20-21 червня в Дніпрі відбувся семінар з ідентифікації прихованих передач технологій, чутливих з точки зору розповсюдження

Поділитися:

Забезпечення надійного експортного контролю стратегічно важливих технологій є одним з міжнародних зобов'язань України і важливим елементом взаємодії з ключовими партнерами, передусім США. Сфери застосування процедур експортного контролю встановлюються багатосторонніми міжнародними угодами, учасницею яких є Україна, резолюціями Ради Безпеки ООН, іншими міжнародними інструментами.

20-21 червня в Дніпрі відбувся семінар з ідентифікації прихованих передач технологій, чутливих з точки зору розповсюдження. Семінар було організовано американською неприбутковою організацією CRDF Global при підтримці Держдепартаменту США. В роботі семінару взяв участь експерт НІСД, завідувач відділу досліджень Центрального регіону НІСД в місті Дніпрі Олексій Їжак.

Під час обговорень та імітаційних навчань з'ясовувались можливості системи експортного контролю України щодо виконання резолюції Ради Безпеки ООН №2231 2015 року, яка супроводжує Спільний всеосяжний план дій (СВПД) щодо досягнення довготривалого і надійного рішення іранської ядерної проблеми. Основна увага приділялась контролю ракетних технологій, включаючи устаткування для їх виробництва і технології, які спрощують створення ракетної техніки. Було зроблено висновок, що система експортного контролю України в цілому забезпечує виконання резолюції №2231. Водночас, слід звернути увагу на нові методи і схеми передачі заборонених технологій, які використовують потенційні проліфератори.