Допомога міжнародних фінансових інститутів Україні. Липень 2023 року

Поділитися:

Міжнародний валютний фонд

3 липня до загального фонду державного бюджету України надійшов другий транш розміром 890 млн дол. США від Міжнародного валютного фонду (МВФ) [1]. Кошти отримано як результат успішного першого перегляду програми розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF). Наразі Україна отримала вже 3,59 млрд дол. США від МВФ. Загальне фінансування за програмою EFF становить 15,6 млрд дол. США (11,6 млрд СПЗ). Завдяки наданим коштам є можливість і надалі зберігати економічну стабільність в Україні та забезпечувати пріоритетні видатки державного бюджету.

7 липня МВФ оприлюднив оновлений Меморандум після першого перегляду програми EFF, додавши чотири структурні маяки [2]. До кінця вересня 2023 р. Україна має відновити статті Бюджетного кодексу про середньострокове бюджетне планування для підготовки бюджету на 2024 р. Також в МВФ очікують, що до кінця вересня 2023 р. Україна випрацює концептуальну записку для програми доступних кредитів «5–7–9 %» з пропозиціями щодо орієнтування на малі та середні підприємства шляхом поетапного вилучення з програми великих компаній, посилення моніторингу та підтримання належних гарантій.

До кінця жовтня 2023 р. Мінфін разом з податковою та митною службами мають підготувати плани дій, серед яких короткострокові та середньострокові заходи, що охоплюють ключові сфери реформ. 

Уже визначено три напрями реформування для зменшення корупційних ризиків:

  • реформа кадрової та компенсаційної політики;
  • поліпшення оперативного управління митницею з центрального апарату;
  • перенесення верифікації / перевірки митних документів з пунктів перетину кордону до внутрішніх офісів.

До кінця жовтня 2023 р. Україна зобов’язалась обрати та призначити наглядову раду для «Оператора газотранспортної системи України» (ОГТСУ). Тим часом до кінця липня має завершитися передача акцій ОГТСУ безпосередньо Міністерству енергетики та ухвалення нового статуту компанії.

Крім цього, МВФ уніс повторно два маяки, які Україна мала виконати до першого перегляду програми: ухвалити законопроєкт про податкові зміни та адміністрування, новий дедлайн – кінець липня; оновити й опублікувати Середньострокову стратегію управління боргом, новий дедлайн – кінець жовтня.

Світовий банк

19 липня НЕК «Укренерго», Міністерство енергетики та Міністерство фінансів підписали зі Світовим банком дві угоди про виділення компанії грантової допомоги обсягом 240 млн дол. США для підвищення надійності енергосистеми, повідомив голова правління Укренерго Володимир Кудрицький [3].

Перша угода передбачає надання Укренерго грантових коштів уряду Німеччини, які буде спрямовано на закупівлю та встановлення STATCOM – спеціальних пристроїв, що підвищують стабільну роботу енергосистеми.

Укренерго виконує важливу технічну умову ENTSO-E для посилення з’єднання України з європейською мережею. Пристрої STATCOM дадуть змогу не лише збільшити стійкість української енергосистеми, а й позитивно впливатимуть на збалансованість усієї об’єднаної європейської континентальної мережі.

Другий документ передбачає передачу НЕК допомоги на закупівлю спецтехніки, автотрансформаторів та іншого високовольтного обладнання, пошкодженого ударами російських ракет і дронів.

27 липня до державного бюджету України надійшло 1,5 млрд дол. США пільгового фінансування. Кошти позики надають під гарантії уряду Японії через механізм Цільового фонду Світового банку. Залучене фінансування буде спрямовано на відновлення економіки та зміцнення соціального захисту населення [4].

Від початку повномасштабного вторгнення Росії Україна отримала понад 581 млн дол. США пільгового фінансування від уряду Японії через Японське агентство міжнародного розвитку (JICA). Очікують, що у 2023 р. уряд Японії надасть ще 2 млрд дол. США прямої бюджетної підтримки через Цільовий фонд Світового банку.

Європейський інвестиційний банк

7 липня уряд України ухвалив рішення, які дадуть змогу залучити від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) додаткові 1,1 млрд гривень на два проєкти, що сприятимуть розвитку та відновленню українських регіонів [5]. Перший проєкт – це оновлення громадського транспорту, що передбачає закупівлю нових тролейбусів, трамваїв, ремонт інфраструктури та розвиток цифрових систем. Другий – розвиток муніципальної інфраструктури, зокрема кошти на ремонт та модернізацію систем водо- й теплопостачання.

Окрім цього, у 2023 р. ЄІБ виділить 840 млн євро на реалізацію пріоритетних проєктів відновлення інфраструктури України. Відповідний Меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці в проєктах відновлення України підписали віцепрем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков та президент ЄІБ Вернер Хоєр на полях Конференції з відбудови України (Ukraine Recovery Conference), яка проходила в Лондоні 21–22 червня 2023 р. Передбачені меморандумом кошти буде спрямовано на підготовку, оцінку, фінансування та реалізацію проєктів відновлення: муніципальної інфраструктури (шкіл, лікарень тощо); громадських будівель з урахуванням енергоефективності; інфраструктури водопостачання та водовідведення; транспортних мереж і міського громадського транспорту.

ЄІБ і держави – члени ЄС створили новий фонд – Ukraine Trust Fund з капіталом 400 млн євро, гроші з якого спрямують на відновлення України. 16 із 27 країн ЄС погодилися внести кошти до ЄІБ, з якого надаватимуть гранти та кредити на відбудову України, а також гарантії українським банкам та підприємствам. Найбільші внески до фонду зробили Франція та Італія. Вони виділяють по 100 млн євро – на ремонт інфраструктури України, фінансування малим та середнім підприємствам чи комунальним службам [6].

Європейський Союз

13 липня Європарламент затвердив плани щодо збільшення виробництва боєприпасів і ракет в ЄС [7]. Відповідно до тексту, погодженого з Радою ЄС [8], закон про підтримку виробництва боєприпасів (ASAP) спрямовано на прискорення постачань  боєприпасів і ракет до України та на допомогу державам-членам поповнити їхні арсенали.

Шляхом втілення цілеспрямованих заходів (як-от виділення 500 млн євро на фінансування) ASAP створює умови для нарощування промислового потенціалу в Євросоюзі з метою розв’язати питання поточної нестачі оборонної продукції (зокрема артилерійських снарядів, ракет та їхніх компонентів).

25 липня до державного бюджету України надійшов шостий транш розміром 1,5 млрд євро в рамах масштабної макрофінансової допомоги (МФД) на 2023 р. [9]. Загальний обсяг фінансування за програмою МФД становить 18 млрд євро. У 2023 р. Україна отримала вже 10,5 млрд євро МФД від ЄС.

Від початку повномасштабної війни ЄС спрямував до України 17,7 млрд євро макрофінансової допомоги. Ці кошти сприяли підтримці макроекономічної стабільності в країні, а також допомагають фінансувати пріоритетні видатки держбюджету своєчасно та в повному обсязі.

Кошти надають Україні на пільгових умовах: термін погашення кредиту становить 35 років, відсотки та інші платежі за обслуговування боргу замість України компенсуватимуть країни ЄС. Наступні транші в рамах масштабної програми МФД будуть надходити до держбюджету протягом 2023 р. з урахуванням виконання Україною узгоджених сторонами умов.

США

7 липня Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні на 800 млн дол. США, що містить касетні боєприпаси, додаткову артилерію, бронетехніку (зокрема бойові машини піхоти «Bradley» та бронетранспортери «Stryker»), протитанкове озброєння, тактичні автомобілі для підйому техніки та для буксирування й перевезення техніки, безпілотні авіаційні комплекси «Penguin», додаткові боєприпаси для ракетно-артилерійських систем високої мобільності (HIMARS) тощо [10].

19 липня Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні на суму 1,3 млрд дол. США, який містить критично важливі засоби протиповітряної оборони та боєприпаси, а також навчання українських військових і технічне обслуговування. Цей пакет допомоги буде надано в рамах Ініціативи сприяння безпеці України (USAI) [11].

25 липня Міністерство оборони CША оголосило про новий пакет військової допомоги для України на суму 400 млн дол. США, що містить додаткові боєприпаси протиповітряної оборони, артилерію та інші боєприпаси, бронетехніку, протитанкову зброю та інше обладнання [12].

17 липня очільниця Агентства США із міжнародного розвитку (USAID) Саманта Пауер під час візиту в Україну оголосила про надання урядом США додаткової гуманітарної допомоги Україні вартістю понад 500 млн дол. США [13], призначеної для забезпечення нагальних потреб українців, які потерпають від повномасштабного вторгнення Росії, та про виділення 250 млн дол. США на підтримку українського агросектору, який потерпає від наслідків агресії з боку Росії [14]. Зокрема, USAID і далі надаватиме допомогу для розбудови критично важливої аграрної інфраструктури – систем зрошування, елеваторів, засобів перевалки, інфраструктури портів і прикордонних пунктів пропуску, а також розширить підтримку малих і середніх агропідприємств.

Понад те, Саманта Пауер передала Державній службі з надзвичайних ситуацій обладнання на суму 2,3 млн дол. США, потрібне для ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС. Серед них шість водовозів, понад 400 помп та інші речі.

27 липня USAID анонсувало передачу Україні дев’яти автономних безпілотників «Skydio 2+», оснащених камерами 4K для фото- та відеодокументування воєнних злочинів. Апарати передадуть Офісу Генпрокурора України [15].

31 липня від Сполучених Штатів Америки до державного бюджету України надійшов грант розміром 1,25 млрд дол. США через Цільовий фонд багатьох донорів Світового банку [16]. У 2023 р. Україна вже отримала 8,45 млрд дол. США грантових коштів прямої бюджетної підтримки (а від початку повномасштабної війни – 20,4 млрд дол. США).

Грант надано як частина п’ятого додаткового фінансування в рамах проєкту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE in Ukraine). Метою проєкту є часткова компенсація видатків держбюджету, зокрема соціальних та гуманітарних, що не пов’язані зі сферою безпеки і оборони. Це оплата праці працівників державних органів та виплат за певними програмами державної соціальної допомоги (ВПО, особам з інвалідністю, малозабезпеченим сім’ям, виплати житлово-комунальних субсидій) та інших соціальних виплат.

Канада

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо на саміті НАТО у Вільнюсі оголосив про нове фінансування та проєкти на суму 541 млн канадських доларів (410 млн дол. США) для підтримки України та зміцнення трансатлантичної безпеки [17].

Зокрема, Канада має намір відповісти на прямий запит України, надавши їй додаткові камери для безпілотників. Цього літа Королівський військовий коледж Сен-Жан прийматиме офіцерів-курсантів з України на інтенсивну тритижневу навчальну програму, розпрацьовану в партнерстві з НАТО в рамах Програми вдосконалення військової освіти (DEEP).

Канада пообіцяла надати Україні додаткові 48,8 млн канадських доларів (37 млн дол. США) у рамах Комплексного пакета допомоги (зокрема пальне, логістичне обладнання та медичні матеріали). Також оголошено про виділення додаткової допомоги на кібербезпеку розміром 2,7 млн канадських доларів (2 млн дол. США) для підтримки зусиль з протидії зловмисній кіберактивності в умовах зростання кіберризиків і загроз.

Велика Британія

Велика Британія надасть новий пакет військової підтримки для України, який містить: тисячі боєприпасів до «Challenger 2»; понад 70 бойових машин і автомобілів матеріально-технічного забезпечення; підтримку розміром 50 млн фунтів стерлінгів (64,7 млн дол. США) на ремонт техніки; а також створення нового військового реабілітаційного центру [18], фінансування якого надходитиме через Комплексний пакет допомоги НАТО для України.

Велика Британія та Норвегія анонсували допомогу Чорнобильській зоні в понад 5 млн євро. Про це представники країн заявили на засіданні Асамблеї вкладників Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля [19].

Велика Британія передала Україні кілька десятків мобільних наземних платформ «Wolfram» для ракет «Brimstone»[20]. Платформа з ракетою MBDA й транспортним засобом «Supacat» призначена для  переміщення на передовій та завдання ударів по ворогу. Ці пускові установки, які збільшать точність влучення, Велика Британія розробила спеціально для української армії.   

Німеччина

Німеччина надасть Україні новий пакет військової допомоги на 700 млн євро, який містить дві пускові установки «Patriot» зі складу Бундесверу, 40 додаткових бойових машин піхоти «Marder», 25 додаткових основних бойових танків «Leopard 1A5», а також п’ять танків «Bergepanzer 2». Крім того, німецький уряд передасть безпілотні системи LUNA, 20 тис. артилерійських снарядів та 5 тис. 155-мм димових боєприпасів [21].

У липні уряд Німеччини оголошував про передачу Україні ряду пакетів військової допомоги [22], які містили тягачі 8x8 HX81, напівпричепи, техніку для зенітно-ракетних комплексів IRIS-T SLM, зенітні установки «Gepard», важку транспортну техніку, дрони-розвідники, кулемети MG3, вантажівки «Zetros», гусеничні всюдиходи «Bandvagn 206», автомобілі для патрулювання кордону, боєприпаси та інше обладнання.

Франція

Міністри оборони Франції та України на саміті НАТО у Вільнюсі підписали угоду, яка, зокрема, передбачає збільшення військової допомоги Україні на 170 млн євро. Водночас процес закупівлі та постачання зброї до України буде спрощено. Також угода затвердила створення основи для спільного виробництва запасних частин та обслуговування іноземного озброєння й техніки. Крім того, президент Франції Еммануель Макрон оголосив про передачу Україні ракет далекого радіусу дії [23].

Нідерланди

Президент України Володимир Зеленський на полях саміту НАТО у Вільнюсі провів зустріч з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, під час якої досягнуто домовленості про початок підготовки українських пілотів у серпні, а також про внесок Нідерландів у посилення можливостей протиповітряної оборони та артилерії України [24].

Іспанія

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес під час виступу у Верховній Раді анонсував виділення Україні пакета допомоги на 55 млн євро, основні кошти буде надано через Світовий банк [25]. Ще 4 млн євро надійде через програму розвитку ООН для створення в Україні шкіл зі стійкими енергосистемами.

24 липня Іспанія відправила судно з військовою та гуманітарною допомогою Україні. До пакета допомоги, зокрема, входять чотири танки «Leopard 2A4», десять бронетранспортерів М 113 (з них три для прикордонної служби), десять військових вантажівок (з них п’ять для прикордонної служби), три цивільні санітарні машини, один броньований санітарний автомобіль для військових госпіталів і один броньований цивільний санітарний автомобіль для прикордонників. Очікують, що Україна отримає вантаж на початку серпня.

Норвегія

Уряд Норвегії збільшить розмір фонду військової допомоги України на 2,5 млрд норвезьких крон (239 млн дол. США) – до 10 млрд норвезьких крон (близько 950 млн дол. США) у 2023 р. [26] Цю суму буде виділено в межах ухваленої раніше програми про військову та цивільну підтримку України. Крім того, Норвегія збільшить свій внесок у Комплексний пакет допомоги НАТО для України – надасть 300 млн норвезьких крон у 2023 р. та внесе загалом 1,5 млрд норвезьких крон протягом п’яти років.

