Експерти НІСД взяли участь у форумі «Фінансова інклюзія. Нікого за бортом»

Поділитися:

Головний консультант відділу економічної стратегії та економічної безпеки Тетяна Гейко взяла участь у форумі «Фінансова інклюзія. Нікого за бортом», який присвячений з’ясуванню рівня фінансової грамотності і фінансової інклюзії, що є глобальними світовими проблемами не тільки в Україні, а і у світі.

Фінансова інклюзія – це доступ громадян і бізнесу до фінансових продуктів і сервісів, незалежно від доходу, віку, місця проживання чи виду діяльності. У сучасному світі фінансова інклюзія розглядається як один із найважливіших драйверів економічного розвитку.

Підвищення рівня фінансової інклюзії є однією зі стратегічних цілей Національного банку України, а також одним із пріоритетних завдань реформування фінансового сектору в межах Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Під час конференції учасники мали можливість дізнатись про результати спільного дослідження Агентства США з міжнародного розвитку (проєкт USAID "Трансформація фінансового сектора") та Національного банку України, яке визначило рівень фінансової грамотності українців, рівень користування фінансовими послугами (інклюзії) й добробуту в Україні та запропонувало напрямки поліпшення ситуації. Експерти вивчили думки понад двох тисяч українців у віці від 19 до 79 років і з’ясували, що незалежно від віку, статі, доходу, освіти або місця проживання, жителі нашої країни мають низький рівень фінансової грамотності. Це обумовлено хаотичним характером економічного росту і двома фінансовими кризами, які трапилися за попередні 15 років. Більшість опитаних українців зазначили, що в питанні фінансів вони живуть сьогоднішнім днем. При цьому три чверті зійшлися на думці, що гроші існують, щоб їх витрачати, а 58% з них вважають, що краще витрачати, ніж відкладати. Незадоволені тим, скільки у них грошей, 60% опитаних, а ось позитивно свій фінансовий стан оцінюють лише 17%. З тим, що фінансове становище обмежує можливості робити те, що для них важливо, згодні 67%.

Звинувачують гроші в контролі над своїм життям 68%, а не залежать від власних фінансів всього 12% респондентів.

Стосовно податків, то для 77% важливо знати, на що вони витрачаються, не цікавляться цим питанням тільки 9% респондентів. При цьому 41% вважає — якщо є можливість не платити податки, її потрібно використовувати. Частину своєї зарплати в конвертах готові отримувати 48%. Не готові йти на такий крок 33%. При цьому, згідно з дослідженням, українці жваво цікавляться фінансовою грамотністю — шість з 10 респондентів хотіли б дізнатися більше про те, як правильно розпоряджатися своїми коштами. Українці готові навчати цих питань і своїх дітей - 91% брали участь в опитуванні вважають, що батьки повинні вчити дітей, як розпоряджатися своїми грошима. Не згодні з цим лише 3%. Українці готові делегувати подібні питання школі — цю ідею підтримують 70%, а проти виступають 13%.

За останніми даними Світового банку, 37% українців не мають жодного банківського рахунку, тобто знаходяться поза межами фінансової системи. Частка людей, які активно користуються інтернет- та мобільним банкінгом в Україні у 7-8 разів нижча, ніж у Польщі та США. Якщо в цих країнах понад 95% роздрібних платежів та переказів здійснюється дистанційно, тобто без необхідності відвідувати банк, то банківські відділення в Україні перевантажені операціями з готівкою.

На Форумі обговорювались питання про те, як фінансова грамотність допомагає усувати бар’єри на шляху до фінансової інклюзії, про ключові заходи прискорення включення у систему громадян, позбавлених належного фінансового обслуговування (жителі віддалених регіонів, люди похилого віку тощо). Однією з ключових тем можна назвати можливості побудови дієвої співпраці між державою та бізнесом для зменшення нерівності та стимулювання фінансової інклюзії.

Під час Форуму учасники мали можливість ознайомитись з рівнем фінансової інклюзії у світі, глобальними тенденціями. Спікери запропонували присутнім панельні дискусії щодо загального доступу і користування фінансовими послугами, щодо того, як допомогти українцям тримати власні фінанси під контролем. Також присутні ознайомилися з новими технологіями та інноваціями на зразок фінансових рішень.

У заході взяли участь: Яків СМОЛІЙ, Голова Національного банку України Грета БУЛЛ, директор з питань фінансів, конкуренції та світової інноваційної практики Групи Світового банку, Мелані ВІЛЛЬЯМС, координатор з питань національної фінансової інклюзії технічного секретаріату Національної ради з фінансової інклюзії Ямайки, Пайял ДАЛАЛ, віцепрезидент, глобальні програми, Центр інклюзивного зростання Mastercardта Роман БОРИСЕНКО, заступник Голови, Національний банк України, Петр КРУМХАНЗЛ, Голова Правління, АТ КБ «ПРИВАТБАНК», Павел РІХЛІНСКІ, президент Mastercard у Центральній та Східній Європі, Павел ВІДАВСКІ, віцепрезидент Cashless Poland, засновник FinTech Poland, Уттам НАЯК, Старший Віцепрезидент, Директор Департаменту з розробки цифрових продуктів, Ринки, що розвиваються, Visa та ін.

Докладніше у відео: