Експерти НІСД взяли участь у представленні  Звіту про виконання Державного бюджету України за 2018 рік

Поділитися:

15 березня 2019 р. у Мінфіні відбулася презентація Звіту про виконання Державного бюджету України за 2018 рік для представників медіа, експертів та громадськості.

Представила Звіт Міністр фінансів України Оксана Маркарова. В обговоренні також взяли участь Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, народний депутат України Сергій Мельник, заступники Міністра фінансів Юрій Джигир та Василь Шкураков, представники медіа та експертного середовища.

Від Національного інституту стратегічних досліджень в презентації Звіту взяли участь представники відділу фінансової політики Юлія Касперович та Антоніна Дешко.

Представлення Звіту про виконання Державного бюджету України за 2018 рік – це попередній публічний крок Мінфіну перед внесенням такого документу Кабінетом Міністрів України до Верховної Ради України, Президентові України та до Рахункової палати, яке має відбутися згідно зі статтею 61 Бюджетного кодексу України, до 1 квітня поточного року.

Презентація "Звіту про виконання Державного бюджету України за 2018 рік"
Презентація "Звіту про виконання Державного бюджету України за 2018 рік"

Довідково. За результатами 2018 року Державний бюджет України виконано з такими показниками:

  • доходи - у сумі 928,1 млрд грн. (або 98,0% від плану), видатки – 985,9млрдгрн. (або 95,3% від плану);
  • зафіксовано перевиконання планових показників надходжень до бюджету за податком на прибуток підприємств (+44,8%), податком та збором на доходи фізичних осіб (+22,3%), що стало наслідком реалізації заходів з детінізації економіки та зростання заробітної плати;
  • дефіцит державного бюджету - 59,3 млрд грн., або ж 1,7% ВВП при плані 2,4% ВВП;
  • виділено кошти для здійснення заходіву сфері національної безпеки та оборони в обсязі 191,7 млрд грн., або 5,4% ВВП (4,8% ВВП у 2017 році);
  • зафіксовано зростання капітальних видатків державного бюджету до 69,8 млрдгрн., що у 1,7 раза більше, ніж у 2017 році.

Основними викликами та пріоритетами у 2019 році залишатимуться:

  • збереження макроекономічної стабільності та якісне наповнення і виконання державного бюджету на 2019 рік;
  • повноцінне впровадження трирічного бюджетного планування (нині Мінфіном вже розробляється проект Бюджетної декларації на 2020-2022 роки);
  • підвищення ефективності бюджетних видатків (вказане, серед іншого, стосується і впровадження оглядів видатків за окремими бюджетними програмами головних розпорядників бюджетних коштів для забезпечення ефективного моніторингу взаємозалежності реалізації державної політики в окремих сферах та відповідних видатків бюджету);
  • прозорість бюджетів (продовження роботи з розкриття інформації про стан виконання бюджетів, прозорості роботи розпорядників бюджетних коштів щодо звітування про здійснені ними видатки та досягнуті результати, тощо).

Нагадуємо, що попередні дані щодо виконання Державного бюджету України за 2018 рік вже були доступні для розгляду наприкінці січня - Моніторинг «Фінансовий тиждень» 23-31 січня 2019 року.