Також Норвегія передасть Україні дві системи NASAMS та 1000 дронів «Black Hornet» для ведення розвідки. Розроблений у Норвегії «Black Hornet» від «Teledyne FLIR» набув широкої популярності і є на озброєнні багатьох союзників, зокрема США та Великої Британії.

25 липня ЄС та Норвегія підписали угоду про передачу добровільного фінансового внеску Норвегії в Європейський фонд миру (EPF) для постачання військової техніки для Збройних Сил України розміром 250 млн норвезьких крон (близько 22 млн євро) [27].

Данія

3 липня Данія оголосила про новий пакет цивільної допомоги розміром 615 млн данських крон (90 млн дол. США) на реконструкцію України. Кошти буде спрямовано на відновлення шкіл, лікарень та поліклінік, бомбосховищ, водо-, тепло- та енергопостачання, а також на підтримку населення постраждалих від війни територій, зосереджуючись на портовому місті Миколаїв та Миколаївській області [28]. До пакета також входять засоби для запуску української економіки, для реконструкції сільського господарства, енергетики та інформаційних технологій.

До того ж Данія передала шість сучасних дронів для виявлення мін – техніка вже на передовій.

Швейцарія

Швейцарія виділила 5,5 млн швейцарських франків (6,1 млн дол. США) на ремонт і реконструкцію близько 30 шкіл в Україні. Гроші призначено для відновлення шкіл у Чернігівській, Одеській і Полтавській областях, які постраждали від бойових дій [29]. Фінансування надаватимуть у межах проєкту «Децентралізація для покращення демократичної освіти» (DECIDE). Проєкт передбачає встановлення захищених багатоцільових класів для забезпечення безперервного навчання навіть під час попередження про повітряну атаку. Очікують, що фінансування дасть змогу створити умови для навчання майже 15 тис. українських школярів.

Ірландія

Ірландія виділить додатково 5 млн євро на гуманітарну допомогу Україні, а також навчатиме українських саперів та військових медиків. Про це заявив прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар на спільній з Президентом України Володимиром Зеленським пресконференції в Києві [30]. Він також оголосив про виділення ще 2 млн євро через ООН.

Ірландія вже надала Україні понад 100 млн євро допомоги, у тому числі до Європейського фонду миру, який використовують для надання нелетальної допомоги. Ірландія також допомогла Україні у сфері інфраструктури, надавши обладнання для відновлення енергопостачання та очищення води, та долучиться до навчальної місії українських військових у сфері розмінування та військової медицини.

Литва

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас повідомив, що уряд Литви планує в липні передати Україні військової допомоги та зброї на 24 млн євро [31].

У Литві стартували дві акції на підтримку України, метою яких є збір коштів для придбання та передачі Україні протидронових систем «SkyWiper Omni» (оголошено збір у 500 тис. євро) та дронів-камікадзе (планують зібрати 300 тис. євро для закупівлі 500 дронів) [32].

Хорватія

Уряд Хорватії пожертвував 1 млн євро Всесвітній продовольчій програмі ООН (ВПП), щоб допомогти відновити роботу в регіонах України, які найбільше постраждали від вибухонебезпечних предметів [33]. Відповідну угоду підписали міністр закордонних справ Хорватії Гордан Грліч Радман і виконувач обов’язків Координатора гуманітарної допомоги ООН в Україні Метью Голлінгворт у присутності першого віцепрем’єр-міністра, міністра економіки України Юлії Свириденко.

Кошти буде спрямовано на підтримку проєкту, який спільно реалізують Всесвітня продовольча програма ООН та Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) у співпраці зі Швейцарським фондом з розмінування (FSD). Проєкт спрямовано  на обстеження продуктивних сільськогосподарських угідь на наявність мін та інших вибухонебезпечних предметів, за потреби – їх розмінування з метою відновити  виробництво харчових продуктів та підтримати життєдіяльність сільських громад. Проєкт допоможе фермерам відновити ґрунти, сільськогосподарське виробництво після того, як землі буде визнано безпечними. Наразі роботи з розмінування вже ведуть у Харківській області, а також планують поширити їх на Миколаївську та Херсонську області. Проєкт розроблено й реалізовувано в тісній співпраці з урядом України та з місцевою владою.

Крім того, Хорватія прийме Міжнародну донорську конференцію з розмінування в Україні, яка відбудеться в жовтні в Загребі. Конференція стане майданчиком для мобілізації додаткової міжнародної підтримки та ресурсів для ініціатив з розмінування в Україні.

Сербія

Уряд Сербії виділив Україні гуманітарну допомогу для подолання гуманітарної катастрофи в Херсонській області після підриву Каховської ГЕС. Допомога містить, зокрема, товари та медикаменти від Республіканської дирекції товарних резервів і товари від Комісаріату в справах біженців та міграції. Ухвалено рішення про надання тимчасового захисту для громадян України, які постраждали внаслідок катастрофи в Херсонській області [34].

Болгарія

Болгарія планує надати Україні нову партію військової допомоги у формі близько 100 одиниць бронетехніки. Пропозиція про передачу Україні 100 БТРів внесли до парламенту Болгарії 13 липня, а 21 липня депутати схвалили надання бронетехніки [35]. Очікують, що на початку вересня болгарський парламент має остаточно ратифікувати передачу ЗСУ 100 БТРів, після чого техніку буде відправлено до України.

Ідеться про бронетехніку переважно зі складів Міністерства внутрішніх справ, яку виробляли в 60-70-х рр. ХХ ст. і зарахували до внутрішніх військ у 80-х. Надаючи Україні цю бронетехніку, Болгарія сподівається на компенсацію з боку США, що сприяло б поліпшенню обороноздатності болгарської армії.

Катар

Україна отримає 100 млн дол. США гуманітарної підтримки від Катару, повідомив очільник уряду України Денис Шмигаль після зустрічі з прем’єр-міністром, міністром закордонних справ Катару шейхом Мухаммадом бін Абдулрахманом бін Джассім Аль Тані [36]. Гроші спрямують на відновлення у сфері медичного забезпечення, освіти, на гуманітарне розмінування та інші соціальні й гуманітарні проєкти.

Японія

Японія передасть Україні систему виявлення безпілотних літальних апаратів у рамах допомоги проти воєнної агресії Росії [37]. Про це прем’єр-міністр Японії Кішіда Фуміо заявив на саміті НАТО у Вільнюсі. Японія виділить 30 млн дол. США допомоги на нелетальне оборонне обладнання через трастовий фонд НАТО. Ці кошти спрямують на антидронові системи.

Республіка Корея

Республіка Корея збільшить обсяг допомоги для України у 2023 р. до 150 млн дол. США [38]. Про це повідомив президент Республіки Корея Юн Сок Йоль під час брифінгу після переговорів з Володимиром Зеленським у Києві.

У 2022 р. уряд Республіки Корея виділив 100 млн дол. США на підтримку України. Корея передала Україні бронежилети, шоломи та іншу потрібну амуніцію. Цього року країна планує передати обладнання для таких цілей, як гуманітарне розмінування, та збільшити допомогу Україні у відновленні системи освіти.

Австралія

У рамах нового оборонного пакета Австралія передасть Україні 30 бронетранспортерів «Bushmaster» [39].

