Допомога міжнародних фінансових інститутів Україні. Вересень 2023 року

Поділитися:

Світовий банк

3 вересня 2023 р. підписано протокол переговорів щодо залучення до держбюджету гранту розміром 1,25 млрд дол. США від Сполучених Штатів Америки у рамках проєкту Світового банку «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE in Ukraine)[1]. Кошти буде спрямовано на підтримку незахищених верств населення, а також тих, хто працює на забезпечення виконання функцій держави та надання освітніх і медичних послуг (державних службовців, освітян, медиків, працівників служб першого реагування). Найближчим часом очікується підписання угоди про зазначений грант Цільового фонду багатьох донорів між Україною і Міжнародним банком реконструкції та розвитку, Міжнародною асоціацією розвитку та спрямування цих коштів до державного бюджету України.

25 вересня 2023 р. Україна отримала 100 млн дол. США від Світового банку під гарантію Великої Британії [2]. Зазначені кошти є частиною п’ятого додаткового фінансування проєкту PEACE in Ukraine. Кошти буде спрямовано на часткову компенсацію видатків державного бюджету України, здійснених для відшкодування пенсійних виплат за липень 2023 р. Загальний обсяг фінансової допомоги Великої Британії від лютого 2022 р. сягає 1,6 млрд дол. США.
 

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР)

5 вересня 2023 р. міністр фінансів України Сергій Марченко підписав Угоду про внесення змін та викладення в новій редакції Кредитної угоди від 18 грудня 2020 р. «Розвиток транс’європейської транспортної мережі (Україна – дорожні коридори)» між Україною та ЄБРР [3]. Мета внесення змін до Угоди – поліпшити пропускну спроможність наявних транспортних зв’язків, транспортну доступність в регіоні, а також  зменшити логістичні витрати в перевезеннях Україна – ЄС.

Зазначені зміни дозволяють спрямувати частину суверенного кредиту ЄБРР обсягом 182 млн євро на вдосконалення дороги М-09 Тернопіль – Львів – Рава-Руська, що веде до кордону України з Польщею. Кредитна угода між Україною та ЄБРР від 18 грудня 2020 р. передбачала надання 450 млн євро на поліпшення дорожньої інфраструктури за маршрутами міжнародних транспортних коридорів шляхом будівництва обходу м. Львова та капітального ремонту ділянок міжнародної автомобільної дороги М-05 Київ – Одеса.

Повномасштабна війна призвела до перенаправлення транспортних потоків з морських портів на наземні шляхи, які з’єднують Україну з Європейським Союзом. Дорога між Львовом та Равою-Руською є основним маршрутом, що з’єднує Львів із Варшавою, і є частиною Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T). Інтенсивність руху за цим маршрутом значно зросла з початком війни. Поліпшення стану дороги та підвищення рівня безпеки дорожнього руху на цьому шляху є нагальною потребою для покращення транспортних зв’язків між Україною та ЄС. 
 

Європейська Комісія

5 вересня 2023 р. Європейське оборонне агентство (EDA) підписало з європейською промисловістю вісім контрактів на спільну закупівлю для України 155-мм боєприпасів. Це перший в історії крок до використання для колективної закупівлі зброї Європейського Союзу [4]. Згідно з контрактами, країни – члени ЄС і Норвегія тепер зможуть закуповувати 155-мм боєприпаси через EDA, що працюватиме як закупівельна агенція. Ці боєприпаси призначені для найбільш поширених самохідних гаубиць, які країни – члени ЄС передали Україні: французька «Caesar», польська «Krab», німецька «Panzerhaubitze 2000» та словацька «Zuzana».

Європейський Союз та Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) закупили та передали м. Миколаєву 24 апарати розливу води та 30 електрогенераторів [5]. Обладнання, встановлене протягом останніх трьох місяців за фінансування ЄС, використовується для забезпечення безперебійного постачання чистої води. Передача була здійснена в межах ініціативи «Підтримка альтернативного чистого водопостачання». Завдяки наданому обладнанню щодня забезпечується вільний доступ до чистої води для понад 39 тис. мешканців міста. Крім того, ураховуючи можливість перебоїв із постачанням електроенергії через пошкодження енергетичної інфраструктури, особливо в зимовий період, було надано 30 електрогенераторів для забезпечення безперебійної роботи апаратів.

22 вересня 2023 р. Україна отримала восьмий транш у розмірі 1,5 млрд євро в рамках масштабної макрофінансової допомоги (МФД) від ЄС на 2023 р.[6]. У 2023 р. в рамках МФД Україна отримала вже 13,5 млрд євро пільгового кредитного фінансування із передбачених цією програмою 18 млрд євро. МФД спрямовується на фінансування пріоритетних видатків держбюджету, зокрема соціальних і гуманітарних.

З 26 вересня 2023 р. Україна й Молдова отримають доступ до фінансування інфраструктурних проєктів у рамках так званого Фонду поєднання Європи та зможуть надавати свої пропозиції щодо отримання такого фінансування самостійно, без консультацій з країнами ЄС [7]. Україна й Молдова матимуть можливість подавати заявки на фінансування інфраструктурних проєктів у контексті розвитку «коридорів солідарності». Вони можуть робити це самотужки, без попередніх погоджень з іншими європейськими країнами. ЄС створив «коридори солідарності» на кордонах з Україною у травні минулого року як альтернативний шлях для експорту українського продовольства на світові ринки після закриття Росією традиційних чорноморських шляхів для такого експорту. 
 

США

Сполучені Штати планують надати Україні ще один пакет допомоги на понад 1 млрд дол. США. Про це оголосив глава Державного департаменту США Ентоні Блінкен під час спільної пресконференції з главою МЗС України Дмитром Кулебою в Києві. Пакет включатиме 665 млн дол. США для цивільної безпеки. Понад 300 млн дол. США виділять на забезпечення закону і права на деокупованих територіях, 100 млн дол. США – на підтримку довгострокових військових потреб України.

Перед цим Міністерство оборони США оголосило про надання чергового пакету допомоги Україні [8]. Пакет, вартість якого становить близько 175 млн дол. США, містить: обладнання для підтримки систем ППО України; додаткові боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS); 155-мм і 105-мм артилерійські снаряди; 81-мм мінометні системи і снаряди; 120-мм танкові боєприпаси зі збідненим ураном для танків «Abrams»; ракети з оптичним наведенням (TOW); протитанкові комплекси «Javelin» і AT-4, понад 3 млн патронів до стрілецької зброї; тактичні аеронавігаційні системи; тактичні системи захищеного зв’язку та допоміжне обладнання; боєприпаси для руйнування перешкод; запасні частини, технічне обслуговування та інше польове обладнання.

21 вересня поточного року до державного бюджету України через Цільовий фонд багатьох донорів Світового банку надійшов грант від Сполучених Штатів Америки розміром 1,25 млрд дол. США [9]. Кошти є частиною п’ятого додаткового фінансування в рамках проєкту Світового банку PEACE in Ukraine. Залучене фінансування спрямовується на відшкодування видатків держбюджету: забезпечення пенсійних виплат, виплат співробітникам ДСНС, оплати праці медпрацівників, які надають послуги за програмою медичних гарантій, держслужбовців та педагогічних працівників. У 2023 р. Україна отримала 9,7 млрд дол. США прямої бюджетної підтримки від США у формі грантів. Від початку повномасштабної війни до держбюджету України вже надійшло 21,7 млрд дол. США від Сполучених Штатів. Фінансова допомога від США надається на безповоротних умовах, що дає змогу не збільшувати боргове навантаження на держбюджет.

21 вересня 2023 р. державний секретар США Ентоні Блінкен надав дозвіл на виділення додаткової безпекової допомоги Україні, яка передбачає передачу зі складів Міністерства оборони США американської зброї та обладнання на суму 128 млн дол. США [10]. Міністерство оборони США також надасть озброєння та обладнання на суму 197 млн дол. США. Озброєння та обладнання включає додаткові засоби протиповітряної оборони, артилерійські боєприпаси і протитанкові засоби, а також касетні боєприпаси.
 

Велика Британія

Велика Британія планує передати Україні броньовані розвідувальні машини «Scimitar Mk II» [11]. Про це повідомило спільне німецько-британське підприємство «Rheinmetall BAE Systems L». Представники компанії вирушили до Німеччини, щоб допомогти військовим з Британії підготувати машини до постачання. Загалом підготували «23 Scimitar».

Велика Британія передала Україні геодезичне обладнання на суму 1,6 млн фунтів стерлінгів (понад 2 млн дол. США), яке допоможе гарантувати безпеку морів та підтримувати судноплавство в умовах російських атак [12]. Допомогу передало британське гідрографічне управління, яке є підрозділом Міноборони Британії. Допомогу направили підрозділам Держгідрографії України. Серед обладнання – два однопроменеві ехолоти і дві системи багатопроменевих ехолотів, які можна використовувати для проведення гідрографічних досліджень. Під час таких досліджень збирають точні дані про морське дно та середовище. Потім дані можна обробляти й використовувати для створення та підтримки морських карт і навігаційної інформації для забезпечення більш безпечної навігації.

Велика Британія передала Україні важкі БПЛА «Malloy T 400» [13], які можуть переміщати техніку та зброю, а також використовуватися для евакуації поранених з лінії фронту. Кількість надісланих дронів не уточнюється.

19 вересня 2023 р. міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс оголосив, що Сполучене Королівство зобов’язалося постачати Україні додатково десятки тисяч артилерійських снарядів уже цього року [14]. Нещодавно Велика Британія завершила постачання в Україну свого 300-тисячного снаряда.
 

Канада

17 вересня 2023 р. міністр національної оборони Канади Білл Блер оголосив про внесок розміром 33 млн канадських доларів (24,38 млн дол. США) до Міжнародного фонду для України – очолюваної Великою Британією ініціативи із закупівлі військової допомоги для Києва [15]. Внесок Канади буде спрямований на закупівлю для України сотень зенітних ракет малої і середньої дальності та супутніх систем, необхідних для захисту критично важливої інфраструктури України.

Цей внесок є частиною військової допомоги Києву на суму 500 млн канадських доларів, про яку прем’єр-міністр Джастін Трюдо оголосив у червні. Загальний обсяг канадської допомоги Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ становить понад 8 млрд канадських доларів, з них понад 1,8 млрд використано на військову допомогу.

Крім того, Україна одержала від Канади новий пакет оборонної підтримки, який містить бойові бронемашини та броньовані машини для евакуації, потрібні для порятунку життів поранених військовослужбовців. Трюдо оголосив про виділення 650 млн канадських доларів військової допомоги Україні [16] протягом наступних трьох років. Він підтвердив, що Канада надаватиме інструкторів для тренування пілотів на F-16, а також допомагатиме з обслуговуванням танків. Також Україні передадуть 35 дронів з камерами високої точності, броньовані машини та амуніцію. Канада зробить фінансовий внесок у створення консорціуму для передачі військового спорядження Україні й надасть значну макроекономічну допомогу нашій країні у 2024 фіскальному році.
 

Данія

Данія планує збільшити допомогу Україні на цивільні цілі з 1,2 млрд до 1,5 млрд данських крон (понад 200 млн євро) [17]. Про це 1 вересня 2023 р. повідомило Міністерство закордонних справ Данії. Ці кошти, зокрема, використають на надання екстреної допомоги жертвам війни, спрямують на реконструкцію країни, що сприятиме більш екологічному та якісному відновленню критичної інфраструктури України. Уряд Данії взяв на себе особливу відповідальність за м. Миколаїв та його відбудову. У Миколаєві Данія допомагає забезпечити кращий доступ до води й опалення, а також відбудувати житлові райони, школи та медичні установи.

12 вересня 2023 р. Данія анонсувала про постачання Україні нового пакету військової допомоги на суму 833 млн дол. США [18]. Це дванадцятий пакет допомоги і він є найбільшим від початку повномасштабного вторгнення РФ. Пакет містить танки, бойові машини піхоти, танкові боєприпаси та зенітні гармати.
 

Німеччина

Німеччина надала Україні новий пакет військової допомоги [19], що містить тисячі боєприпасів до зенітних установок «Gepard»; кілька мільйонів набоїв; боєприпаси 40 мм; броньований мостоукладач «Beaver»; 32 вантажівки «Zetros»; 4 важких тягачі з причепами для транспортування танків; 4 прикордонні автомобілі; 20 000 захисних окулярів для військовослужбовців.

Німеччина відправить Україні ще 40 БМП «Marder» [20]. Загальна кількість машин «Marder», які «Rheinmetall» постачить в Україну, збільшиться до 80.

20 вересня 2023 р. Німеччина повідомила про надання чергового пакету військової допомоги Україні, до якого увійшли [21]: 17 терміналів супутникового зв’язку  «SatCom»; антенний підсилювач; 4 тягачі HX81 і 4 причепи до них; 12 вантажівок «Mercedes-Benz Zetros»; запчастини до «Wisent» (німецька броньована інженерна машина). Також Україна до кінця 2023 р. може отримати від німецької компанії «Rheinmetall» новітні дрони-розвідники «Luna NG».

В рамках ще одного пакету військової допомоги на 400 млн євро Німеччина планує передати Україні 200 бойових броньованих машин класу MRAP. Про це 21 вересня 2023 р. повідомило Міністерство оборони ФРН.
 

Австрія

Австрія виділить 1 млн євро для діяльності Міжнародного агентства з атомної енергії в Україні, заявив міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг [22].
 

Іспанія

Виконуюча обов’язки міністра оборони Іспанії Маргарита Роблес під час засідання «Рамштайну» поінформувала про стан матеріальних поставок, якими країна продовжує підтримувати Україну. Зокрема вона повідомила про відвантаження нових бронетранспортерів, надувних човнів, пускових установок і ракет для протиповітряної та протикорабельної оборони, спеціальних вантажівок для роботи з цими системами; машин швидкої медичної допомоги [23]. В Україну також відправлять палети з хірургічним і медичним обладнанням для мобільного госпіталю «Role 2+», який Іспанія передала нашій країні в серпні. Іспанія підтримує Україну та регулярно надає військові допомогу.
 

Бельгія

Бельгія незабаром поставить українській армії першу партію із 10 модернізованих бронемашин M113 [24]. Ініціатива фінансується Бельгією, Нідерландами та Великим Герцогством Люксембург. Окрім цього, Бельгія вивчає й інші можливості підтримати українську армію. Згідно з контрактом, укладеним з Міноборони Бельгії, компанія JCD до кінця листопада відновить та оснастить кулеметами 40 транспортних машин M113.
 

Чехія

19 вересня 2023 р. під час зустрічі у форматі «Рамштайн» Чехія підписала Лист про наміри з міністрами оборони Данії та Нідерландів. Угода дозволить надалі постачати Україні переважно чеське озброєння за фінансової підтримки Данії та Нідерландів [25]. Україні нададуть як сучасну чеську зброю, так і модернізовану техніку, яка вже є на озброєнні армії Чехії. У 2023–2024 рр. в Україну надійдуть техніка та боєприпаси (танки, гаубиці, стрілецька зброя, БМП, засоби протиповітряної оборони та засоби радіоелектронної боротьби або боєприпаси від компаній оборонної промисловості). Перший підпроєкт – передача 15 модернізованих основних бойових танків Т-72ЕА, які найближчим часом відправлять в Україну.
 

Швеція

Україна та Швеція планують спільно виробляти бойові машини піхоти CV-90 підвищеної прохідності [26] з посиленою багатошаровою бронею. CV-90 надійшли до України влітку цього року і вже виконують бойові завдання на фронті.
 

Норвегія

Норвегія надасть додатково 1 млрд норвезьких крон (92,5 млн дол. США), щоб українці отримали доступ до захисту та життєво важливої допомоги [27]. Гуманітарне фінансування здійснюється через ООН, включно з Українським гуманітарним фондом і Міжнародним рухом Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Фінансування виділяється в рамках Нансенівської програми підтримки України. Кошти будуть використані для надання життєво важливої допомоги найуразливішим людям, дітям, біженцям і внутрішньо переміщеним особам, щоби забезпечити їм доступ до житла, їжі, води та санітарних послуг, освіти, медичного обслуговування та психосоціальної підтримки, а також захист від сексуального і гендерного насильства. Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 р. Норвегія надала Україні понад 3,5 млрд норвезьких крон (323,9 млн дол. США) на гуманітарну підтримку й допомогу біженцям у сусідніх країнах. Крім того, Норвегія передала фінансову допомогу розміром 22 млн євро на заходи допомоги в рамках Європейського фонду миру.
 

Туреччина

Виробник ударних безпілотників «Bayraktar TB2» турецька компанія «Baykar» інвестує 100 млн дол. США в три проєкти в Україні [28]. Будівництво заводу вже розпочато, на його завершення знадобиться близько півтора року. Виробництво буде самодостатнім, екологічним і взаємовигідним, оскільки Україна має унікальні технології з виробництва двигунів, а турецька сторона – безпілотники, на які встановлюють ці двигуни.
 

Литва

Литва надасть новий пакет військової допомоги Україні вартістю 41 млн євро [29]. ЗСУ отримають боєприпаси та системи підриву. Також Литва ремонтуватиме для України танки «Leopard». На сьогодні підтримка України з боку Литви становить майже пів мільярда євро. Новий пакет військової підтримки Литви включатиме системи підриву, радари морського спостереження та боєприпаси для протитанкового гранатомета «Carl Gustaf».
 

Японія

У рамках програми гуманітарного розмінування території України ДСНС отримала в подарунок від японського уряду 24 вантажні автомобілі з маніпуляторами «Isuzu» [30]. Передача спецтехніки відбулася під час офіційного візиту до Києва міністра закордонних справ Японії Йошімаса Хаяші. Транспорт буде доправлено до областей, які наближені до зони бойових дій, та на деокуповані території. Також у рамках угоди передбачається передати ДСНС спеціальну техніку та обладнання для проведення робіт з гуманітарного розмінування на суму понад 31,5 млн дол.
 

Південна Корея

Уряд Південної Кореї ухвалив рішення виділити 2,3 млрд дол. США на повоєнне відновлення України [31]. У 2024 р. Україна отримає на гуманітарні потреби першу частину цих коштів (300 млн дол. США). У 2025 р. Південна Корея надасть нашій країні ще 2 млрд дол. США як довгострокову допомогу для підтримання соціальної та економічної інфраструктури. Про це заявив президент Південної Кореї Юн Сук Йоль на саміті G20 у Нью-Делі (Індія). Допомога надходитиме у формі кредитів під низькі відсотки через Фонд співробітництва економічного розвитку (EDCF), який Сеул створив у 1987 р. для підтримки проєктів економічної та соціальної інфраструктури в країнах, що розвиваються.

_______________________________________________________________________

[1] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/olga_zykova_signs_the_protocol_of_negotiatio…

[2] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/minfin_zaluchiv_100_mln_dolariv_ssha_vid_svi…

[3] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ebrd_will_provide_eur_182_million_for_road_m…

[4] Див.: URL: https://ua.news/ua/world/oboronnoe-vedomstvo-es-podpisalo-soglasheniya-…

[5] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/миколаїв-отримав-нове-об…

[6] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraina_otrimala_vid_ies_vosmii_transh_v_ram…

[7] Див.: URL: https://ua.news/ua/money/fynansyrovanye-ynfrastrukturnyh-proektov-ukray…

[8] Див.: URL: https://fakty.com.ua/ua/ukraine/20230906-boyeprypasy-zi-zbidnenym-urano…

[9] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/the_ministry_of_finance_has_attracted_a_gran…

[10] Див.: URL: https://ua.usembassy.gov/uk/additional-u-s-security-assistance-for-ukra…

[11] Див.: URL: https://twitter.com/RH_BAES_Land/status/1696805322860441730?s=20

[12] Див.: URL: https://www.gov.uk/government/news/uk-donation-of-hydrographic-equipmen…

[13] Див.: URL: https://twitter.com/United24media/status/1702269901061152988?ref_src=tw…

[14] Див.: URL: https://news.sky.com/story/ukraine-war-latest-forces-liberate-village-e…

[15] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/09/17/7169574/ ; https://www.canada.ca/en/department-national-defence/news/2023/09/canad…

[16] Див.: URL: https://www.dw.com/uk/trudo-ogolosiv-pro-novu-dopomogu-ukraini-na-482-m…

[17] Див.: URL: https://um.dk/en/foreign-policy/danish-support-for-ukraine

[18] Див.: URL: https://www.fmn.dk/da/nyheder/2023/danmark-sender-sin-storste-okonomisk…

[19] Див.: URL: https://www.bundesregierung.de/breg-de/schwerpunkte/krieg-in-der-ukrain…

[20] Див.: URL: https://www.rheinmetall.com/de/media/news-watch/news/2023/09/2023-09-11…

[21] Див.: URL: https://www.bundesregierung.de/breg-en/news/military-support-ukraine-20…

[22] Див.: URL: https://interfax.com.ua/news/general/937155.html

[23] Див.: URL: https://www.rbc.ua/rus/news/btr-raketi-i-lishe-ispaniya-ogolosila-novu-…

[24] Див.: URL: https://www.forcesoperations.com/entre-revalorisation-en-formation-john…

[25] Див.: URL: https://mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/cr--dansko-a-nizoz…

[26] Див.: URL: https://ua.news/ua/war-vs-rf/ukraina-i-shvetsiya-naladyat-sovmestnoe-pr…

[27] Див.: URL: https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/nok-1-billion-before-the-winter/i…

[28] Див.: URL: https://www.epravda.com.ua/news/2023/09/30/704937/

[29] Див.: URL: https://kam.lt/su-naujuoju-ukrainos-gynybos-ministru-susitikes-a-anusau…

[30] Див.: URL: https://lb.ua/society/2023/09/09/574105_yaponiya_peredala_ukrainskim.ht…

[31] Див.: URL: https://en.yna.co.kr/view/AEN20230910000200315

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTubeЗображення: НІСД