Порушення прав людини після повернення Росії до Ради Європи: коментар експертки НІСД Ірини Павленко

Поділитися:

Протестні настрої в Росії – це часткове протверезіння щодо необхідності політичних змін. Це продемонстрував несанкціонований мітинг у Москві з приводу відмови реєстрації кільком опозиційним кандидатам на міські законодавчі вибори.

В Росії за останній рік-півтора відбувається наростання протестних настроїв, зокрема, пов’язаних з екологічними протестами. Можна пожартувати, що в Росії відбувається «екологічна» революція. Однак нам не варто бути занадто оптимістичними, більшість населення РФ налаштована на терпіння, тим паче, якщо ми говоримо про Москву.

Російські протести у великих містах і на периферії важко порівнювати, бо невідомо, чого від них можна чекати. Згадаймо ментально-культурний протест в Єкатеринбурзі, який відбувся наприкінці травня проти незаконного будівництва храму. Одним із його лозунгів було: «Хто не скаче, той за храм!» Протест намагалися розігнати, побили молодь – а це Єкатеринбург, це провінція – але на наступний день прийшло ще більше людей. Від будівництва храму відмовилися. У Москві 27 липня людей побили жорстокіше, ніж в Єкатеринбурзі, але Москва не «піднялась».

В Москві ще є середній клас. Саме такі революції, якщо ми не говоримо про голодні бунти, а саме ціннісні революції, створює середній клас, як це було в Україні. В Росії ж середній клас знищується, близько 70% економічних ресурсів знаходиться в руках держави. Тому в провінції здебільшого відбуваються «екологічні» та економічні протести, а «ціннісні» протести більш властиві Петербургу і Москві.

Але з іншого боку, з огляду на рівень життя, в Москві тільки 11% населення готові вийти на протест, в той час як в загальному по Росії, де рівень життя нижчий, – усі 37%. При цьому, пару років тому тільки 17% росіян заявляли про готовність протестувати. Ця протестна тенденція позитивна для України. Однак через те, що Росія – велика країна, і в кожному місті відбуваються свої акції протесту, але вони не об’єднуються в одне ціле.

Докладніше у відео: