Регіональні ринки праці в умовах війни

Поділитися:

Повномасштабна війна, розв’язана Росією проти України, зумовила радикальні зміни в регіональному розподілі зайнятості, статево-віковій структурі населення, спричинила проблеми працевлаштування мільйонів внутрішньо переміщених осіб, спонукала до налагодження ефективної роботи релокованих підприємств. Розв’язання вкрай складних завдань стоїть на порядку денному центральних органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, експертів та науковців.

Проблематиці створення робочих місць на рівні регіонів та громад в умовах війни та повоєнного відновлення було присвячено чергове розширене засідання експертної ради з питань регіональної політики зайнятості при центрі регіональних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень, яке відбулося 28 липня 2022 року.

Учасники заходу обговорили проблеми створення робочих місць на рівні регіонів та громад в умовах війни та в перспективі повоєнного відновлення, зокрема: поточні структурні зміни на ринку праці; засоби сприяння створенню робочих місць у громадах; проблеми професійної підготовки й перекваліфікації кадрів на місцевому та регіональному рівнях.

Створення робочих місць на рівні регіонів та громад проаналізували в канві економічних, демографічних та соціальних проблем, які виникли внаслідок агресії Російської Федерації:

  • значні масштаби руйнації виробничого, інфраструктурного потенціалу, ускладнена реалізація експортного потенціалу (металургія, сільське господарство);
  • розрив логістичних ланцюгів постачання та коопераційних зв’язків між підприємствами;
  • посилення міграційних тенденцій (відплив за кордон населення продуктивного віку з досить високим рівнем освіти, дітей та молоді; посилення ризиків їх неповернення).

Під час дискусії члени експертної ради дійшли згоди, що значущість створення робочих місць у нинішніх умовах виходить за межі ринку праці. Від успішного виконання цього завдання залежать можливості створення конкурентного суспільства в Україні, секторального відновлення, ефективність реалізації стратегічних орієнтирів на рівні регіонів і громад, розв’язання широкого спектра гуманітарних питань.

Учасники засідання констатували потребу створити всі умови для: відновлення економіки України на вищому технологічному рівні; запровадження короткострокових освітніх програм (щоб задовольнити попит на робочу силу з боку релокованих підприємств); формування консолідованої бази вакансій для збалансування ситуації на ринках праці регіонів та громад; заохочення започаткування власного бізнесу в громадах тощо.

На основі висловлених експертних пропозицій буде підготовлено рекомендації для органів центральної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Участь у заході взяли: Ярослав Жаліло, заступник директора – керівник центру економічних і соціальних досліджень НІСД, Вячеслав Потапенко, т.в.о. керівника центру регіональних досліджень НІСД, Лариса Лісогор, головний науковий співробітник сектору регіональних стратегій центру регіональних досліджень НІСД – голова експертної ради, Володимир Ковтунець, заступник Голови Національного агентства кваліфікацій, Людмила Василега, директор Центру компетенцій та розвитку людського капіталу Федерації роботодавців України, Орест Гринів, заступник директора Департаменту економічної політики Львівської обласної військової адміністрації, Сергій Притоманов, радник Конфедерації роботодавців України, Тамара Сохацька, заступник директора Державного центру зайнятості, Алла Солоп, Заступник директора департаменту обстежень домогосподарств Державної служби статистики України, Надія Дмитренко, керівник експертної групи з питань аналізу та прогнозу у сфері зайнятості директорату зайнятості та трудової міграції Міністерства економіки України, Олександр Цимбал, завідувач сектору соціальних ризиків у сфері зайнятості населення Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України; співробітники НІСД Валюшко І.В., Двігун А.О., Химинець В.В.

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД