В Національному інституті стратегічних досліджень відбулась консультативна зустріч керівництва і експертів Інституту з делегацією Посольства Китайської Народної Республіки в Україні

Поділитися:

31 травня в Національному інституті стратегічних досліджень відбулась консультативна зустріч керівництва і експертів Інституту з делегацією Посольства Китайської Народної Республіки в Україні на чолі з радником-посланником У Ляньвень. Учасниками делегації були також Чжан Веньвей - радник Посольства, Чжан І - начальник політичного відділу, Ма Жочень - аташе Посольства КНР в Україні. Від Інституту в зустрічі взяли участь: Яблонський В. М.- тимчасово виконуючий обов’язки директора Інституту, Жаліло Я.А. – заступник директора Інституту, Гончарук А.З. – головний консультант відділу проблем зовнішньої політики та міжнародної безпеки; Шаров О.М. – завідувач відділу зовнішньоекономічної політики; Заяць Т. Г. – головний консультант відділу зовнішніх комунікацій.

Під час зустрічі обговорювались здебільшого питання теперішньої політичної ситуації в Україні, особливості виборчих процесів 2019 року, демократичності вибору президента України і перспектив липневих парламентських виборів. Гостей цікавила думка експертів Інституту щодо місця і ролі України в системі європейської безпеки, а також щодо устремлінь самих українців до інклюзивності в європейську систему цінностей. І, звичайно, одним з найважливіших питань для обговорення постало питання щодо створення «дорожної карти» врегулювання територіальних конфліктів України і перспектив проведення переговорів з цього питання з Російською Федерацією.

Розмова стосувалась також можливих перспектив зовнішньополітичного вектору України за доби новообраного президента – відносин з НАТО, Євросоюзом, Сполученими Штатами Америки і, звісно, з Китайською Народною Республікою. Керівник делегації, радник-посланник Посольства КНР У Ляньвень, підтвердив думку, що новітній китайський "Шовковий шлях" неможливий без України, і зазначив, що багаторічне співробітництво КНР і України набуло ще більшого розвитку цього року, що знайшло своє втілення у збільшенні товарообігу між нашими країнами до 10 млрд. дол. США. При цьому обидві сторони зустрічі висловили бажання щодо активізації співробітництва, у тому числі, між аналітичними структурами наших країн. Посольство КНР в Україні висловило готовність виступити посередником у налагодженні нових зв’язків НІСД з науково-дослідними інститутами Китаю.