Інструменти підтримки бізнесу в період воєнного стану в Україні. Липень 2023 року

Поділитися:

Ключові тренди липня 2023 р., які сприяли зміцненню стійкості підприємництва в  умовах війни, були такими:

  • Підтримка інвестицій.

Президент України Володимир Зеленський 30 червня 2023 р. підписав указ № 359 [1], яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 червня «Про прискорення судової реформи та подолання проявів корупції у системі правосуддя», підтримавши створення окремого суду для захисту прав інвесторів. Серед іншого в рішенні РНБОУ йдеться про потребу «розглянути і вирішити питання стосовно утворення в Україні суду із компетенцією щодо захисту прав інвесторів та інвестицій».

  • Фінансова підтримка бізнесу.

З початку року 8,8 тис. українських агропідприємств отримали майже 42 млрд грн банківських кредитів на розвиток господарств, з них 6,8 тис. підприємств отримали 25,7 млрд грн за державною програмою «Доступні кредити 5–7–9 %».

Згідно з даними Мінагрополітики [2], найбільше коштів за цією програмою отримали такі області:

  • Кіровоградська – 3,2 млрд грн виділено для 1030 господарств;
  • Вінницька – 2,7 млрд грн для 841;
  • Одеська – 2,5 млрд грн для 651;
  • Київська – 2,4 млрд грн для 542 господарств.

Перші гранти від Уряду [3] на розвиток бізнесу отримали українські ветерани. За результатами програми підтримки ветеранських бізнесів, оголошеними 6 липня 2023 р., 19 захисниць та захисників, які брали участь у російсько-українській війні, та їхні дружини / чоловіки отримають кошти на створення чи розвиток власної справи. Перші 19 грантів отримають 10 учасників бойових дій та 9 дружин військових. Загальна сума становитиме 6,8 млн грн: 8 учасників отримають до 500 тис. грн фінансової допомоги, решта – до 250 тис. грн.

За рік дії програми «єРобота» на 27 липня 2023 р. погоджено понад 6 тис. грантів на суму понад 4,5 млрд грн [4], що сприятиме створенню близько 20 тис. нових робочих місць.

Напрям «Власна справа» з підтримки мікро- й малого бізнесу є головним компонентом програми, і загальна сума підтримки сягнула вже понад 1,3 млрд грн. За другим напрямом, який підтримує підприємства перероблення, виплатили вже 2,8 млрд грн грантів. «єРобота» спрямована підтримувати розвиток українського експортного потенціалу, середніх переробних підприємств, щоб Україна експортувала не сировину, а перероблену продукцію з максимальною доданою вартістю. За третім напрямом «Власний сад» і «Власна теплиця» програми «єРобота» видано 500 млн грн.

  • Податкові послаблення.

8 липня 2023 р. набрала чинності Постанова № 574 від 2 червня 2023 р. «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165», а саме почали діяти новий порядок зупинення реєстрації податкових накладних, а також новий порядок розгляду скарг на такі рішення.

Уряд запровадив автоматичне розблокування податкових накладних та розрахунків коригування за виконання певних умов.

Зміни передбачають автоматичну реєстрацію податкових накладних / розрахунків коригувань у разі виведення платника податків з переліку ризикових, а також у разі ухвалення рішення про врахування таблиці даних платника (ТПП).

Визначено механізм адміністративного оскарження рішень про внесення платника податків до переліку ризикових та неврахування ТПП.

Згідно зі змінами, якщо платника внесено до переліку ризикових, то дію рішення щодо обліку ТПП автоматично призупиняють, проте не скасовують – це позбавляє платника податків потреби повертатися до питання повторного врахування таблиці після виведення його з переліку ризикових.

До рішення про внесення платника податків до переліку ризикових додано інформацію про дату занесення до переліку ризикових також і контрагента, операції з яким визначено як ризикові.

Уряд у період війни постійно зосереджує зусилля на підтримці розвитку бізнесу – упроваджує механізми та інституції для захисту прав інвесторів, розширює можливості фінансування. Пріоритетної підтримки й надалі потребуватимуть українські переробні та аграрні підприємства, а також ветеранський бізнес, що допомагає адаптуватися захисникам і захисницям. Збільшення обсягів реалізації державних програм сприятиме започаткуванню власної справи, відновленню підприємств, збереженню та створенню нових робочих місць, сплаті податків.

___________________________________________________________________

[1] Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 червня 2023 року «Про прискорення судової реформи та подолання проявів корупції у системі правосуддя» : Указ Президента України від 30 червня 2023 р. № 359/2023. URL: https://www.president.gov.ua/documents/3592023-47185

[2] 6,8 тисячі агропідприємств отримали кредити за програмою «Доступні кредити 5-7-9» цього року / Урядовий портал. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/68-tysiachi-ahropidpryiemstv-otrymaly-kredy…

[3] Гранти для ветеранів та ветеранок: перші учасники отримають 6,8 млн грн на реалізацію бізнес-ідей / Урядовий портал. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/hranty-dlia-veteraniv-ta-veteranok-pershi-u…

[4]  Денис Шмигаль: За рік у межах програми єРобота видано грантів на понад 4,5 млрд грн, завдяки чому буде створено близько 20 тис. нових робочих місць / Урядовий портал. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/denys-shmyhal-za-rik-u-mezhakh-prohramy-ier…

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД

Список використаних джерел: