Екологія і диджиталізація: глобальна економіка після COVID-19

Поділитися:

В 2019 р. внаслідок послідовної політики окремих країн світові викиди CO 2  зменшились приблизно на 33 гігатонни (Gt) передусім через різке зниження викидів в енергетичному секторі завдяки зростаючій ролі відновлюваних джерел, переходу з вугілля на природний газ та збільшення генерації ядерної енергії.

Головна наукова співробітниця відділу економічної стратегії Центру економічних і соціальних досліджень НІСД Даниїла Олійник взяла участь у Міжнародній науковій онлайн-конференції «НАУКА – БІЗНЕС – САМОВРЯДУВАННЯ в умовах COVID-19», організованою Вищою Школою банківської справи в Хожуві ((Wyższa Szkoła Bankowa w Chorzowie), Польща. У своєму виступі на тему «Розумне зелене відновлення економіки: передумова стійкості розвитку» експертка акцентувала увагу на переосмисленні стійкості у досягненні більш чистих, доступних та взаємозалежних мережевих систем. Особливу увагу під час презентації було приділено питанням перезавантаження економіки після пандемії COVID-19 та побудови стійкої всеосяжної соціально-економічної моделі, нейтральної до клімату.

На думку пані Олійник, створення економічних можливостей для формування сучасної стійкої екологічної та конкурентоспроможної економіки реалізується шляхом стимулювання інвестиційних ресурсів у мережеві системи, які виводяться з глобальних викидів парникових газів, повторного використання ресурсів та управління ризиками. Для математичного моделювання та прогнозування стійкості економічних, екологічних та соціальних аспектів експерткою запропоновано застосовувати методи динамічного стохастичного моделювання загальної рівноваги секторів економіки, які є складовими мережевих систем. Особливу увагу пані експертка приділила питанням інструментів вимірювання відновлення економіки на глобальному, регіональному, галузевому та міжгалузевому рівнях.

Фото: physicsworld.com

 Докладніше: