25 червня в НІСД відбулась  зустріч експертів Інституту з Рустемом Кадиржановим, доктором філософських наук, професором, головним науковим співробітником Інституту філософії, політології і релігієзнавства Міністерства освіти і науки Республіки Казахстан

Поділитися:

25 червня в НІСД відбулась  зустріч експертів Інституту з Рустемом Кадиржановим, доктором філософських наук, професором, головним науковим співробітником Інституту філософії, політології і релігієзнавства Міністерства освіти і науки Республіки Казахстан. Доктор Кадиржанов - стипендіат програм: IREX (Kennan Institute, Woodrow Wilson Center, 1999р.), Fulbright (Indiana University-Bloomington, 2004/2005 р.р.), DAAD (2009р.; 2014р.). Має три особисті монографії, 20 колективних монографій, понад 100 наукових статей, у тому числі в журналах, індексованих Scopus. Напрямок теперішніх його досліджень - національне будівництво і міжетнічні відносини в Казахстані. Натепер він є керівником грантового проекту «Культурна інтеграція етносів у Казахстані» (2018-2020)».

Під час зустрічі пан Кадиржанов докладно розповів про своє дослідження, його глибину і обсяги, теперішній стан мовно-культурної інтеграції в Казахстані та дещо повільні процеси «казахстанизації» в суспільстві. Проект включає дослідження процесів мовно-культурної інтеграції в усіх поліетнічних країнах пострадянського простору. Джерела виникнення деяких проблем у цій сфері професор бачить, зокрема, в примусовому, свого часу, переселенні народів керівництвом Радянського Союзу і намаганнях теперішньої влади деяких окремих країн «захищати своїх людей» на території іншої унітарної держави.

 

1-07

 

Експерти НІСД надали досліднику інформацію щодо стану та перспектив культурної інтеграції поліетнічного суспільства в Україні на основі української мови і культури, ролі держави й політичного чинника в цілому в українізації суспільства в нашій країні. Розмова йшла також про зміни в законодавстві України щодо освітнього і мовного питань, їх доцільність, проблеми, що виникли або ще можуть виникнути через ці зміни, шляхи їх вирішення, незворотність українізації і розбудову національної ідентичності суспільства в Україні.

З боку НІСД в зустрічі взяли участь Юлія Каплан – заступник завідувача відділу етнонаціональних відносин, реінтеграції та розвитку громадянського суспільства, Сергій Зубченко - заступник завідувача відділу гуманітарної політики, Олександр Литвиненко – головний консультант відділу гуманітарної політики, Тетяна Заяць – головний консультант відділу зовнішніх комунікацій