Допомога міжнародних фінансових інститутів Україні. Лютий 2024 року

Поділитися:

Міжнародний валютний фонд

Із 3 лютого 2024 р. розпочав роботу Фонд розвитку потенціалу України (Ukraine Capacity Development Fund, UCDF), який адмініструє Міжнародний валютний фонд (МВФ). Офіційно про це було оголошено під час інавгураційного засідання Керівного комітету UCDF у Києві [1]. Представники української влади, партнери з розвитку та фахівці МВФ обговорили пріоритетні кроки щодо посилення спроможностей України в межах нового Фонду. 

Було схвалено план роботи UCDF і ключові напрями стосовно економічних та фінансових реформ, що узгоджуються із заходами в межах програми Механізму розширеного фінансування МВФ (Extended Fund Facility, EFF). Зокрема, йшлося про фіскальні реформи, монетарну політику, зміцнення фінансової доброчесності, боротьбу з корупцією, а також технічну допомогу з макроекономічних питань. Україна вдячна урядам Японії, Нідерландів, Словаччини, Латвії, Литви та Ірландії за підтримку Фонду. 

У середньостроковій перспективі цільовий бюджет Фонду розвитку потенціалу України в розмірі 65 млн дол. США сприятиме підтримці реформ, спрямованих на забезпечення макроекономічної та фінансової стабільності країни, повоєнній відбудові та інтеграції до ЄС. Станом на сьогодні внески донорів становлять 16,5 млн дол. США.

Світовий банк

У рамках проєкту Світового банку «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей» (HOPE) до державного бюджету України від уряду Японії 16 лютого 2024 р. надійшла частина коштів гранту обсягом 49,4 млн дол.[2]. Кошти гранту спрямовуються на відшкодування витрат державного бюджету задля компенсаційних виплат власникам осель на ремонт у багатоквартирних та приватних будинках, які через війну зазнали помірних пошкоджень і не потребують капітального ремонту.

Міністерство економіки України та Світовий банк працюють над залученням 500 млн дол. для фінансування в 2024 р. проєктів, мета яких – підтримка українського бізнесу[3]. Проєкти передбачають залучення фінансування Світового банку до реалізації програми пільгового кредитування «єОселя» та розширення можливостей Експортно-кредитного агентства щодо страхування воєнних ризиків, включно й для підприємств малого та середнього бізнесу.

До загального фонду держбюджету України 28 лютого 2024 р. надійшло 760 млн дол. США на безповоротній основі як другий грант Шостого додаткового фінансування в рамках проєкту Світового банку «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE in Ukraine) [4].

Обсяг додаткового фінансування складається з грантів урядів Японії (465 млн дол. США) та Норвегії (295 млн дол. США). Кошти будуть спрямовані на часткову компенсацію видатків державного бюджету України, не пов’язаних зі сферою безпеки та оборони, зокрема на пенсійні виплати, виплати працівникам Державної служби з надзвичайних ситуацій та оплату праці педагогів.

У 2024 р. Україна вже отримала близько 1,2 млрд дол. США зовнішньої фінансової допомоги від донорів через проєкти Світового банку, із них майже 75 % – гранти.

Європейський банк реконструкції та розвитку

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надасть 100 млн євро кредиту для фінансування відновлення українських гідроелектростанцій, які зазнали руйнувань та пошкоджень через війну [5]. Позика ЄБРР також буде підтримана паралельною пільговою позикою на суму 100 млн євро від уряду Італії. Кредитну угоду між ЄБРР та ПрАТ «Укргідроенерго» було підписано 17 лютого 2024 р.

Європейська Комісія

Європейська Комісія 20 лютого 2024 р. оголосила про виділення початкових 83 млн євро гуманітарної допомоги для підтримки в 2024 р. людей, які постраждали від війни Росії проти України [6].

З цих коштів 75 млн євро виділено на гуманітарні проєкти в Україні для надання невідкладної допомоги, включно задоволення основних потреб людини – це, зокрема, притулок, послуги захисту, чиста вода, освіта та медична допомога. Гуманітарна стратегія ЄС в Україні сьогодні зосереджується на захисті людей, котрі постраждали від війни, особливо тих, які проживають неподалік від лінії фронту. Також 8 млн євро виділено на гуманітарні проєкти в Молдові для надання цілеспрямованої допомоги найуразливішим особам. Йдеться про кошти на гуманітарну грошову допомогу для задоволення основних потреб, захист та охорону здоров’я.

З урахуванням нового фінансування Європейська Комісія загалом виділила 926 млн євро на гуманітарні програми допомоги цивільному населенню, яке постраждало від війни в Україні після широкомасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 р. Із цих коштів 860 млн євро призначені для гуманітарних програм у межах України, 66 млн євро – на підтримку біженців, які, рятуючись від війни, утекли до сусідньої Молдови.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 24 лютого 2024 р. передала 50 автомобілів, наданих Євросоюзом Національній поліції України та Офісу Генерального прокурора України [7i] для забезпечення розслідувань та судового переслідування воєнних злочинів на деокупованих територіях і прилеглих ділянках. Ці автомобілі є частиною схеми підтримки ЄС для українських органів влади. Загальний бюджет пакета підтримки становить приблизно 19,9 млн євро, з яких 18 млн євро надає Єврокомісія, а 1,9 млн євро – Німеччина.

Рада Європейського Союзу 28 лютого 2024 р. схвалила започаткування Інструменту Ukraine Facility загальним обсягом 50 млрд євро на 2024–2027 рр. [8].

Ukraine Facility – це унікальний фінансовий інструмент з підтримки економічного розвитку та відновлення України на шляху до вступу в ЄС. Завдяки цьому Інструменту надаватиметься безпрецедентна передбачувана підтримка на основі планів і пріоритетів, спільно узгоджених урядом України та Європейською Комісією. У рамках Ukraine Facility протягом 2024–2027 рр. Україна отримає близько 39 млрд євро прямого бюджетного фінансування, з яких понад 5 млрд євро становлять гранти. Також у рамках Інструменту діє механізм перехідного фінансування (Bridge financing), що після підписання відповідних міжнародних договорів надасть можливість отримувати необхідне фінансування у коротший термін до початку дії Ukraine Facility. Підписання Кредитної угоди та Меморандуму очікується на початку березня 2024 р.

Європейський Парламент підтримав рішення щодо Ukraine Facility 26 лютого. Рішення Ради ЄС є кінцевим пунктом у започаткуванні Інструменту.

До кінця березня Євросоюз має намір постачити в Україну майже 170 тис. снарядів і працює над подальшим збільшенням обсягу постачання. Про це повідомив міністр іноземних справ України Дмитро Кулеба після розмови з Високим представником Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозепом Боррелем.

Сполучені Штати Америки

Сполучені Штати разом із Канадою передали Україні спеціальне обладнання для розмінування територій [9]. Посол США в Україні Бріджит Брінк наголосила, що внаслідок повномасштабного воєнного вторгнення Росії замінована понад третина території України. Обладнання для розмінування, вартість якого перевищує 1 млн дол. США, надасть Україні змогу розгорнути більше груп із розмінування, щоб прискорити відновлення країни.

Державна спеціальна служба транспорту України за підтримки США та Канади отримала 14 нових автомобілів «Toyota Hilux», обладнання для розмінування, дрони та металошукачі для потреб інженерно-саперних підрозділів.

США передали Україні новий пакет технічної допомоги для слідчих підрозділів, які фіксують військові злочини РФ [10]. Зокрема, це 66 автомобілів, 250 дронів, 9 систем 3D наземного лазерного сканування з програмним забезпеченням і ДНК-лабораторії.

Сполучені Штати Америки вперше в історії передали 500 тис. дол. США із російських активів, конфіскованих у справі про мережу незаконних закупівель високоточних верстатів для військової промисловості РФ, які, за відсутності відповідного механізму з використання таких активів, надійдуть до Естонії та будуть спрямовані на підтримку України [11]. Про це 17 лютого 2024 р. під час Мюнхенської конференції з безпеки повідомили заступниця генерального прокурора США Ліза Монако та генеральний секретар Міністерства юстиції Естонії Тиніс Саар. 

Сполучене Королівство

Сполучене Королівство постачить Україні тисячі дронів у рамках пакета вартістю 200 млн фунтів [12]. Сполучене Королівство та Латвія спільно очолюватимуть міжнародну коаліцію зі створення життєво важливого потенціалу України у сфері безпілотних літальних апаратів (БпЛА). До Коаліції дронів уже приєдналися понад 20 країн. 

Сполучене Королівство працює з країнами, включно й США, над тим, щоб надати Україні тисячі нових безпілотників зі штучним інтелектом (ШІ), які, розгорнуті у великі флотилії, будуть спроможними одночасно атакувати російські військові цілі [13]. Такі безпілотники завдяки ШІ зв’язуватимуться між собою для націлювання на ворожі позиції та не потребуватимуть керування кожним із них з боку людини-оператора.

Міністр оборони Сполученого Королівства Грант Шеппс 22 лютого 2024 р. заявив, що країна надасть Україні 200 ракет «Brimstone» [14], які мають значний вплив на полі бою. Також Сполучене Королівство навчатиме додаткову кількість українських військових спільно з іншими союзниками – у першій половині 2024 р. вони спільно проведуть навчання ще 10 тис. людей.

Канада

Канада передасть Україні понад 800 бойових дронів «SkyRanger R70». У Міноборони країни стверджують, що ці дрони – одні з найкращих у своєму класі [15]. Ці БпЛА можуть визначати окремі транспортні засоби і джерела тепла з великої відстані та навіть за поганих погодних умов. Вони можуть транспортувати вантажі вагою до 3,5 кг, у т. ч. боєприпаси. Канада інвестує більше ніж 95 млн канадських доларів (близько 67,7 млн дол. США), щоб надати Україні таку кількість дронів «SkyRanger R70». Підписаний із виробником безпілотників контракт передбачає також надання запасних деталей та послуг із обслуговування. Очікується, що перші системи надійдуть до України вже цієї весни.

Крім того, 14 лютого 2024 р. Канада заявила про виділення Україні близько 44 млн дол. на підтримку та обслуговування винищувачів F-16.

Німеччина

Депутати Бундестагу ухвалили Державний бюджет Німеччини на 2024 рік, у якому передбачили близько 7,6 млрд євро на військову допомогу Україні [16].

Німеччина готує новий пакет військової допомоги Україні на 1,1 млрд євро [17]. Про це канцлер ФРН Олаф Шольц повідомив на спільній із Президентом України Володимиром Зеленським пресконференції, що відбулась у Берліні 16 лютого 2024 р.

Уряд Німеччини оновив перелік матеріально-технічної військової допомоги Україні, що свідчить про початок передачі цієї техніки. У списку: 18 бронетранспортерів (сумарно передано 66 од.); 3990 артилерійських боєприпасів калібру 155 мм (сумарно понад 50 тис. од.); 3 машини розмінування «Wisent 1» на базі танка «Leopard 1» (сумарно 22 од.); 11 мінних тралів (сумарно 34 од.); 10 розвідувальних БпЛА «Vector» із запасними частинами до них (сумарно 172 од.); 30 розвідувальних БпЛА «RQ-35 Heidrun» (сумарно 155 од.); 11 розвідувальних БпЛА «Primoco ONE» (сумарно 18 од.); 7 розвідувальних БпЛА «Songbird»; 4 автомобілі для захисту кордону (сумарно 256 од.).

До передачі готують: дві зенітні ППО «Skynex» із боєприпасами (сумарно в України буде три одиниці); ракети до ЗРК IRIS-T SLM/SLS; 18 колісних самохідних артилерійських установок RCH 155 (сумарно 36 од.); 18 гусеничних САУ «Panzerhaubitze 2000»; понад 120 тис. артилерійських боєприпасів калібру 122 мм (радянський калібр для гармат Д-30); 9 броньованих інженерних машин DACHS та 40 розвідувальних БпЛА «Vector». 

Німеччина є одним із лідерів серед європейських країн у військовій допомозі Україні. ФРН передала українським військовим танки «Leopard 1» і «Leopard 2» різних модифікацій, системи ППО IRIS-T та «Patriot», РСЗВ MARS II, БМП «Marder» та самохідні зенітні установки «Gepard», велику кількість бронетехніки й автотехніки та багато іншого.

Найбільший у Європі виробник боєприпасів німецький концерн «Rheinmetall» під час Мюнхенської безпекової конференції підписав меморандум про створення спільного підприємства в Україні [18]; 51 % акцій цього підприємства належатиме «Rheinmetall», а 49 % – українській компанії-партнеру. Як зазначається, підприємство протягом року буде спроможне виробляти снаряди калібру 155 мм, включно з метальними снарядами, кількість яких можна виразити шестизначним числом.

У жовтні 2023 р. в Україні зареєстрували спільне підприємство збройного концерну «Rheinmetall» і АТ «Українська оборонна промисловість» для виконання ремонтних робіт та обслуговування техніки, що надійшла до України від західних партнерів. До того ж, німецькі партнери планували 2024 р. розпочати в Україні випуск бронетранспортерів «Fuchs» та бойових броньованих машин «Lynx».

Німеччина 26 лютого 2024 р. передала Україні 14 тис. артилерійських боєприпасів калібру 155 мм, 10 розвідувальних безпілотників «Vector» та запчастини до них, а також 22 системи датчиків і засобів боротьби з ворожими БпЛА [19]. Крім того, було постачено: 4 машини розмінування «Wisent 1»; 3 дистанційно керовані системи розмінування; обладнання для знешкодження мін та вибухонебезпечних предметів; 12 терміналів супутникового зв’язку; 4 автомобілі для охорони кордону. 

Нідерланди

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте в інтерв’ю на полях Мюнхенської безпекової конференції заявив про прогрес у передачі Україні винищувачів F-16 [20]. За висловом високопосадовця, винищувачів буде не менше двадцяти чотирьох.

Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен підтвердила, що держава вже передає Україні безпілотники в рамках Коаліції дронів [21], а також зазначила, що триває навчання українців польотам на F-16 та їх обслуговуванню.

Нідерланди нададуть Україні новий пакет військової допомоги. Будуть виділені кошти на закупівлю боєприпасів [22]. Нідерланди виділили 250 млн євро на чеську ініціативу щодо замовлення великої кількості артилерійських снарядів для України в короткостроковій перспективі. Нідерланди, крім того, нададуть Україні швидкі та високоманеврені гумові й патрульні катери, а також десантні кораблі, зокрема 14 надувних човнів із жорстким корпусом (RHIB); 8 мілітаризованих річкових патрульних катерів; десантно-штурмовий катер CB90. Деякі з цих плавзасобів будуть постачатись із власних резервів оборонного відомства, інші – з промислових підприємств. 

Данія

Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен під час виступу на безпековому форумі в Мюнхені повідомила, що Данія вирішила передати України всю свою артилерію [23]. 

Уряд Данії виділив додатковий грант у розмірі 10 млн данських крон (1,45 млн дол. США) для зміцнення дансько-українського муніципального співробітництва з відновлення України [24]. Кошти підуть на співпрацю між муніципалітетами данських міст Орхуса і Копенгагена та українських Львова, Києва й Миколаєва, поширення данського досвіду в галузі чистішої води та стабільнішої енергетики для українських муніципалітетів.

Також пані Фредеріксен заявила, що світ має прискоритись і збільшити військову підтримку України, аби країна могла боронити свою незалежність. Уряд Данії 22 лютого 2024 р. анонсував новий пакет військової допомоги Україні на суму майже 250 млн дол. США. Крім того, Данія оголосила про підписання з Україною угоди щодо надання гарантій безпеки на 10 років.

