Цифрова трансформація економіки України в умовах війни. Листопад 2023 року

Поділитися:

У листопаді 2023 р. досягнуто певного прогресу у виконанні заходів, пов’язаних, зокрема, з інтеграцією до Єдиного цифрового ринку ЄС та пришвидшенням гармонізації українського законодавства в рамках очікуваного отримання «цифрового безвізу». Це в цілому позитивно вплинуло на забезпечення поточної та довгострокової стійкості вітчизняної економіки в умовах війни. 

Єврокомісія оприлюднила Звіт про розширення, у якому йдеться про прогресивні зміни в країнах – кандидатах на вступ до ЄС. Єврокомісія позитивно оцінює діяльність України у сфері цифрової трансформації на основі нових технологічних зрушень, здатних забезпечити стійкість економіки під час війни та повоєнного відновлення [1]. Єврокомісія відзначила досягнутий Україною прогрес у цифровій сфері, зокрема у сфері інформаційного суспільства та медіа, де уряд провів поглиблену секторальну реформу та наблизив вітчизняне законодавство до acquis ЄС щодо єдиного цифрового ринку (відповідність вимогам: Регламенту ЄС eIDAS у сфері електронної ідентифікації і довірчих послуг; Директиви ЄС про відкриті дані). Ключовими завданнями для України у сфері цифрової трансформації на найближчий рік Єврокомісія визначила: забезпечення повної відповідності законодавству ЄС щодо роумінгу; достатнє фінансування медіа- та телеком-регуляторів завдяки участі України у фондах і програмах ЄС; гармонізацію українського законодавства щодо формування мережевих та інформаційних систем. Назвемо основні заходи, що відбулися в листопаді.

  • Кабінет Міністрів України підтримав постанову, яка врегульовує створення, призначення та визначення структури інтегрованої системи електронної ідентифікації ID.GOV.UA – універсальної платформи для е-ідентифікації̈ та автентифікації̈ з метою забезпечення зручного, швидкого та якісного доступу користувачів до електронних послуг, а також взаємодії системи з користувачами [2].
  • З метою приєднання України до програми Connecting Europe Facility (CEF) уряд веде перемовини з DG CONNECT щодо співпраці за напрямом Digital (магістральні інтернет-з’єднання, коридори 5G тощо). У рамках рішення Додатка XVII до Розділу IV Угоди про асоціацію, який застосовується до телекомунікаційних послуг, щодо приєднання України до політики ЄС «Roam like at home» [3] у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про єдину роумінгову зону з ЄС [4]. Зазначене є ще одним важливим кроком до приєднання України до Єдиного цифрового ринку ЄС, а також виконання зобов’язань щодо впровадження законодавства ЄС із роумінгу до квітня 2024 р. Розробка експертами відповідного законопроєкту DPS2U щодо імплементації норм європейського законодавства з питань роумінгу і передачі його на розгляд народним депутатам України для подальшого ухвалення сприятиме наближенню України до «цифрового безвізу» з ЄС [5].
  • Пришвидшення інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС та наближення до «цифрового безвізу» з ЄС регламентує і ухвалена постанова Кабінету Міністрів України щодо визначення механізму визнання іноземних довірчих послуг в Україні та укладання міжнародних договорів про взаємне визнання електронних довірчих послуг з іншими країнами [6]. 
  • Участь України в програмі ЄС «Митниця» посилює співпрацю між митними адміністраціями в цифровій сфері (розробка та експлуатація європейських електронних систем, дослідницька та інноваційна діяльність, спільні комунікаційні заходи тощо), а також окреслює подальші кроки щодо «цифрового безвізу». З цією метою на розгляд Верховної Ради України внесено законопроєкти щодо посилення безпекового складника на кордонах України та ефективної діяльності з протидії нелегальній міграції, спрощення прикордонно-митних формальностей [13] та узгодження законодавства України з Європейськими стандартами [14]. Державна податкова служба України приєдналася до Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки (Multilateral Competent Authority Agreement on Automatic Exchange of Financial Account Information) відповідно до Загального стандарту звітності CRS, що сприятиме створенню прозорішої податкової системи [15], імплементації принципів та положень Кодексу норм європейської статистики (European Statistics Code of Practice – ESCoP). 
  • Європейська комісія обрала міжнародний консорціум POTENTIAL, до складу якого входить і Україна, одним із чотирьох масштабних пілотних проєктів у шести секторах цифрової ідентичності, серед яких: державні послуги, відкриття банківських рахунків, телекомунікації, водійські права, електронні підписи та охорона здоров’я для експериментів із цифровою ідентичністю по всій Європі. Під час засідання консорціуму 28–29 листопада поточного року в Амстердамі узгоджено розробку технічних вимог до Цифрового гаманця ідентифікації ЄС (EUDIW) у рамках референтної архітектурної структури та запровадження еталонного гаманця ЄС, що символізує важливий крок колективних зусиль для зміцнення позиції України в цифровому десятилітті. 
  • Уряд Німеччини виділив 700 тис. євро на відновлення інтернету після деокупації телеком-компаніям, які працюють у Київській (окрім м. Києва), Чернігівській, Сумській, Харківській, Донецькій, Херсонській, Запорізькій, Миколаївській та Луганській областях [7]. 70 українських телеком-компаній зможуть отримати до 10 000 євро безповоротної фінансової допомоги в межах програми міжнародної співпраці ReACT4UA (Resilience / Recovery Accession – Competitiveness – Trade)/EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація українських малих і середніх підприємств (МСП). Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення найліпших умов для розвитку українських МСП, а також підтримку інновацій та експорту. 

Довідково. Росія зруйнувала чверть усіх інтернет-мереж. Через значні збитки понад 90 провайдерів перебувають на межі банкрутства. 

  • Прискоренню динамічного та стійкого розвитку української цифрової економіки та нового рівня партнерства між українськими й британськими компаніями сприятиме укладений між Україною та Великобританією меморандум про співпрацю між технологічними екосистемами UK-UA TechBridge [10]. З метою посилення співпраці технологічних секторів обох країн та підтримки українського ІТ українські стартапи вперше можуть взяти участь у найбільшій у Великій Британії EdTech-події – Bett UK 2024 [11]. Крім того, у межах програми Relief Program, до кінця 2024 р. компанія Microsoft продовжить надавати вільний доступ до Microsoft Cloud школам, університетам, лікарням, центральним та регіональним органам влади, а також визначеним держпідприємствам у сфері транспорту та оборони [12]. Українські комерційні організації також зможуть користуватися сервісами Microsoft на пільгових умовах до кінця березня 2024 р.
  • Участь України в онлайн-конференції EU4Digital для Східного партнерства «Цифрова стратегічна автономія: використання цифрових технологій», яка відбулася 14 листопада 2023 р. за участі представників східних країн-партнерів, ініціативи EU4Digital та Генерального директорату Європейської комісії з питань сусідства та переговорів про розширення (DG NEAR) [8], сприятиме дослідженню цифрового підключення та проривних технологій, які зможуть розблокувати інновації для стійкості вітчизняної економіки. Крім того, у межах проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» (TAPAS), Фонд Східна Європа оголосив конкурс на розроблення Стратегії розвитку ринку електронних комунікацій України 2030.

Довідково. У системі «Трембіта» з моменту запуску здійснено 4 млрд транзакцій обміну даними між реєстрами, підключено 111 електронних інформаційних ресурсів та сформовано в ній понад 340 електронних взаємодій [9]. За майже чотири роки до «Трембіти» долучилися 220 органів державної влади та місцевого самоврядування. Для реконструкції зруйнованих унаслідок російської агресії мереж, їх модернізації, відновлення вітчизняного телекомунікаційного сектора потрібно майже 2 млрд дол. США. 

  • Представники уряду взяли участь у саміті з безпеки штучного інтелекту (ШІ) у світі – AI Safety Summit, де було підписано декларацію Блетчлі, присвячену безпеці використання ШІ. Однією з головних цілей декларації є колективна домовленість країн щодо розробки та імплементації ризик-орієнтованих політик регулювання ШІ на основі встановлених «правил гри» [16].
  • Міністерство цифрової трансформації та Міжнародна фундація виборчих систем України (IFES) уклали угоду про співпрацю, що сприятиме цифровому розвитку держави, а також упровадженню інноваційних технологій для поліпшення виборчих процесів в Україні та їх узгодженню з міжнародними стандартами [17]. 

Використання можливостей, які надає статус країни – кандидата на вступ до ЄС щодо впровадження цифрових перетворень, є потужним стимулом підтримки України з боку Європейського Союзу під час повномасштабної збройної агресії Російської Федерації, а також важливою віхою в поглибленні всеохоплюючого порядку денного, зокрема у сфері цифровізації. Зазначене насамперед стосується забезпечення стійкості мережевих та інформаційних систем; гармонізації українського законодавства в рамках очікуваного отримання «цифрового безвізу»; визначення структури інтегрованої системи електронної ідентифікації; реалізації масштабних пілотних проєктів у секторах цифрової ідентичності; співпраці з технологічними екосистемами та спрощення митних формальностей. Окреслені заходи посилять стійкість вітчизняної економіки в умовах воєнного стану та забезпечать підґрунтя для підвищення конкурентоспроможності в повоєнний період.

____________________________________________________________________________________

[1] На крок ближче : Єврокомісія рекомендує розпочати перемовини про вступ України до ЄС. URL: https://thedigital.gov.ua/news/na-krok-blizhche-evrokomisiya-rekomendue…

[2] Уряд ухвалив постанову, яка дає змогу врегулювати структуру ID.GOV.UA. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/uriad-ukhvalyv-postanovu-iaka-daie-zmohu-vr…

[3] Доповнення XVII-3 Правила, що застосовуються до телекомунікаційних послуг. URL: https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/ugoda-pro-asociaciyu/17_Anne…

[4] Верховна Рада зареєструвала законопроєкт про єдину роумінгову зону з ЄС. URL: https://thedigital.gov.ua/news/verkhovna-rada-zareestruvala-zakonoproek…

[5] Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм європейського законодавства з питань роумінгу : Проєкт закону від 17.11.2023 № 10265. URL: https://www.kmu.gov.ua/bills/proekt-zakonu-pro-vnesennya-zmin-do-deyaki…

[6] Наближаємося до цифрового безвізу з ЄС : Уряд ухвалив постанову про іноземні е-довірчі послуги. URL: https://thedigital.gov.ua/news/nablizhaemosya-do-tsifrovogo-bezvizu-z-e…

[7] Німеччина надасть Україні €700 000 на відновлення інтернету після деокупації : як телеком-компаніям отримати грант. URL: https://thedigital.gov.ua/news/nimechchina-nadast-ukraini-700-000-na-vi…

[8] The human factor in digital transformation: Eastern Partnership Digital Conference 2023. URL: https://eufordigital.eu/the-human-factor-in-digital-transformation-east…

[9] Швидкий обмін між реєстрами: Трембіта здійснила 4 млрд транзакцій з моменту запуску. URL: https://thedigital.gov.ua/news/shvidkiy-obmin-danimi-mizh-reestrami-tre…

[10] UK-UA TechBridge: Україна та Великобританія уклали меморандум про співпрацю між технологічними екосистемами. URL: https://thedigital.gov.ua/news/uk-ua-techbridge-ukraina-ta-velikobritan…

[11] Українські стартапи можуть взяти участь у головній EdTech-події Британії Bett UK 2024 : розпочато набір. URL: https://thedigital.gov.ua/news/ukrainski-startapi-mozhut-vzyati-uchast-…

[12] Потужна підтримка України : Microsoft ще рік надаватиме безоплатні хмарні послуги українським держустановам. URL: https://thedigital.gov.ua/news/potuzhna-pidtrimka-ukraini-microsoft-shc…

[13] Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавства з питань прикордонного контролю : Проєкт закону від 06.10.2023 № 10128. URL: https://ips.ligazakon.net/document/JI10095I?an=

[14] Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо удосконалення законодавства з питань прикордонного контролю : Проєкт закону від 06.10.2023 № 10129. URL: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42868

[15] Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки : Закон України від 20.03.2023 р. № 2970-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2970-20#Text

[16] Україна підписала міжнародну декларацію, присвячену безпеці використання ШІ. URL: https://thedigital.gov.ua/news/ukraina-pidpisala-mizhnarodnu-deklaratsi…

[17] Посилюємо кібербезпеку України: Мінцифра та IFES підписали меморандум про співпрацю. URL: https://thedigital.gov.ua/news/posilyuemo-kiberbezpeku-ukraini-mintsifr…

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram та Facebook
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД