Ситуаційний аналіз зовнішньоекономічної стратегії відносин України з Китаєм

Поділитися:

Відділ зовнішньоекономічної політики Національного інституту стратегічних досліджень провів 18 квітня та 16 травня 2019 р розширенні засідання, присвячені ситуаційному аналізу (на основі методичних підходів SWOT та PEST) з питань вибору основного напрямку зовнішньоекономічної стратегії держави стосовно відносин з Китаєм.

В засіданнях, крім співробітників відділу, взяли участь: Перший заступник голови Правління Асоціації Україно-Китайського Співробітництва, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Китайській Народній Республіці (1999-2001) Литвин І.А., а також фахівці у питаннях відносин України з Китаєм: Блащук Ю. О. (УБРР), Бутирська Н. О. (журналіст-міжнародник), Герасимчук С. П. («Українська призма»), Гончарук А.І. (НІСД) та Єфремов Д. П. (Дипломатична академія). Спільний аналіз базувався на доповіді Литвина І.А. щодо результатів Другого Пекінського форуму ініціативи «Один пояс, один шлях» (25-27 квітня 2019 р).

Учасники засідання звернули увагу на те, що економічна складова відносин Україна та Китаю стала заручником політичної ситуації. Як наслідок, протягом останніх років не було зроблено суттєвих кроків по налагодженню взаємовигідної співпраці. Так, за п’ять останніх років не було офіційних візитів на рівні голів держав, що має негативний вплив на побудову стосунків.

При цьому кількість китайців, що проживають на території України, стабільно збільшується, а китайські інвестори зайшли на фінансовий ринок України, придбавши вітчизняний банк, а техніка та обладнання, вироблене в Китаї, все частіше купуються вітчизняними компаніями. Основними перешкодами більш тісної взаємодії в економічній сфері, крім зазначених політичних факторів, є недосконалість вітчизняної судової системи.

Водночас, учасники засідання звернули увагу на потребу проведення обов’язкового аналізу впливу інвестицій з Китаю на країни, до яких вони були направлені, та на необхідність прийняття до уваги євроінтеграційних перспектив України в контексті співробітництва з Китаєм.

Відділ зовнішньоекономічної політики проводитиме подальші консультації за результатами цього ситуаційного аналізу з метою підготовки конкретних пропозицій щодо Далекосхідної економічної політики України.