Швеція

Уряд Швеції представив найбільший пакет військової допомоги Україні вартістю 7,1 млрд шведських крон (630 млн євро) [25]. Це вже п’ятнадцятий пакет, який Швеція надсилає Україні. До нього увійшли: 10 десантно-штурмових катерів класу «Stridsbat 90»; 20 десантних катерів; підводне озброєння, як-от міни і торпеди; низка зенітних систем типу «Robot 70»; протитанкові ракети моделі TOW; гранатомети з боєприпасами; артилерійські боєприпаси; ручні гранати; гранатомети «Carl Gustaf»; медичне обладнання; автомобілі швидкої допомоги. Крім того, один мільярд шведських крон піде на закупівлю військової техніки через різні фонди, ще один мільярд – на замовлення нових бойових машин «Stridsfordon 90» для України, 400 млн шведських крон будуть спрямовані на різні освітні ініціативи для українців.

За висловом міністра оборони Швеції Пола Йонсона, новий пакет підтримки спеціально розроблений відповідно до потреб України. Разом із попередніми пакетами, які Швеція вже надіслала, Україні надано підтримку загалом більше ніж на 30 млрд шведських крон (2,7 млрд євро).

Іспанія

Міністерство оборони Іспанії анонсувало швидку передачу Україні партії броньованих гусеничних машин M113 та іншого обладнання [26]. 

Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес заявила про швидке постачання нової партії броньованих гусеничних машин M113, дві з яких були переобладнані на машини швидкої допомоги. Також буде відправлено кілька пожежних, снігоприбиральних машин і машин для перевезення особового складу, інше обладнання, у т. ч. два легкі судна, електрогенератор та установку для очищення води. М. Роблес також повідомила про постачання різних видів зброї для протиповітряної оборони, операцій «повітря – повітря» та військово-морських операцій. В Іспанії триває підготовка українських військових, зокрема щодо використання систем «Patriot», NASAMS і «Hawk», а також планування і проведення підводного розмінування.

Чехія

Чехія знайшла 800 тис. снарядів для Сил оборони України, але для цього необхідне фінансування. Про це 17 лютого 2024 р. заявив президент Чехії Петр Павел під час панельної дискусії за участі керівників п’яти країн – членів ЄС. Глава держави зазначив, що Чехія шукає військове постачання по світу, а потім працює з партнерами із НАТО. Він наголосив, що Данія, Нідерланди та Канада забезпечили ресурси для того, аби постачати військове обладнання до Чехії, звідки воно поїде в Україну.

Литва

Литва доставила в Україну чергову партію озброєння в рамках військової допомоги [27]. До неї увійшли снаряди для протитанкових гранатометів «Carl Gustaf» та системи дистанційного підриву RISE-1.

У січні 2024 р. під час візиту Президента України Володимира Зеленського Литва схвалила пакет довгострокової військової допомоги Україні на 200 млн євро. Того ж місяця Литва відправила боєприпаси, генератори, системи детонації, а в лютому 2024 р. – бронетранспортери M577.

Президенти України та Литви Володимир Зеленський та Гітанас Науседа підписали у Вільнюсі спільну заяву. Країни домовилися продовжити спільну роботу щодо забезпечення своєчасної, передбачуваної та довгострокової військової та фінансової підтримки України, зокрема через фінансовий інструмент для України (Ukraine Facility) від ЄС, Європейський фонд миру та Місію ЄС із військової допомоги Україні. Україна та Литва домовилися про спільне виробництво дронів і засобів радіоелектронної боротьби. Акціонерне товариство «Українська оборонна промисловість» розпочинає стратегічне партнерство із чотирма литовськими компаніями. 

Фінансова допомога Литви, надана Україні від початку повномасштабного російського воєнного вторгнення, перевищує 1 млрд євро.

Аргентина

Новообраний президент Аргентини Хав’єр Мілей передав Збройним Силам України два вертольоти Мі-17 [28] в арктичній модифікації, які 2011 р. були замовлені у Росії.

Австралія

Австралія внесла у Міжнародний фонд для України понад 32 млн дол. США допомоги на зміцнення обороноздатності [29].

Нова Зеландія

Уряд Нової Зеландії оголосив про надання нового пакета військової та гуманітарної допомоги для України на майже 26 млн новозеландських доларів (або 16 млн дол. США), також було прийняте рішення про посилення антиросійських санкцій [30]. Про це йшлося у спільному зверненні міністрів закордонних справ Вінстона Петерса та оборони Джудіт Коллінз до другої річниці початку російського широкомасштабного воєнного вторгнення в Україну. Протягом останніх двох років 97 військовослужбовців з Нової Зеландії разом із партнерами з ЄС та Сполученого Королівства тренували українських військових у розвідці та зв’язку, а також надавали їм матеріально-технічну підтримку.

Міністерка Дж. Коллінз повідомила, що уряд Нової Зеландії вирішив продовжити присутність персоналу оборони на підтримку України до червня 2025 р., а в липні 2024 р. розпочати спеціалізовані навчальні курси для українських фахівців з надання допомоги пораненим, інженерної підготовки та знешкодження вибухових пристроїв.

Японія

Уряд Японії має намір додатково надати Україні 15,8 млрд ієн (106 млн дол. США) [31] на підтримку відновлення країни від наслідків війни, зокрема у семи сферах: розширення сільського господарства, поліпшення гуманітарної ситуації, біотехнологій та вдосконалення промисловості, інформаційних технологій, посилення управління та антикорупційних заходів. Крім того, допомога буде використана з метою надання тимчасових мостів та обладнання для розмінування. Уряди двох країн планують домовитися про участь Японії у післявоєнній відбудові України. Так, Японія зможе долучитися до проєктів у галузі медичного обслуговування, кібербезпеки та вітрових електростанцій.

Одрі Азуле, Генеральна директорка ЮНЕСКО, та Такехіро Кано, Посол і Постійний представник Японії при ЮНЕСКО, підписали фінансову угоду щодо підтримки України на суму 14,6 млн дол. Завдяки цим коштам Організація посилить свою діяльність з підтримки культури, освіти та журналістики в нашій державі. Ця угода підтверджує значущість Японії як основного донора ЮНЕСКО для відновлення України.

Японія передала Україні 1800 захисних конструкцій для об’єктів критичної інфраструктури (габіонів), 320 із них уже постачено [32]. У Мінрозвитку зазначили, що габіони будуть встановлені переважно в прифронтових регіонах, де критичні об’єкти потребують найбільшого захисту. Решту габіонів Оператор ГТС отримає найближчим часом. Захисні конструкції без зволікань будуть установлені на об’єкти для посилення захисту.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 2 лютого 2024 р. повідомив, що загальна сума фінансової допомоги, яку Україна отримала від Японії, перевищує 4,5 млрд євро. Японія посідає четверте місце серед усіх партнерів України.

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда заявив, що сума допомоги, наданої Україні, сягне 12,1 млрд дол. США. 

Під час Конференції з економічного розвитку та відбудови в Токіо було підписано 56 документів, зокрема про надання кредиту для підтримки українського бізнесу [33]. Також було досягнуто домовленості про надання Україні гранту для реалізації Програми екстреного відновлення від Японського агентства міжнародного співробітництва (Japan International Cooperation Agency, JICA). Кошти, зокрема, спрямовуватимуться на відбудову енергетики, у транспортну галузь, для гуманітарного розмінування. Мінагропромисловості, своєю чергою, підписало низку документів із японськими компаніями, що виробляють сільськогосподарську техніку. Крім того, Японське агентство відродження міст допоможе у відбудові зруйнованих ворогом населених пунктів, а Японське агентство водного господарства сприятиме відновленню зруйнованих Росією дамб. Компанія «ІНІ CORPORATION» допоможе побудувати стратегічно важливі мости через р. Дунай та Дністровський лиман. 

Із Японською організацією зовнішньої торгівлі (The Japan External Trade Organization, JETRO) підписаний Меморандум про взаєморозуміння для сприяння українським виробникам у виході на японський ринок. JETRO та ЄБРР також розвиватимуть співпрацю для налагодження взаємодії між українськими малими й середніми підприємствами та японськими компаніями. Японське державне експортно-кредитне агентство (Nippon Export and Investment Insurance, NEXI) відкриє кредитні лінії для інвестицій та експорту в Україну. Японія виділить 1,25 млрд євро для підтримки японських інвестицій в Україні. Японський банк для міжнародної співпраці (Japan Bank for International Cooperation, JBIC) надасть 150 млн дол. кредиту для підтримки проєктів відновлення українського бізнесу через Чорноморський банк торгівлі та розвитку. Грант від Японії на 4,7 млрд дол. надійде до кінця лютого 2024 р.

У перші місяці 2024 р. Японія є найбільшим донором фінансової підтримки для України. Загалом у І кварталі очікується, що допомога становитиме близько 2,2 млрд дол. Японія вже надала підтримку на суму понад 4,6 млрд дол. США, у т. ч. близько 372 млн дол. США – у формі грантів [34]. Кошти від Японії на бюджетну підтримку були залучені через п’ять проєктів Світового банку: PEACE in Ukraine, INSPIRE, ARISE, HOPE та Development Policy Loan, а також через JICA

___________________________________________________________________
[1] Див.: URL: http://surl.li/qlzrp

[2] Див.: URL: http://surl.li/qoabh

[3] Див.: URL: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=71cc5474-9f16-4d15-8985…

[4] Див.: URL: http://surl.li/raehp

[5] Див.: URL: https://www.kmu.gov.ua/news/yebrr-ta-uriad-italii-nadadut-200-mln-ievro…

[6] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/єс-надає-83-мільйони-євр…

[7] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/президентка-європейської…

[8] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/eu_council_approved_eur_50_billion_ukraine_f…

[9]Див.: URL: https://twitter.com/USAmbKyiv/status/1757495768473067749

[10] Див.: URL: https://mvs.gov.ua/uk/news/nacionalna-policiia-otrimala-vid-ssa-novii-p…

[11] Див.: URL: https://www.justice.gov/opa/pr/justice-department-transfers-approximate…

[12] Див.: URL: https://www.reuters.com/world/europe/uk-supply-thousands-drones-ukraine…

[13] Див.: URL: https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-02-17/us-uk-may-arm-ukrain…

[14] Див.: URL: https://parliamentlive.tv/event/index/39bede2d-bdb1-4ef5-9332-5736eb4e3…

[15] Див.: URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3829471-kanada-ciei-vesni-peredast-…

[16] Див.: URL: https://www.bundestag.de/dokumente/textarchiv/2024/kw05-de-haushaltsges…

[17] Див.: URL: https://www.dw.com/uk/nimeccina-gotue-dla-zsu-paket-vijskovoi-dopomogi-…

[18] Див.: URL: https://twitter.com/RheinmetallAG/status/1758907389397344462

[19] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2024/02/26/7180526/

[20] Див.: URL: https://www.dw.com/uk/premer-niderlandiv-zahid-pragne-peremogi-ukraini-…

[21] Див.: URL: https://www.delfi.lt/ru/news/politics/ministr-oborony-niderlandov-v-eks…

[22] Див.: URL: https://english.defensie.nl/latest/news/2024/03/01/the-netherlands-to-d…

[23] Див.: URL: https://ukranews.com/ua/news/985377-daniya-vyrishyla-peredaty-ukrayini-…

[24] Див.: URL: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/13784429/danmark-indgar-som-det-…

[25] Див.: URL: https://www.svt.se

[26] Див.: URL: https://www.defensa.gob.es/gabinete/notasPrensa/2024/02/DGC-240214-vtc-…

[27] Див.: URL: https://kam.lt/lietuva-perdave-ukrainai-nauja-paramos-siunta/

[28] Див.: URL: https://www.ft.com/content/4d789837-0408-4513-a0d7-0d6ce5a8c740

[29] Див.: URL: https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1758037229622931961?fbclid=IwAR2…

[30] Див.: URL: https://www.beehive.govt.nz/release/nz-announces-new-support-ukraine

[31] Див.: URL: https://english.kyodonews.net/news/2024/02/d58ed4d4c0c8-japan-to-pledge…

[32] Див.: URL: https://www.facebook.com/Ministry.for.restoration/posts/pfbid0G7Vq2X3tL…

[33] Див.: URL: https://t.me/Denys_Smyhal/7004?single

[34] Див.: URL: http://surl.li/qqvze

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram та Facebook
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД