтримку фінансування торгівлі та ліквідності для МСП в Україні та сусідніх країнах. Як тільки дозволять умови, ЄБРР також буде готовий взяти участь у програмі відновлення України, відбудові засобів для існування та бізнесу, реконструкції життєво важливої інфраструктури, підтримці ефективного врядування та забезпеченні доступу до послуг. Ця діяльність вестиметься спільно з міжнародними партнерами, у тому числі ЄС та США, а також прямими донорами та іншими міжнародними фінансовими організаціями.

ЄІБ підготував екстрену програму «Солідарність з Україною – негайна відповідь», яка передбачає надання негайної фінансової підтримки у розмірі €668 млн українській владі та перепризначення коштів, виділених на інфраструктурні проєкти, з метою прискорення надання ще €1,3 млрд. З екстреної допомоги ліквідності за минулий тиждень було виплачено €329 млн. Додатково €329 млн буде виплачено протягом найближчих днів. Крім цього, ЄІБ цілком готовий надати допомогу у відбудові того, що буде зруйноване в ході війни, шляхом фінансування нової критично важливої економічної та фінансової інфраструктури. Паралельно з цим ЄІБ також підтримуватиме країни східного та південного сусідства ЄС, регіону розширення ЄС та Центральної Азії заходами екстреного реагування, у першу чергу ті з них, які зазнали найбільших впливів від міграційної кризи, а також середньостроковими заходами підтримки стійкості, спрямованими на пом’якшення соціальних та економічних впливів. ЄІБ також розробив план дій, який допоможе пом’якшити впливи міграційної кризи на країни ЄС, що приймають біженців.

БРРЄ, з урахуванням його складу та особливого соціального мандату, надав екстрені гранти сусіднім з Україною країнам на покриття невідкладних потреб біженців, включаючи транспортування та орієнтацію. БРРЄ також готовий надавати гнучкі кредити з оперативною вибіркою коштів у відповідь на значні фінансові потреби сусідніх та інших країн, які приймають великі потоки біженців, з приділенням пріоритетної уваги соціальному сектору.

МВФ 9 березня надав Україні екстрену допомогу у розмірі $1,4 млрд у рамках Інструменту швидкого фінансування (RFI) з метою реагування на термінові потреби у фінансуванні та пом’якшення економічних наслідків війни. Спеціалісти МВФ продовжують тісно співпрацювати з українською владою, надаючи допомогу в розробці та імплементації ефективних заходів кризового реагування. МВФ також наразі працює з Молдовою, яка звернулася з проханням збільшити обсяг існуючої програми з Фондом. Фонд готовий підтримувати усіма своїми інструментами сусідні та інші країни, які зазнають впливів війни.

Група Світового банку вже мобілізувала для України понад $925 млн, зокрема для оперативної бюджетної підтримки, що допоможе Уряду в наданні критично важливих послуг українським громадянам. З цієї суми вже фактично надано $350 млн. Це фінансування є частиною пакету підтримки обсягом $3 млрд, який планується надати Україні протягом найближчих місяців. Світовий банк також створив мультидонорський трастовий фонд (МДТФ), який є одним з найшвидших та найнадійніших механізмів цільового спрямування донорських ресурсів в Україну. До цього фонду вже внесено $145 млн. Група Світового банку також працює над варіантами допомоги сусіднім країнам, зокрема для підтримки біженців, і продовжить надання торгівельного фінансування для підтримки приватного сектору.

Ми усвідомлюємо важливість співпраці для координації наших відповідей з метою підтримки України та сусідніх країн на фінансовому і політичному фронтах, а також для досягнення максимального результату на рівні практичної реалізації. Ми віддані меті посилення міжнародного співробітництва і солідарності перед обличчям цього величезного виклику

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД