Питання приєднання територій у Румунії штучно «розкручується» Росією — експерт НІСД

Поділитися:

Питання приєднання територій інших країн до Румунії можуть штучно стимулюватись Росією, аби погіршити українсько-румунські відносини, вважає завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень Артем Філіпенко.

«Деякі питання і особливо питання можливого приєднання територій можуть штучно розкручуватися і стимулюватися з боку Росії… Тим більше, що Румунія є країною-членом НАТО. Навряд чи подібні кроки могли б бути зроблені без «благословіння» керівництва НАТО. Я думаю, що у даному випадку ми дійсно маємо справу зі спробою чергової інформаційної провокації. Або невдалого жарту, який був використаний для цього», — сказав він у ефірі програми «Нині вже» на Громадському.

Філіпенко вважає, що ця ситуація не є складною.

«Більш того, ми можемо сьогодні спостерігати те, що стосунки України та Румунії значно покращилися останнім часом. Можу згадати про те, що майже до 2014 року Румунія скидалася на роль такого «головного ворога», навіть «ідеального ворога», тому що там був ще й історичний шлейф. Але починаючи з 2014 року, ситуація суттєво змінилася, більш того, досить активно розвиваються і військові контакти, Румунія є розпорядником одного з трастових фондів НАТО допомоги Україні. Ми знаємо що були українсько-румунські військово-морські навчання. Тобто насправді є позитивна динаміка у відносинах», — наголосив експерт.

Він також попередив, що надалі спроби погіршити відносити між Києвом і Бухарестом продовжуватимуться.

«Працювати будуть на кількох напрямках. Це не перший такий випадок: можемо згадати, що в 2013 році була спроба також підняти «румунське питання», була опублікована стаття, що Румунія збирається скористатись Майданом та загарбати українські території, проте виявилося, що це була не офіційна позиція, а позиція одного з блогерів, яка «випадково» була своєчасно перекладена російською мовою і розповсюджена в українських ЗМІ. Аналогічну інформаційну провокацію ми спостерігали минулого року, коли в маловідомій молдовській газеті з’явилася публікація, яка навпаки експлуатувала нібито антирумунські настрої українців і стверджувала, що саме Україна та українці є головними перешкодами об’єднання Молдови та Румунії. І знову дивна річ: цей матеріал протягом одного дня був перекладений з румунської на російську і був надрукований на одному з ресурсів України», — нагадав Філіпенко.

Науковець зазначив, що швидкість, з якою схожий провокативний матеріал 2013 року був перекладений і розтиражований ЗМІ, викликає відчуття, що це відбувається не випадково і не даремно.

«Такі матеріали можуть з’являтися. Тим більше, ми знаємо — так, в Румунії є рухи, які виступають за приєднання Бесарабії — не тільки території Молдови, а й частини території України. Є прихильники відновлення «Великої Румунії», але якщо взяти соціологію, то сьогодні для румун питання возз’єднання з Молдовою знаходиться на четвертому чи п’ятому місці порівняно з іншими соціально-економічними проблемами», — резюмував він.

Нагадаємо, 2 червня Головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що збере нараду керівників Міністерства закордонних справ, Генерального штабу Збройних сил, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Служби безпеки і Служби зовнішньої розвідки через відео, у якому Румунія начебто захоплює території Буковини після початку широкомасштабної війни Росії проти України.

3 червня засновник Youtube-каналу на якому з’явилось скандальне відео, записав нове послання для головного військового прокурора України Анатолія Матіоса і подякував тому за піар, попросивши ставитись до всього, як до жарту.

/Олександр Стебницький