Співробітники НІСД взяли участь у міжнародному заході, організованому Консультативною місією Європейського Союзу

Поділитися:

23 травня 2019 року завідувач відділу проблем розвитку сектору безпеки Маркєєва О.Д., головний консультант цього ж відділу Паливода В.О. та завідувач відділу аналізу загроз державній безпеці Цюкало В.Ю. взяли участь у VI Зустрічі парламентсько-громадської платформи «На шляху до належного врядування: п’ять років реформ у секторі цивільної безпеки України».

У ході міжнародного заходу, організованого Консультативною місією Європейського Союзу (КМЄС), представники Верховної Ради, Апарату Ради національної безпеки і оборони, Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, Служби безпеки України, іноземних посольств, громадських правозахисних організацій, а також відомі українські та зарубіжні експерти обговорили наступні питання:

  • імплементація положень Закону України «Про національну безпеку України», включаючи підготовку законопроектів, що регулюють діяльність Служби безпеки України, розвідувальних органів та здійснення парламентського контролю у цій сфері;
  • діяльність новостворених інституцій у секторі цивільної безпеки України (зокрема, Національної поліції та Державного бюро розслідувань);
  • створення ефективної та справедливої системи кримінальної юстиції (з презентацією аналізу цієї системи, проведеного КМЄС). 

За словами Голови КМЄС Кястутіса Ланчінскаса, реформуванню сектору цивільної безпеки в Україні й досі перешкоджають численні виклики: опір змінам, прогалини в законодавстві, брак фінансування, незадовільні професійні стандарти, відсутність ефективної взаємодії між установами й корупція.

У свою чергу, заступник Голови Представництва ЄС в Україні Анніка Вайдеманн заявила, що відсутність реформ у СБУ перешкоджає зміцненню довіри до подальшої інтеграції України у бік Заходу. Цій спецслужбі терміново потрібна інституційна реформа відповідно до основних та передових євроатлантичних методів і стандартів. Іноземний дипломат висловила сподівання, що новообраний Президент Володимир Зеленський буде підтримувати європейську та євроатлантичну інтеграцію України, буде готовий боротись з корупцією та проводити судову реформу.

 

Детальніша інформація за посиланнями:

  1. www.euam-ukraine.eu
  2. www.ukrinform.ua
  3. www.unian.ua
  4. sud.ua