Відбулася презентація результатів досліджень проєкту «Український фронтир: виклики для Закарпаття та Причорномор’я»

Поділитися:

4 липня 2019 року відбулася презентація результатів досліджень проєкту «Український фронтир: виклики для Закарпаття та Причорномор’я» щодо актуальних загроз у мультикультурних полінаціональних регіонах, у яких постають ризики посилення конфліктогенності через внутрішні та зовнішні чинники, які формують регіональне безпекове середовище.

У привітальному слові Міністр України з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш повідомив учасникам заходу, що проєкту започаткували громадська організація «Центр міжнародної безпеки» (ЦМБ) і Національний інститут стратегічних досліджень за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні в межах проєкту «Сусідство Євросоюзу». Міністр висвітлив роботу проєкту, озвучив результати його напрацювань щодо обмеження деструктивних впливів і підвищення якості управління на рівні громад, місцевої та центральної влади, подякував федеральному міністерству економічного співробітництва та розвитку Німеччини за фінансову допомогу, надану протягом березня–червня 2019 року.

5-07
«Український фронтир: виклики для Закарпаття та Причорномор’я»

Заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Костянтин Кононенко, окресливши мету проєкту, зазначив, що протягом квітня–травня 2019 року представники ЦМБ і Фонду Конрада Аденауера в Україні вивчали проблеми районних центрів Закарпатської (Мукачева, Берегового, Хуста), Миколаївської (Первомайська, Южноукраїнська, Очакова) та Одеської (Подільська, Білгород-Дністровського, Болграда) областей.

Представники проєкту Валерій Кравченко (старший науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень), Олександра Давимука (молодший науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень) й Андрій Каракуц (перший заступник директора ДМГО «Центр міжнародної безпеки») презентували дослідження проєкту. Вони сформулювали рекомендації безпосередньо за областями для розв’язання регіональних проблем. Окрім екологічних, етнічних і соціальних аспектів, увагу було акцентовано й на проблемі сепаратизму, окреслено конкретні заходи, які мають запобігати його виявам задля уникнення політичної дестабілізації в Україні.

5-07
«Український фронтир: виклики для Закарпаття та Причорномор’я»

У роботі круглого столу взяли участь представники Національної академії внутрішніх справ: професор кафедри історії держави та права Володимир Щербатюк, доцент кафедри юридичної психології Вікторія Казміренко, докторант докторантури та ад’юнктури Денис Тихомиров.

Керівник Фонду Конрада Аденауера в Україні Габріеле Бауман висловила занепокоєння з приводу того, що значна частина громадян України працюють за її межами, причому не лише в Німеччині, а й у Польщі, Чехії, що є проблемою для країни. «Потрібно віднайти реальні причини цього, – продовжувала Габріеле Бауман. – Необхідно відповісти на питання: «Чому так?», «Що можна зробити для того, щоб Україна стала економічно та політично стабільнішою?». Для цього слід ураховувати регіональні проблеми України, зокрема Закарпатської, Миколаївської та Одеської областей».

 

Джерело