Т.в.о. директора НІСД Василь Яблонський зустрівся з Евгеном Чолієм (Eugene Czolij), головою міжнародної спостережної Місії, що створена Світовим Конгресом Українців (СКУ) Ukrainian World Congress (UWC)

Поділитися:

17 липня в НІСД відбулась зустріч тимчасово виконуючого обов’язки директора Інституту Василя Яблонського з Евгеном Чолієм (Eugene Czolij), головою міжнародної спостережної Місії, що створена Світовим Конгресом Українців (СКУ) Ukrainian World Congress (UWC) з метою спостереження, контролю та надання звітів про вибори в Україні у 2019 році. З 1999 року СКУ розміщує місії зі спостереження за виборами для моніторингу всіх президентських і парламентських виборів та захисту демократії в Україні.

Спостерігачі Місії СКУ вже виконали свої завдання на президентських виборах, що відбулися 31 березня та 21 квітня 2019 року, а також спостерігатимуть і контролюватимуть позачергові парламентські вибори, заплановані на 21 липня 2019 року.
Евген Чолій як голова Місії СКУ в рамках підготовки роботи Місії на позачергових виборах до Верховної Ради України зустрічався з представниками Центральної виборчої комісії України, керівниками провідних українських аналітичних центрів, керівництвом інших міжнародних та національних місій спостереження в Україні, а також з представниками громадянського суспільства в Україні, які працюють, зокрема, у сфері моніторингу засобів масової інформації та комунікацій.

Зустріч 17 липня в НІСД була присвячена підготовці виборів до Верховної Ради України 9-го скликання та моніторингу цього процесу Місією СКУ, а також висвітленню моніторингової діяльності спостерігачів Місії та висвітленню виборчого процесу в Україні іноземними ЗМІ.

Пан Чолій розповів про презентацію Заключного звіту Місії СКУ щодо цьогорічних виборів Президента України, яка відбулась 15 липня 2019 року під час прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі в Києві. У цьому звіті Місії СКУ підтверджується, що обидва тури президентських виборів 2019 року в Україні, які відбулися 31 березня та 21 квітня 2019 року було проведено відповідно до міжнародних стандартів демократичних виборів. Висновки Місії СКУ ґрунтувалися на прямих спостереженнях її спостерігачів, а також на зустрічах з високопосадовцями державних установ, ЗМІ, громадянського суспільства та міжнародного співтовариства.

У цьому звіті Місія СКУ приділила значну увагу питанням захисту національної інформаційної сфери в ході виборчої кампанії. За результатами довгострокового моніторингу ЗМІ Місія СКУ розробила рекомендації, в яких, серед іншого, закликає керівні органи України та громадянське суспільство підвищувати обізнаність про серйозні загрози, які становить дезінформація для політичної стабільності, соціально-економічного добробуту та основних свобод, а також розробити стратегічну програму боротьби з дезінформацією, яка є важливим елементом гібридної агресії Російської Федерації проти України.

За результатами зустрічі в НІСД було домовлено започаткувати співробітництво Місії СКУ і Національного інституту стратегічних досліджень в сфері захисту національного інформаційного простору.