В Ужгороді відбулася неформальна зустріч європейського депутата із закарпатськими експертами за участі представниці НІСД Світлани Мітряєвої

Поділитися:

Наприкінці минулого тижня в Ужгороді за сприяння Національного інституту стратегічних досліджень та Генерального консульства Словацької Республіки в м. Ужгород відбулася зустріч з депутатом новообраного Європейського Парламенту від Словацької Республіки Іваном Штефанцом, яка пройшла у вже традиційному форматі «Чай з Євродепутатом».

Цього разу зустріч була представницькою. Крім депутата Європарламенту Івана Штефанца поспілкуватися прийшли: його асистент Рената Бзділова, директор Фонду Антона Тунега, секретар партії «Християнсько-демократичний рух Словаччини» Марек Дегро, Генеральний консул Словацької Республіки у м. Ужгород Мірослав Мойжита, прокурор Спеціальної прокуратури, начальник відділу особливо тяжких злочинів Жілінка Марош, Почесний консул України у м. Вранов-над-Топльов Станіслав Обіцкі, консул з економічних питань Генерального консульства Словацької Республіки у м. Ужгород Даніел Цабан.

Неформальна зустріч європейського депутата із закарпатськими експертами
Неформальна зустріч європейського депутата із закарпатськими експертами

З українського боку у зустрічі взяли участь: радник Національного інституту стратегічних досліджень, заслужений діяч науки й техніки України Світлана Мітряєва (яка й була модератором зустрічі), проректор з науково-педагогічної роботи УжНУ, доктор політичних наук, професор, директор НДІ Центральної Європи УжНУ Мирослава Лендьел, народний депутат України Роберт Горват, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин УжНУ, професор Володимир Приходько, банкір Мирослав Гісем, в.о. Представника МЗС України у м. Ужгороді Дмитро Керечанин та перший секретар представництва Вадим Самільчук, голова регіонального відділення УСПП у Закарпатській області Олексій Кіндрат, кандидат історичних наук, доцент кафедри античності, середньовіччя та історії України домодерної доби факультету історії та міжнародних відносин УжНУ Ігор Ліхтей, декан факультету міжнародних економічних відносин УжНУ, професор Микола Палінчак, зав. кафедри міжнародної політики факультету міжнародних економічних відносин УжНУ, голова Закарпатського осередку спілки дипломатів, професор Ален Панов, декан економічного факультету УжНУ, доктор економічних наук Віталій Сержанов, керівник управління Ужгородської міськради Ольга Травіна, професор кафедри античності, середньовіччя та історії України домодерної доби факультету історії та міжнародних відносин УжНУ, доктор історичних наук Сергій Федака, кандидат історичних наук, доцент кафедри модерної історії України та іноземних країн факультету історії та міжнародних відносин УжНУ Ігор Шніцер, представники ЗМІ.

«Роль неформальних бесід на усіх рівнях спілкування переоцінити складно, адже далеко не всі рішення приймаються в офіційних кабінетах. Такий формат спілкування – інтелектуальний майданчик, що створює умови для дискусій про процеси, що відбуваються у світі, в Європі, країнах-сусідах. Він підвищує рівень обізнаності експертів, сприяє кращому розумінню позицій одне одного, виробленню нестандартних рішень», – відзначила С.Мітряєва у вступному слові.

Тема дискусії: «Європа між єдністю та національними інтересами». Однак розмова в результаті вийшла далеко за межі, окреслені назвою. Яка вона – Європа завтрашнього дня, яке місце в ній займатиме Україна? Обговорювали в першу чергу сьогоденні реалії самого Євросоюзу, а також перспективи співпраці з ним України.

«Сьогодні це дуже важливі питання: Як характеризується новий політичний розклад в Європарламенті? Які позитивні та негативні моменти та виклики для інтересів України виникли сьогодні? На підтримку яких політичних сил може спиратися Україна в парламенті? Неофіційний формат зустрічі допоміг назвати речі своїми іменами. Попри те, що всередині ЄС відбуваються процеси, які можна трактувати з різних боків, я запевняю: загальне ставлення до вашої країни цілком позитивне і дружнє. В Європі розуміють сучасні геополітичні ризики та загрози останніх часів. Але в ХХІ сторіччі неприпустимі дії на основі дикунського «права сили». Тим більше не знайдуть розуміння і підтримки намагання перекроювати силовим шляхом кордони, – завірив Іван Штефанєц, – Також зазначу, що останнім часом в європейських ЗМІ помітна ціла потужна хвиля відвертої дезінформації про Україну, і з цим треба щось робити. Як в Україні, так і всередині євроспільноти».

Неформальна зустріч європейського депутата із закарпатськими експертами
Неформальна зустріч європейського депутата із закарпатськими експертами

Також йшла розмова про те, що досвід незакінченого т.з. «Брекзіту» довів, що ЄС є достатньо стійким об’єднанням, яке взаємовигідне для всіх його учасників. А відтак – привабливим для потенційних нових членів.

«ЄС буде розширюватися, причому це справа близького часу. На мій жаль, маю на увазі поки що не Україну, а балканські країни, проте впевнений, що і у вас цілком реальні перспективи увійти в європейську спільноту. Але це залежить від вибору самого українського народу. Хаотична метушня між центрами впливу нікому не йде на користь», додав депутат Європарламенту.

Цікавим було обговорення перспектив Вишеградської четвірки всередині ЄС. Хоча складається враження, що роль цього об’єднання послабилася, в цілому воно потрібне», – пролунало в розмові.

Наприкінці зустрічі Світлана Мітряєва подарувала пану Штефанцю два видання: аналітичну доповідь «Українский фронтир», підготовлену експертами Національного Інституту стратегічних досліджень, та останню книгу академіка, першого віцепрезидента Національної академії наук України Володимира Горбуліна «Мій погляд з Задзеркалля».

Захід відбувся за сприяння Почесного консула Словаччини у Великому Березному Олега Адамчука.