Експерт НІСД: «Україна виступає проти федералізації Молдови, проти будь-якої «широкої автономії», проти присутності російських військ на території регіону»

Поділитися:

Україна виступає "проти федералізації Молдови, проти будь-якої "широкої автономії", проти присутності російських військ на території регіону. Загалом, проти нав'язування моделі, вигідною Росії. У тому числі й тому, що цю модель можуть спробувати нав'язати нашій країні", - таку позицію висловив експерт НІСД Артем Филипенко в інтерв'ю Лабораторії аналізу придністровського конфлікту (Університет "Лучіан Блага" в Сібіу, Румунія)

Експерт з безпеки Причорноморського регіону нагадав, що згідно з оновленою Воєнною доктриною України, російський військовий контингент на території Придністров'я відноситься до актуальних військових загроз. Тому виведення російських військ і озброєнь з Придністровського регіону є головною передумовою вирішення придністровського конфлікту. Наступним кроком повинна стати зміна формату миротворчої місії з військової на поліцейську під егідою ООН.

"Було б логічним, — зазначає експерт, — якби Кишинів зі свого боку запропонував певний алгоритм кроків, "дорожню карту" щодо демократизації регіону, економічної реінтеграції тощо. Тому що складно формулювати свою позицію, якщо немає уявлення про те, чого хоче досягти сама Молдова".

Артем Филипенко в інтерв'ю також висвітлив питання ставлення України до придністровського конфлікту з часу його виникнення, відзначив суперечливу роль України в процесі врегулювання.

Окремо експерт зупинився на українсько-румунських відносинах, та зазначив, що початок російської агресії проти України призвів до зближення двох країн.

Повний текст інтерв'ю (румунською + російською): www.lact.ro