Інструменти підтримки бізнесу в період воєнного стану в Україні. Вересень 2023

Поділитися:

Розглянемо основні тренди вересня 2023 року, які сприяли зміцненню стійкості підприємництва в умовах війни.

Фінансова підтримка бізнесу

211 млн грн грантів для розвитку бізнесу за програмою «єРобота» отримають від держави 47 підприємців переробної галузі [1]. Уряд приділяє вагоме значення грантовій підтримці сфері переробки. Завдяки такій підтримці українські компанії зможуть підвищити обсяги виготовлення готової продукції з високою часткою доданої вартості як для експорту, так і для українських споживачів. 47 переможців з чергової хвилі подачі заяв на гранти для переробних підприємств загалом отримають 211 млн грн на розширення власного бізнесу. Від початку дії грантової програми 485 компаній одержали від держави вже 2,8 млрд грн фінансової підтримки, створили понад 6 тис. нових робочих місць та сплатили до бюджету понад 400 млн грн податків. 

До 8 млн грн на розвиток бізнесу можуть отримати підприємці за грантовою програмою для переробних підприємств «Новий рівень». Обов’язкова умова програми – створення отримувачем гранту до 25 робочих місць.

Держава з початку 2023 р. виплатила 126 млн грн компенсації підприємцям, які взяли на роботу внутрішньо переміщених осіб. За працевлаштування 10 300 українців, які змушені були переїхати в безпечніші регіони країни, майже 6 тис. підприємців отримали від уряду компенсацію. Таким чином держава стимулює бізнес допомагати переселенцям адаптуватися на новому місці, забезпечувати їх роботою, щоб вони могли подбати про себе і свою родину. Програму стимулювання підприємців брати на роботу внутрішніх переселенців запроваджено у квітні 2022 р. До кінця першого року дії програми нею скористалися понад 10 тис. підприємців. Вони здобули від держави компенсацію на загальну суму 200 млн грн за те, що працевлаштували майже 18 тис. ВПО.

Уряд дозволив фінансувати з бюджету створення індустріальних парків. Кабмін 12 вересня 2023 р. ухвалив рішення про внесення змін до Порядку виконання повноважень щодо фінансування бюджетних видатків Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану. Перелік видатків другої черги, за якими здійснюють платежі Казначейство та його територіальні органи, розширено, зокрема, позицією видатків на виготовлення проєктної (проєктно-кошторисної) документації, запровадження заходів з метою створення та функціонування індустріального парку, внесеного до Реєстру індустріальних (промислових) парків. У січні 2023 р. Кабмін затвердив Порядок, яким передбачено компенсацію 100 % витрат на підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж ініціаторам створення та учасникам індустріальних (промислових) парків, керуючим компаніям.

10,7 тис. українських агропідприємств [2] одержали з початку року 53,65 млрд грн банківських кредитів на розвиток господарств. 8,3 тис. підприємств отримали кредити за державною програмою «Доступні кредити 5–7–9 %» у сумі 31,9 млрд грн. За цією програмою аграрії можуть узяти кредит розміром до 90 млн грн під 5–9 % річних, залежно від категорії кредиту.

15 вересня 2023 р. уряд удосконалив умови сприяння бізнесу за програмою «Доступні кредити 5–7–9 %» [3] з метою відновлення економіки на деокупованих територіях та підтримки вітчизняного виробника. Запропоновані зміни спрямовують допомогу держави у двох напрямах:

  1. бізнесу, що працює на деокупованих територіях, який найбільше постраждав від початку війни та потребує пильної уваги держави;
  2. переробним підприємствам та підприємствам, що працюють у сфері енергоефективності, тобто розвиток галузей та напрямів, які забезпечують найбільший економічний ефект, генерують високу додану вартість і мають стати драйверами зростання економіки.

Ухвалені зміни, зокрема, передбачають:

для бізнесу на територіях зони високого воєнного ризику (деокупованих територіях):

  • компенсацію відсотків за програмою до рівня 1 % на перші два роки, 5 % на інвестиційні цілі з наступного року та 3 % на фінансування оборотного капіталу;
  • збільшення терміну кредитування до 10 років на інвестиційні цілі;
  • збільшення ліміту програми до 150 млн грн (для підприємств, що зазнали руйнувань і працюють на деокупованих територіях).

для бізнесу, що створює найбільшу додану вартість – переробні підприємства за всіма КВЕД (Класифікатор видів економічної діяльності – код, який містить усі можливі напрями роботи підприємства) Секції С, – та за напрямом енергомодернізації передбачено:

  • компенсацію відсотків за програмою до рівня 5–7–9 %;
  • збільшення терміну кредитування до 10 років на інвестиційні цілі;
  • збільшення ліміту програми до 150 млн грн.

Для всіх інших випадків встановлюється ставка 13 % річних на фінансування оборотних коштів, відтак, залишається ставка на рівні 5–7–9 % на інвестиційні цілі.

Постанову «Про надання фінансової державної підтримки» також доповнено Порядком надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва за договорами факторингу (фінансування під відступлення права грошової вимоги за поставлені товари, виконані роботи, надані послуги тощо). Розглянемо основні положення Порядку.

  • Держпідтримка бізнесу за договорами факторингу здійснюється Фондом розвитку підприємництва в межах отриманих коштів, передбачених у державному бюджеті.
  • Фактором може бути лише банк, що має відповідну ліцензію, і лише за договорами внутрішнього факторингу.
  • Максимальний ліміт фінансування на контрагента та групу – до 95 % суми грошової вимоги, або до 150 млн грн (з урахуванням отриманої держпідтримки за програмами кредитування та лізингу).
  • Максимальний строк користування факторинговим фінансуванням для суб’єкта підприємництва – 360 днів.
  • Держава компенсує підприємцю витрати на сплату базової винагороди до рівня 13 % річних.

Крім того, Порядок регламентує обмеження для банків розмірів процентної ставки, одноразової комісії та комісії за додаткові послуги, підвищеної (штрафної) винагороди за порушення суб’єктом підприємництва умов договору факторингу тощо; встановлює критерії для підприємців, які претендуватимуть на держдопомогу за договорами факторингу, та вимоги до договорів факторингу.

Уряд України розширив з 3 до 15 перелік бізнесів, які можуть долучитися до програми «єВідновлення». Завдяки зазначеній програмі, українські підприємці можуть взяти участь у відновленні країни та допомогти людям відремонтувати або відбудувати власні домівки. Учасником програми «єВідновлення» може стати підприємство, незалежно від розміру бізнесу, що займається торгівлею будівельними матеріалами і має МСС-код бізнесу, який відповідає критеріям програми. Для цільового використання – ремонту чи нового будівництва житла, що було пошкоджене чи зруйноване війною, – українці за програмою «єВідновлення» отримують від держави кошти, які нараховуються їм на спеціальну банківську картку. Витрачати кошти з цієї картки можна лише через торговельні POS-термінали, MCC-коди яких пов’язані зі сферою будівництва чи продажем будівельних матеріалів.
 

Організаційно-економічні заходи з підтримки та сприяння бізнесу

Уряд ухвалив постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 травня 2012 р. № 467» від 19 вересня 2023 р. № 1008, яка позбавляє правоохоронців права блокувати митне оформлення товарів [4]. З Вичерпного переліку підстав вилучено пункт 14, за наявності якого митні органи могли проводити огляд (переогляд) товарів. Цей пункт передбачав надання правоохоронцям обов’язкових до виконання доручень на проведення огляду.

Тобто, уряд скасував норму, яка дозволяла правоохоронним органам втручатися в процес митного контролю товарів у спосіб направлення доручення митникам на митний огляд товарів та залучення їх до такого огляду.

Дії уряду зосереджено на процесах відновлення в період війни, локомотивом яких є вітчизняний бізнес. Механізми, що впроваджуються, спрямовано на сприяння  розвитку бізнесу, на постійну адаптацію до сучасних потреб інструментів фінансування бізнесу всіх сегментів у вигляді кредитних та грантових програм. Зокрема, уряд постійно запроваджує заходи відновлення економіки на деокупованих територіях; підтримки вітчизняного виробника; розвитку галузей та напрямів, які дають найбільший економічний ефект, генерують високу додану вартість і мають стати рушіями зростання економіки. Завдяки державній підтримці підприємці створюють робочі місця для ВПО та розвивають індустріальні парки.

________________________________________________________________________

[1] Єробота: 211 млн грн грантів від держави отримають переробні підприємства / Міністерство економіки України. 2023. 04 вер. URL: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=2762a5db-51aa-421a-ac7e…

[2] Близько 54 млрд гривень банківських кредитів виплатили аграріям на розвиток підприємств / Урядовий портал. 2023. 14 вер. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/blyzko-54-mlrd-hryven-bankivskykh-kredytiv-…

[3] Відновлення економіки на деокупованих територіях та підтримка вітчизняного виробника: уряд удосконалив умови підтримки бізнесу за програмою «5-7-9» / Міністерство економіки України. 2023. 15 вер.  URL: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=b754837a-806c-4206-92e6…

[4] Данило Гетьманцев. [Телеграм-канал]. Telegram.org. URL: https://t.me/getmantsevdanil/5422

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram та Facebook
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД