Допомога міжнародних фінансових інститутів Україні. Серпень 2023 року

Поділитися:

Світовий банк

Світовий банк повідомив про надання Україні 232 млн дол. США допомоги [1]. Кошти скерують на терміновий ремонт житла, пошкодженого внаслідок російського вторгнення. За інформацією Світового банку, станом на лютий 2023 р. загальна вартість завданої шкоди житловому сектору України оцінювалася у понад 50 млрд дол. США. За різними оцінками, від вторгнення РФ постраждало близько 1,4 млн житлових об’єктів, в яких мешкає 3,5 млн людей. При цьому майже 87 % пошкодженого житла – багатоквартирні будинки, переважно в міських районах.

Кошти виділять у межах проєкту «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей (HOPE)». Впроваджує проєкт Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. У рамках проєкту власникам пошкоджених будинків передбачена компенсація коштів, необхідних для дрібного ремонту, як-от: заміна розбитих вікон, полагодження даху. Кошти також нададуть власникам осель у багатоквартирних будинках, які зазнали помірних пошкоджень і не потребують капітального ремонту. За підрахунками, фінансування у розмірі 232 млн дол. США дасть змогу відшкодувати витрати на усунення часткових пошкоджень і ремонт мешканців 98 тис. окремих будинків та 8 тис. сімей у 160 багатоквартирних будинках у п’яти регіонах України.

Початкове фінансування проєкту HOPE складається з 70 млн дол. США кредиту Міжнародного банку реконструкції та розвитку за гарантією уряду Японії, а також з 162,5 млн дол. США гранту від багатостороннього донорського Цільового фонду підтримки відновлення та реформування України. Пізніше очікується додаткове фінансування до 800 млн дол. США від Світового банку та партнерів у вигляді кредитних гарантій, грантів та інших внесків.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ)

23 серпня поточного року Європейський інвестиційний банк та Міністерство освіти і науки України уклали угоду щодо надання консультаційних послуг для впровадження проєкту «Програма підтримки професійно-технічної освіти в Україні» [2]. Угода передбачає надання гранту ЄС у розмірі 8,5 млн євро від Інвестиційної платформи сусідства (NIP). Кошти спрямовуватимуться на технічну допомогу для ефективної підготовки проєкту, його ведення і реалізації процедур закупівель, а також на комунікаційні цілі.

Зазначений грант доповнює кредитну угоду ЄІБ у розмірі 58 млн євро, яку підписали у 2021 р. з метою фінансування будівництва, реконструкції та модернізації наявних закладів професійно-технічної освіти, а також для подальшого підвищення інтересу до професійної освіти серед молоді. Першочергово кредит передбачав підтримку однієї з головних цілей у межах пріоритетів регіону Східного партнерства після 2020 р. – побудову стійких, сталих та інтегрованих економік, де особлива увага приділяється інвестуванню в людей, зокрема у молодь. Кредит також доповнював упровадження програми Європейського Союзу «EU4Skills: кращі навички для сучасної України», котра фінансується спільно з урядами Німеччини, Фінляндії, Польщі та Естонії.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР)

Європейський банк реконструкції та розвитку починає стратегічну співпрацю з найбільшим системно важливим банком України «Приватбанком» з надання інструменту розподілу ризику розміром 60 млн євро, який підтримає нові кредити обсягом 240 млн євро для агробізнесу та інших критично важливих галузей України [3]. Продовольча безпека і приватний сектор є двома з п’яти пріоритетних сфер, в яких ЄБРР підтримує реальний сектор української економіки під час війни. «Приватбанк» спеціалізується на обслуговуванні фізичних осіб та мікро-, малих і середніх підприємств (ММСП). Нефінансований інструмент розподілу ризику ЄБРР допоможе банку збільшити підтримку приватних компаній, які задіяні у секторах, пов’язаних з сільським господарством, інших галузях економіки. Така співпраця також збільшить фінансову підтримку приватного бізнесу, що зазнав негативного впливу війни.

Гарантія складається з двох частин і покриє близько 50 % кредитного ризику за новими кредитами «Приватбанку», але не більше 50 % портфеля. З укладанням такої угоди загальний обсяг нового фінансування, підтриманого ЄБРР з початку війни, збільшився до 708 млн євро.

Принаймні 80 % гарантії надається у рамках Програми забезпечення стійкості та джерел засобів існування, яку ЄБРР реалізує для нашої держави та сусідніх країн у відповідь на російське вторгнення в Україну. Мета Програми – пом’якшити економічні наслідки війни завдяки підтримці стійкості та збереженню джерел засобів для існування.

Близько 20 % (48 млн євро) покриття ризику використовуватиметься для кредитів, які підтримають довгострокові інвестиції ММСП у «зелені» технології відповідно до стандартів ЄС. Позичальники, котрі відповідають вимогам, також отримають технічну допомогу та інвестиційні стимули від ЄС після завершення їхніх інвестиційних проєктів.

Крім того, ЄБРР пропонує українському банку «Львів» пакет фінансування, що складається з гривневого кредиту на суму еквівалента 15 млн євро, а також інструменту розподілу ризику обсягом 7,5 млн євро [4]. Зазначене дозволить банку «Львів» надавати кредити на загальну суму 30 млн євро приватним мікро-, малим і середнім підприємствам, зокрема тим, які постраждали від розв’язаної Росією війни проти України.

Кредит, розподілений на два транші – зарезервований (10 млн євро) і незарезервований (5 млн євро) – з терміном погашення три роки кожний, забезпечить банку «Львів» сталу та диверсифіковану базу фондування для бізнесу з постійним доступом до середньострокового фінансування. Вартість кредиту зменшуватиметься завдяки субсидуванню процентної ставки у місцевій валюті ініціативою Європейського Союзу «EU4Business» в Україні.

Нефінансований інструмент розподілу ризику в розмірі 7,5 млн євро надаватиметься двома траншами, кожний з яких покриє 50 % кредитного ризику за новими кредитами банку «Львів» на загальну суму до 30 млн євро, але не більше 50 % портфеля. Така гарантія допоможе банку «Львів» фінансувати українські компанії, які працюють у таких критично важливих галузях, як первинне сільське господарство та сільськогосподарські послуги, харчова промисловість, транспорт і логістика, роздрібна торгівля та фармацевтика.

Крім цього, до 4,5 млн євро з покритого портфеля обсягом 30 млн євро використовуватиметься для підтримки довгострокових інвестицій приватних ММСП у «зелені» технології та технології, що відповідають стандартам ЄС. Субпозичальники, котрі відповідатимуть вимогам, після завершення їхніх інвестиційних проєктів, також отримають від ЄС технічну допомогу та інвестиційні стимули.

Обидва інструменти ЄБРР підтримуються фінансованою донорами 50 % гарантією покриття перших втрат у рамках пакету стійкості Банку.

Європейський Союз

8 серпня 2023 р. за фінансової підтримки Європейського Союзу та уряду Німеччини в рамках програми «EU4Business» розпочалася чергова хвиля надання  грантів для мікробізнесу розміром 3 млн євро [5]. Головна мета грантів – підтримати відновлення підприємницької діяльності на територіях України, що найбільше постраждали від бойових дій та були окуповані, а також посилити стійкість мікробізнесу в інших регіонах України в умовах війни.

На початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну ЄС успішно реалізував аналогічну грантову програму з допомоги 300 релокованим мікропідприємствам, які найбільше постраждали від бойових дій. У межах нової хвилі мікрогрантів ЄС передбачає надати можливість ще 750 компаніям отримати кошти для нагальних потреб, повернення та відновлення роботи, зокрема на постраждалих і звільнених територіях України.

У межах грантової програми підприємці зможуть отримати фінансову підтримку в розмірі близько 4 000 євро у гривневому еквіваленті для реалізації заходів з відновлення власної господарської діяльності через три уповноважених банки: «Ощадбанк», «Приватбанк» та банк «Львів». Кошти мікрогранту можуть бути використані на придбання обладнання, ремонт пошкоджених приміщень, закупівлю сировини та матеріалів, виплату заробітної плати, орендну плату та інші нагальні господарські витрати.

У рамках чергової хвилі надання грантів «EU4Business» підтримає грантами 50 малих підприємств, які постраждали від повномасштабного вторгнення та готові розвивати бізнес у сфері постачання товарів першої необхідності [6].

Гранти надаються в розмірі до 10 000 євро кожен (або 400 000 у гривневому еквіваленті). Європейський Союз і уряд Німеччини прагнуть допомогти українським компаніям і надалі успішно працювати, щоб стати опорою для стійкості й розвитку економіки України. Гранти потрібно використати протягом шести місяців на: збереження та створення нових робочих місць (не більше трьох працівників); виплату заробітної плати; закупівлю обладнання, сировини чи матеріалів; орендну плату за приміщення; лізинг обладнання (за винятком особистих видів транспортних засобів); витрати, пов’язані з переміщенням бізнесу; консультаційні послуги (зокрема маркетинг і розвиток бренду); послуги сертифікації.

У рамках угоди між Європейським Союзом та банком KfW, Чернівці отримають 14,93 млн євро грантових коштів на модернізацію муніципального водного господарства у рамках проєкту «Розвиток муніципальної інфраструктури». Загальною метою проєкту є поліпшення інфраструктури водного господарства для мешканців Чернівців та як приймаючої громади для внутрішньо переміщених осіб [7]. 11 серпня 2023 р. у Чернівцях підписано відповідну фінансову та проєктно-імплементаційну угоду між банком KfW, Чернівецькою міською радою та КП «Чернівціводоканал».

Проєкт «Розвиток муніципальної інфраструктури» є продовженням і доповненням попередніх стадій «Проєкту муніципального водного господарства м. Чернівці», а також проєкту «Посилення місцевого самоврядування в Україні», котрі фінансуються за рахунок кредитних і грантових коштів, наданих урядом Федеративної Республіки Німеччини. Проєкт передбачає наблизити до стандартів ЄС системи водопостачання, водовідведення і очищення питної води у Чернівцях, зменшити технічні й нетехнічні втрати води та споживання енергії для її перекачування, поліпшити контроль забруднення транскордонних вод.

Як повідомив речник Єврокомісії із закордонних справ і політики безпеки Петер Стано, у рамках надання Україні мільйона артилерійських снарядів упродовж року, Європейський Союз наразі передав Україні 223,8 тис. таких боєприпасів та 2,3 тис. ракет різних видів [8].

17 серпня 2023 р. Європейська Комісія вирішила переспрямувати 135 млн євро, що їх спочатку планували використати в рамках Інструменту сусідства, розвитку та міжнародної співпраці ЄС на фінансування програм «Interreg NEXT» з Росією та Білоруссю на 2021–2027 рр., на користь програми «Interreg» з Україною та Молдовою [9]. Зазначене фінансування підтримає низку заходів, зокрема «Шляхи солідарності» та розвиток транскордонних транспортних сполучень, медичні послуги, освітні та дослідницькі проєкти, схеми соціальної інтеграції, а також зміцнення інституційної спроможності органів державної влади України та Молдови.

22 серпня поточного року до державного бюджету України надійшов сьомий транш розміром 1,5 млрд євро в рамках масштабної програми макрофінансової допомоги (МФД) ЄС [10]. У 2023р. в рамках МФД Україна отримала вже 12 млрд євро пільгового кредитного фінансування із передбачених цією програмою 18 млрд євро. Термін погашення кредиту складає 35 років. При цьому відсотки та інші платежі за обслуговування кредиту замість України сплачуватиме ЄС. МФД спрямовується на фінансування пріоритетних видатків держбюджету, зокрема соціальних та гуманітарних.

Від початку повномасштабної війни з Росією, загальний обсяг прямої бюджетної підтримки, наданої в рамках програм МФД, уже сягнув 19,2 млрд євро.

США

10 серпня поточного року Агентство США з міжнародного розвитку  (USAID) у рамках програми «Конкурентоспроможна економіка України» оголосило грантову програму, спрямовану на підвищення кадрового потенціалу українського бізнесу [11]. Загальний обсяг фінансування грантової програми – 2 млн дол. США. У рамках програми передбачено надати близько 20 грантів обсягом від 35 до 150 тис. дол. США. Реалізація грантової програми сприятиме розвитку професійного навчання та підприємництва у сферах машинобудування, електротехнічного виробництва, логістики, вироблення товарів меблевої, текстильної та інших переробних галузей, індустріального дизайну та індустрії моди, а також поліпшенню навичок щодо експорту, міжнародної торгівлі та європейської інтеграції. Ініціатива реалізується спільно з Міністерством економіки України.

14 серпня цього року Міністерство оборони США оголосило про додаткову військову допомогу Україні на 200 млн дол. США. Пакет допомоги включає додаткові боєприпаси протиповітряної оборони, боєприпаси для артилерії і танків, протитанкову зброю, інше обладнання [12].

29 серпня поточного року США повідомили про передачу Україні нового пакету військової допомоги на суму 250 млн дол. США – зброю, боєприпаси та устаткування, які вкрай необхідні на полі бою [13]. До пакету допомоги увійшли: ракети для засобів протиповітряної оборони, боєприпаси до високомобільних артилерійських ракетних систем, артилерійські боєприпаси, обладнання для розмінування, переносні ракетні комплекси «Javelin», інші протитанкові системи та ракети, понад 3 млн набоїв до стрілецької зброї, машини швидкої допомоги, підривні боєприпаси для подолання перешкод, а також запасні частини, послуги з обслуговування, навчання та транспортування.

Крім того, США найближчим часом долучаться до програми навчання українських льотчиків на винищувачах F-16 [14]. Речник Пентагону Патрик Райдер зазначив, що США будуть навчати українців пілотувати та обслуговувати літаки. У жовтні очікується початок навчання українських льотчиків польотам на F-16 на авіабазі Морріс у штаті Аризона. Американська підготовка доповнюватиме аналогічні зусилля союзників Вашингтона в Європі.

Також Міністерство оборони США уклало контракт з компанією «Raytheon Missiles and Defense» на постачання Україні ракет класу «повітря-повітря» середньої дальності (AMRAAM) на суму 192 млн дол. США [15]. Контракт передбачає, що до 29 листопада 2024 р. компанія «Raytheon» закупить бойову зброю AMRAAM з різних джерел. Кошти на закупівлю ракет виділяються з фонду Ініціативи сприяння безпеці в Україні (USAI – програма фінансування Міністерства оборони США для підвищення спроможності України ефективніше захищатися від російської агресії завдяки навчанню українських військових, обладнанню та консультативним ініціативам).

Велика Британія

Міністерство оборони Великої Британії уклало від імені Міжнародного фонду для України (International Fund for Ukraine, IFU) три контракти на постачання ЗСУ засобів протиповітряної оборони на суму понад 90 млн фунтів стерлінгів (105 млн євро) [16].

Найбільшу угоду вартістю 56 млн фунтів стерлінгів (65 млн євро) підписали з норвезькою оборонною компанією «Kongsberg». Угода передбачає закупівлю систем протидії дронам. Зокрема йдеться про систему «CORTEX Typhon» для виявлення, відстеження, знищення чи глушіння безпілотників. Два інших контракти також стосуються забезпечення додаткових можливостей української ППО. В Україну також надійде нова партія дронів для аеророзвідки загальною кількістю понад 100 безпілотників.

Угоди укладено в межах Міжнародного фонду для України, який наразі зібрав понад 770 млн фунтів стерлінгів (900 млн євро) для ЗСУ завдяки внескам Великої Британії, Норвегії, Нідерландів, Данії, Швеції, Ісландії та Литви.

Німеччина

7 серпня 2023 р. Федеральне міністерство економіки Німеччини оголосило про розширення програми державних інвестиційних гарантій для німецьких підприємств, які вкладатимуть кошти в Україну [17]. Як повідомляє відомство, німецький уряд відтепер покриватиме не лише майнові збитки аж до повної втрати інвестицій, а й конвертаційні та трансферні ризики за виплати відсотків за інвестиційно подібними кредитами. Йдеться про довгострокові кредити, які німецькі компанії часто використовують на додаток до звичайної участі в капіталі для фінансування українських дочірніх підприємств. Крім того, німецький уряд щонайменше до 2025 р. не стягуватиме плату за подання заявки про гарантії для інвестицій в Україну. За українськими гарантіями німецькі підприємства сплачуватимуть лише щорічний збір за надання гарантії.

За даними Мінекономіки ФРН, наразі в Україні діють інвестиційні гарантії для 14 підприємств із загальним обсягом покриття 280 млн євро, і це не враховуючи заявок, які наразі перебувають на розгляді.

Німеччина надала майже 500 млн грн на фінансування українських підприємців [18]. Завершився перший етап програми «Доступ до фінансування та підтримка стійкості ММСП в Україні», спрямований на підвищення конкурентоспроможності та фінансової стабільності мікро-, малих і середніх підприємств України, сприяння безперервному розвитку підприємницького потенціалу та компетенцій ММСП.

Фінансування відбувалося на кошти уряду Німеччини в межах проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі»). Реалізацію ініціативи здійснювала німецька урядова компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у партнерстві з German Sparkassenstiftung for International Cooperation, Фондом розвитку підприємництва та двома українськими банками – «Львів» і «Ощадбанк». У програмі взяли участь 136 підприємців з усієї України (окрім тимчасово окупованих територій). Учасники програми отримали кредити на інвестиційні цілі або поповнення обігових коштів в одному з банків-партнерів на загальну суму майже 500 млн грн. Після успішної реалізації кредитних коштів кожен учасник отримав грант на компенсацію витрат. Загальна сума виданих грантів – понад 59 млн грн.

14 серпня поточного року міністр фінансів України Сергій Марченко та міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер підписали спільну декларацію про наміри посилення співпраці між міністерствами, що у майбутньому розширить можливості наповнення бюджету України [19]. У рамках декларації німецька сторона надаватиме консультативну підтримку нашій державі, зокрема щодо митної політики, моніторингу фінансових ринків, управління державними інвестиціями, приватизації державних підприємств.

Протягом серпня 2023 р. в рамках військової допомоги Німеччина передала Україні:

4 серпня – 2 самохідні гаубиці «Zuzana 2» (проєкт фінансується спільно з Данією та Норвегією), 2 танки для розмінування «WISENT 1», 11 мінних тралів для Т-72, 5 мобільних розвідувальних комплексів «SurveilSPIRE», 3 розвідувальні дрони «Vector», 5 мобільних антенно-баштових комплексів та 9 машин для зміцнення охорони кордону [20];

9 серпня – 2 пускові установки ЗРК «Patriot», 10 гусеничних всюдиходів «Bandvagn 206» (BV206), 6526 димових 155-мм боєприпасів, матеріал для знешкодження вибухонебезпечних предметів, 5 машин прикордонної охорони, 4 розвідувальні дрони «Vector», 1163 біноклі, 20 тисяч захисних окулярів, 6 важких тягачів 8x8 HX81 та 6 напівпричепів, 2 автонавантажувачі 8x6, 100 кулеметів MG5, 40 тис. аптечок  [21];

17 серпня – 2 пускові установки для систем ППО IRIS-T SLS, 4359 димових боєприпасів калібру 155 мм; 10 наземних оглядових радарів «Ground Observer 12», 4 великовантажні тягачі 8×8 HX81 та 4 напівпричепи до них, 8 багатоцільових навантажувачів вантажопідйомністю 15 тонн [22];

24 серпня – ракети до ЗРК «Patriot», 10 систем виявлення дронів, 40 розвідувальних дронів RQ-35 HEIDRUN, 16 вантажівок «Zetro», 510 000 набоїв до вогнепальної зброї [23];

30 серпня – 10 основних бойових танків «Leopard 1A5», систему повітряного спостереження TRML-4D, 16 розвідувальних безпілотників «Vector», 4 сідельні тягачі 8x8 HX81 та 4 напівпричепи до них; понад 13 млн патронів до вогнепальної зброї, польовий госпіталь [24].

Німеччина надає підтримку Україні, постачаючи обладнання та озброєння, які надходять із поставок Бундесверу та з поставок німецької промисловості, що фінансуються з фондів Федерального уряду Німеччини для розбудови потенціалу безпеки.

Фінансування ініціативи з розбудови потенціалу безпеки становить 5,4 млрд євро на 2023 р. (у 2022 р. – 2 млрд євро), а додаткові дозволи щодо фінансових зобов’язань у наступні роки становлять 10,5 млрд євро [25]. Зазначені кошти спрямовуються передусім на військову допомогу Україні. Водночас ці фінанси використовуються для поповнення запасів товарів, що постачаються Бундесвером в Україну, а також для внесків Німеччини до Європейського фонду миру (EPF), з якого відшкодовуються витрати держав – членів ЄС, котрі надають підтримку Україні.

Франція

Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню повідомив, що Франція виконала свої зобов’язання з підготовки українських військовослужбовців на 2023 р., навчивши шість тисяч воїнів для ЗСУ в рамках військової підтримки України. Підготовка тривала на території Польщі та Франції [26].

Португалія

Португалія підтвердила готовність долучитися до підготовки українських пілотів для польотів на F-16 та інженерного складу для обслуговування літаків [27].

Болгарія

4 серпня цього року уряд Болгарії схвалив постачання в Україну майже сотні бронетранспортерів [28]. Йдеться про проєкт угоди між МВС Болгарії та Міноборони України про безоплатне надання бронетранспортної техніки. Бронетехніку, яка не використовується МВС Болгарії, вирішено передати для потреб ЗСУ. Таке рішення ухвалено під час візиту Президента України Володимира Зеленського до Болгарії у липні 2023 р.

За повідомленням ексміністра оборони України Олексія Резнікова, Болгарія, як одна з чорноморських країн, допоможе Україні в розмінюванні акваторії Чорного моря [29]. Наразі у межах територіальних вод Республіки Болгарія ведеться моніторинг акваторії на предмет виявлення мін.

23 серпня поточного року уряд Болгарії ухвалив рішення виділити 293 376 левів (150 тис. євро) на гуманітарну допомогу Україні у зв’язку зі складною ситуацією, спричиненою повномасштабним вторгненням РФ [30]. Гуманітарна допомога Болгарії розподілятиметься трьома рівними частками на користь Управління ООН з координації гуманітарних питань, Дитячого фонду ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста. Фінансування здійснюватиметься з бюджету розвитку та гуманітарної допомоги болгарського Міністерства закордонних справ.

Чехія

Чехія передала симулятори для підготовки українських пілотів до роботи на літаках західного виробництва F-16 [31].

Румунія

У Румунії буде створено навчальний центр літаків F-16 для ЄС, винищувачі нададуть Нідерланди [32].

Польща

Польща організовує виробництво комплектовання для американських винищувачів F-16 [33]. Завод «PZL Mielec» вироблятиме від 70 % до 80 % конструкції корпусу F-16. Підприємство має намір реалізувати зазначений план до кінця 2024 р.

Литва

24 серпня 2023 р. Міністерство оборони Литви оголосило про надання Україні чергового пакету військової допомоги на суму 41 млн євро. До пакету допомоги увійшли: боєприпаси «Carl Gustaf», гвинтівки, радіолокаційні комплекси морського спостереження, боєприпаси калібру 5,56 мм, генератори, засоби боротьби з дронами. ЗСУ також буде передано пускові установки для ракетних комплексів NASAMS [34]. З початку війни загальний обсяг військової допомоги Литви Україні вже перевищив пів мільярда євро.

Швейцарія

Швейцарія анонсувала пакет допомоги для України, у рамках якого передасть машину для розмінування з дистанційним керуванням та запчастини до неї [35]. Машину надав швейцарський фонд «Digger». Відправка планується у вересні. До пакету допомоги загальною вартістю 1,2 млн швейцарських франків (понад 1,3 млн дол. США) увійшли: гусенична машина, яка може знищити або підірвати протипіхотні міни, причіп для вантажівки та комплект запчастин на три роки. Експерти фонду «Digger» проведуть навчальні тренінги для українських фахівців.

Крім того, Швейцарія долучиться до проєкту протиповітряної оборони Євросоюзу «Sky Shield» («Небесний щит»), в якому вже беруть участь 15 країн.

Нідерланди

Нідерланди передали українським прикордонникам шість мобільних медичних комплексів для роботи в польових умовах. За допомогою такого комплексу медики можуть в польових умовах розгорнути повноцінний госпіталь з власними операційною, передопераційною, палатою інтенсивної терапії, лабораторією та стерилізаційною.

Крім того, Нідерланди ухвалили рішення про надання Україні близько 1000 переносних зарядів для дистанційного розмінування територій, які можуть робити проходи в інженерних загородженнях [36]. Під час зустрічі з ексміністром оборони України Олексієм Резніковим про це повідомила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

Швеція

Парламент Швеції схвалив надання Україні нового пакета допомоги загальною вартістю 3,25 млрд шведських крон (приблизно 270 млн євро) [37]. Україна отримає боєприпаси та запасні частини на суму 1,1 млрд шведських крон (приблизно 90 млн євро), а також вантажівки та обладнання для розмінування на суму 2,15 млрд шведських крон (приблизно 180 млн євро). Шведський парламент ухвалив рішення уповноважити уряд продати США ракети AMRAAM, які згодом передадуть Україні для зміцнення системи ППО.

Фінляндія

Фінляндія направить в Україну 18-й пакет військової допомоги [38]. Вартість військової техніки, що поставляється, становить близько 94 млн євро. Загальна вартість усієї наданої Фінляндією допомоги з початку війни – близько 1,3 млрд євро. З міркувань безпеки подробиці вмісту нового пакету допомоги не розголошуються.

Норвегія

Норвегія надішле в Україну систему боротьби з безпілотниками «Cortex Typhon C-UAS», виробником якої є компанія «Kongsberg Defence & Aerospace» [39]. Вартість контракту на постачання системи оцінюється в 740 млн норвезьких крон (понад 71 млн дол. США). Постачання системи боротьби з безпілотниками фінансується через Міжнародний фонд для України (IFU), який очолює Великобританія, а основним донором є Норвегія.

24 серпня 2023 р. уряд Норвегії ухвалив рішення передати Україні зенітні ракети для систем протиповітряної оборони IRIS-T [40]. Раніше Норвегія вже зробила свій внесок у ППО України – надіслала системи протиповітряної оборони NASAMS і «Mistral».

Також Норвегія стала третьою – після Нідерландів і Данії – країною, яка передає Україні літаки F-16.

__________________________________________________________________

[1] Див.: URL: https://www.worldbank.org/en/news/press-release/2023/08/30/world-bank-a…

[2] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/єс-та-єіб-продовжують-до…

[3] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/єбрр-надає-гарантію-60-м…-«приватбанку»_uk

[4] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/підтримка-малого-бізнесу…-«львів»_uk

[5] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/прийом-заявок-750-грантів-–-кожен-до-4-000-євро-–-від-eu4business-задля-підтримки-сталості-і_uk

[6] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/єс-і-німеччина-нададуть-…

[7] Див.Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/європейський-союз-у-спів…

[8] Див.: URL: https://bukvy.org/yes-peredav-ukrayini-224-tysyachi-artylerijskyh-snary…

[9] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/україна-135-мільйонів-єв…

[10] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/the_ministry_of_finance_has_attracted_the_se…

[11] Див.: URL: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=9cbe245c-2007-4a34-beee…

[12] Див.: URL: https://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/3491937/biden-adm…

[13] Див.: URL: https://www.state.gov/new-package-of-additional-u-s-military-assistance…

[14] Див.: URL: https://www.nytimes.com/2023/08/24/world/europe/us-ukraine-f16-jets-tra… ; https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/08/24/7168178/

[15] Див.: URL: https://www.defense.gov/News/Contracts/Contract/Article/3513182/

[16] Див.: URL: https://www.dw.com/uk/ukraina-otrimae-zasobi-ppo-na-sotnu-miljoniv-evro…

[17] Див.: URL: https://prm.ua/nimechchyna-rozshyryt-prohramu-pidtrymky-dlia-ukrainy-sh… ; https://www.bmwk.de/Redaktion/DE/Pressemitteilungen/2023/08/20230807-de…

[18] Див.: URL: https://tsn.ua/groshi/nimechchina-nadala-mayzhe-500-mln-grn-na-finansuv…

[19] Див.: URL: https://www.mof.gov.ua/uk/news/ministries_of_finance_of_ukraine_and_ger…

[20] Див.: URL: https://espreso.tv/ukraina-otrimala-vid-nimechchini-novu-partiyu-viysko…

[21] Див.: URL: https://suspilne.media/547603-nimeccina-peredala-ukraini-se-dvi-puskovi…

[22] Див.: URL: https://nv.ua/ukr/world/geopolitics/nimechchina-17-serpnya-nadala-ukraj…

[23] Див.: URL: https://suspilne.media/558043-nimeccina-peredala-ukraini-novij-paket-do…

[24] Див.: URL: https://espreso.tv/noviy-paket-ozbroennya-vid-nimechchini-10-leopard-1-…

[25] Див.: URL: https://www.bundesregierung.de/breg-en/news/military-support-ukraine-20…

[26] Див.: URL: https://focus.ua/uk/voennye-novosti/585442-dopomoga-v-kontrnastupi-fran…

[27] Див.: URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3752564-portugalia-navcatime-ukrain…

[28] Див.: URL: https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/15064821 ; https://glavcom.ua/world/world-politics/urjad-bolhariji-skhvaliv-pereda…

[29] Див.: URL: https://www.unian.ua/war/bolgariya-dopomozhe-ukrajini-rozibratisya-z-mi…

[30] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/08/23/7168099/

[31] Див.: URL: https://gazeta.ua/articles/politics/_cehiya-peredala-zsu-simulyatori-dl…

[32] Див.: URL: https://interfax.com.ua/news/general/931887.html

[33] Див.: URL: https://interfax.com.ua/news/general/931811.html

[34] Див.: URL: https://tsn.ua/ukrayina/litva-nadast-ukrayini-chergoviy-paket-viyskovoy…

[35] Див.: URL: https://suspilne.media/561467-svejcaria-peredast-ukraini-distancijnu-ma… ; https://www.admin.ch/gov/en/start/documentation/media-releases.msg-id-9…

[36] Див.: URL: https://www.mil.gov.ua/news/2023/08/22/f-16-%E2%80%93-potuzhnij-krok-ne…

[37] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/08/17/7167739/

[38] Див.: URL: https://lb.ua/society/2023/08/25/571775_finlyandiya_vidpravlyaie_ukrain…

[39] Див.: URL: https://myc.news/ua/politika/norvegiya_peredast_ukraine_sistemu_borby_s…

[40] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/08/24/7168134/

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTubeЗображення: НІСД