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД

Список використаних джерел:

[1] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_usd_890_million_from_the_im…

[2] Див.: URL: https://www.imf.org/en/Publications/CR/Issues/2023/07/06/Ukraine-First-…, https://mof.gov.ua/storage/files/Lol_MEFP_Ukraine_2023-06-19.pdf

[3] Див.: URL: https://open4business.com.ua/ukrayina-i-svitovyj-bank-pidpysaly-ugody-p…

[4] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_usd_15_billion_in_guarantee…

[5] Див.: URL: https://bykvu.com/ua/bukvy/kabmin-skhvalyv-zaluchennia-dodatkovykh-1-1-…

[6] Див.: URL: https://ua.korrespondent.net/world/4606580-yeib-stvoryv-novyi-fond-dopo…

[7] Див.: URL: https://www.unian.ua/weapons/yevroparlament-uhvaliv-ostatochne-rishenny…, https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20230711IPR02613/meps…

[8] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/закон-про-підтримку-виро…

[9] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ministry_of_finance_has_attracted_the_sixth_…

[10] Див.: URL: https://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/3451570/biden-adm…

[11] Див.: URL: https://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/3463890/biden-adm…

[12] Див.: URL: https://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/3470064/biden-adm…

[13] Див.: URL: https://www.usaid.gov/uk/news-information/press-releases/jul-17-2023-un…

[14] Див.: URL: https://www.usaid.gov/news-information/press-releases/jul-18-2023-unite…

[15] Див.: URL: https://www.usaid.gov/news-information/press-releases/jul-27-2023-usaid…

[16] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_usd_125_billion_in_grant_fu…

[17] Див.: URL: https://www.dw.com/uk/kanada-vidilit-ukraini-410-miljoniv-dolariv-dopom…, https://www.pm.gc.ca/en/news/news-releases/2023/07/12/prime-minister-an…

[18] Див.: URL: https://suspilne.media/526805-velika-britania-nadast-ukraini-paket-pidt…, https://www.gov.uk/government/news/historic-security-framework-for-ukra…

[19] Див.: URL: https://borgexpert.com/news/norvehiia-ta-velykobrytaniia-anonsuvaly-dop…

[20] Див.: URL: https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/wolfram-ukraine-britain…

[21] Див.: URL: https://www.slovoidilo.ua/2023/07/11/novyna/bezpeka/nimechchyna-peredas…

[22] Див.: URL: https://suspilne.media/524321-nimeccina-peredala-ukraini-dodatkovu-vijs…, https://suspilne.media/528137-nimeccina-peredast-ukraini-novu-partiu-vi…, https://suspilne.media/533595-ukraina-otrimae-persi-tanki-leopard-1a5-v…, https://suspilne.media/538789-nimeccina-peredala-ukraini-novij-paket-vi…, https://www.bundesregierung.de/breg-en/news/military-support-ukraine-20…

[23] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/07/11/7165535/

[24] Див.: URL: https://nv.ua/ukr/world/geopolitics/samit-nato-shcho-zaproponuvali-avst…

[25] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/07/1/7164849/

[26] Див.: URL: https://suspilne.media/526255-norvegia-zbilsit-vijskovu-pidtrimku-ukrai…/, https://suspilne.media/527067-norvegia-postavit-ukraini-tisacu-bezpilot…

[27] Див.: URL: https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2023/07/25/norw…

[28] Див.: URL: https://glavcom.ua/world/world-economy/danija-napravit-90-mln-na-rekons…, https://um.dk/en

[29] Див.: URL: https://www.admin.ch/gov/en/start/documentation/media-releases.msg-id-9…

[30] Див.: URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3737831-irlandia-vidilae-se-5-…

[31] Див.: URL: https://ua.news/ua/world/litva-vskore-predostavit-novyj-paket-voennoj-p…

[32] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/07/19/7166089/

[33] Див.: URL: https://www.wfp.org/news/croatia-supports-un-project-demine-and-release…

[34] Див.: URL: https://www.epravda.com.ua/news/2023/07/15/702258/

[35] Див.: URL: https://news.liga.net/ua/politics/news/odobrennaya-bolgariey-peredacha-…

[36] Див.: URL: http://surl.li/jwzni

[37] Див.: URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3734866-aponia-peredast-ukraini-sis…

[38] Див.: URL: https://www.epravda.com.ua/news/2023/07/15/702256/

[39] Див.: URL: https://www.president.gov.ua/news/u-vilnyusi-volodimir-zelenskij-zustri…