Інструменти підтримки бізнесу в період воєнного стану в Україні. Листопад 2023 року

Поділитися:

Висвітлено ключові тренди листопада 2023 р., які сприяли зміцненню стійкості підприємництва в умовах війни.

Фінансова підтримка бізнесу

Кабінет Міністрів України 7 листопада 2023 р. вніс зміни до Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу [1], завдяки яким розширено можливості для використання грантових коштів, зменшено кількість документів, які підприємці мають подавати до уповноваженого банку для оплати витрат за рахунок грантових коштів (замість вимоги подавати рахунок-фактуру, а також договір між отримувачем і постачальником, запроваджено подання тільки одного з цих двох документів). 

Також скасовано граничні суми надання грантів протягом одного періоду подання заяв, уточнено низку положень для підприємців-ветеранів, для них також спрощено отримання й використання грантових коштів. Підприємці тепер можуть використовувати грантові кошти для оренди не тільки нежитлових приміщень, а й земельних ділянок, які планують використовувати в комерційних та виробничих цілях. 

Крім того, скасовано визначення граничної суми надання грантів протягом одного періоду подання заяв. Відтепер прийняття рішень щодо всіх позитивних результатів розгляду заявки триватиме протягом однієї хвилі, без перенесення розгляду на наступну хвилю. Уточнено також розміри грантів відповідно до необхідної кількості створення нових робочих місць для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю та членів їхніх сімей. Додано можливість для підприємців-ветеранів отримати грант до 500 тис. грн, раніше його міг отримати лише другий з подружжя. Скасовано обов’язкову умову співфінансування при отриманні грантів розміром до 500 тис. грн. Згідно з новими правилами підприємцям-ветеранам необхідно буде використовувати власні або кредитні кошти лише при отриманні максимального розміру гранту на суму від 500 тис. грн до 1 млн грн.

Підтримка у сфері страхування

Уряд України домовився із Багатосторонньою агенцією гарантій інвестицій (MIGA) [2] про створення робочої групи, яка працюватиме, щоб пришвидшити залучення додаткового фінансування для страхування інвестицій в Україну. 

Україна продовжує вести переговори з партнерами про залучення додаткового фінансування для страхування воєнних ризиків інвесторів, упровадження надійних інструментів страхування таких ризиків, що сприятиме розблокуванню припливу приватних інвестицій. На засіданнях Мультидонорської координаційної платформи розглядалися питання щодо акумулювання додаткових ресурсів саме задля збільшення фінансування програм страхування військових ризиків. MIGA в цьому році вже втілила два проєкти зі страхування військових ризиків у реальному секторі і ще два – у фінансовому, а також працює над залученням від п’яти країн додаткового фінансування до кінця року, надавши страхове покриття на суму понад 166 млн дол. Крім того, Американська корпорація з фінансування міжнародного розвитку (DFC) нещодавно схвалила п’ять нових проєктів в Україні обсягом 380 млн дол., тривають переговори з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) про страхування торговельних операцій.

Нині спостерігається значний прогрес у розширенні страхового покриття для бізнесу. MIGA нещодавно затвердила десятирічний пакет страхування вартістю 9,1 млн дол. США для проєкту індустріального парку М10 у Львівській області. Ця страхова угода частково фінансується країнами-донорами через Цільовий трастовий фонд підтримки реконструкції та економічного розвитку України (SURE), під наглядом MIGA.

Передбачається створити спеціальний трастовий фонд, діяльність якого буде спрямована на започаткування всесвітнього страхування та перестрахування військових ризиків. Цей фонд може керуватися спільно урядами країн-партнерів у співпраці з Україною.

Наша держава заохочує експортно-кредитні агентства європейських країн надавати інвестиційне страхове покриття українським компаніям, коли вони створюють спільні підприємства з іноземними партнерами. Міністерство економіки України працює над консолідацією інвестиційних проєктів у ключових секторах економіки та вже має базу проєктів, які повністю відповідають вимогам міжнародних фінансових інституцій і будуть подаватися на розгляд міжнародним експортно-кредитним агентствам та іншим гравцям ринку капіталу.

Кабінет Міністрів України спільно з міжнародними партнерами та фінансовими установами працює над створенням Фонду перестрахування військових ризиків, який допоможе вивести на ринок великих приватних перестраховиків, міжнародних та українських операторів страхового ринку. Це буде розширення для інструментів DFC, MIGA та національних експортно-кредитних агенцій.

Стратегічно важливим напрямом є вільна навігація в Чорному морі. За результатами домовленостей Президента України та прем’єр-міністра Великої Британії, Україна спільно з британськими страховими компаніями утворила спеціальний механізм, який дозволить зробити знижку на вартість страхування від воєнних ризиків для експортерів усієї продукції з України, що зробить чорноморський коридор доступнішим для ширшого кола експортерів.

Верховна Рада України 22 листопада 2023 р. ухвалила в другому читанні та підтримала в цілому законопроєкт (реєстр. № 9015) «Про внесення змін до Закону України «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності» щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків» [3]. Цей Закон, підписаний Президентом України, розширить можливості ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» (ЕКА) здійснювати страхування інвестицій в Україні (як іноземних, так і вітчизняних інвесторів), включно й від воєнних ризиків.

Пом’якшення валютних обмежень

З 1 грудня 2023 р. Національний банк України [4] продовжує пом’якшувати валютні обмеження. Серед іншого, зокрема, було дозволено Експортно-кредитному агентству переказувати за кордон кошти для відшкодування / компенсації витрат за договорами страхування та перестрахування, укладеними з іноземними страховими (перестраховими) компаніями, а також для оплати витрат ЕКА, пов’язаних із здійсненням таких операцій.

Це має забезпечити можливості страхування ризиків під час збройної агресії РФ проти України з метою гарантування безпеки судноплавства, сприяти стабільності морських перевезень, забезпечити сталий експорт української продукції через порти України. У змінах також передбачено можливість використання ЕКА акредитивної форми розрахунків. Такі операції здійснюватимуться з метою реалізації вимог постанови Кабінету Міністрів України «Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету для гарантування безпеки судноплавства та сприяння стабільності морських перевезень» від 02 листопада 2023 р. № 1140.

Отже, дії уряду України зосереджені на підтримці вітчизняного бізнесу через механізми фінансування власної справи. Внесення зміни до Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу має прискорити отримання підприємцями грантових коштів, а згодом і створення нових робочих місць.

Розблокування інвестиційного страхування від воєнних ризиків може підвищити довіру іноземних компаній до співпраці з Україною, що сприятиме економічному відновленню, зростанню та створенню нових робочих місць.

___________________________________________________________
[1] Уряд удосконалив порядок надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу / М-во економіки України. 2023. 07 листоп. URL: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=2b4f5372-c840-483e-bc74…

[2] Разом з MIGA домовились про створення робочої групи, яка має пришвидшити залучення додаткового фінансування для страхування інвестицій в Україну, – Юлія Свириденко / М-во економіки України. 2023. 13 листоп. URL: http://surl.li/opxfn

[3] Про внесення змін до Закону України «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності» щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків : Закон України від 22.11.2023 № 3497-ІХ. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3497-IX#Text

[4] НБУ. URL: https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-i-nadali-pomyakshuye-…

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram та Facebook
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД