Експерт НІСД: саміт відбувається без змін дати, оскільки ЄС продовжує в нас вірити

Поділитися:

"Довгий час дата проведення саміту в Україні була під питанням, однак те, що він відбувається без змін, що ЄС продовжує вірити в Україну — хороший знак", — вважає головний консультант відділу зовнішньоекономічної політики Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус. Про це він розповів Українському радіо в програмі "Сьогодні.Зранку".

"Важливість цього саміту в тому, що зараз і Україна, і Європейський Союз перебувають у перехідній стадії. В нас відбулися вибори президента і скоро відбудуться вибори до парламенту, тобто можна говорити про повне перезавантаження влади. В ЄС теж відбулись вибори і Туск з Юнкером, які будуть на саміті в Україні, останні тижні на посадах", — розповідає Іван Ус.

За його словами, ще наприкінці травня під час наради у першого заступника прем’єр-міністра багато присутніх висловлювались про те, що цього саміту не буде, або що він відбудеться із затримкою: "Всі були впевнені на 90%, що дата буде змінена і саміт перенесеться на осінь. Але, на щастя, під час візиту Володимира Зеленського до Брюсселя було домовлено, що саміт відбудеться без змін".

"Україна підписала Угоду про асоціацію з ЄС і основне завдання саміту — нагадувати, що її треба виконувати", — наголошує консультант.

Він звертає увагу на те, що є побоювання, що цей саміт буде лише формальністю, проте вони не до кінця обґрунтовані, адже на обговорення виноситиметься багато питань, вкрай важливих для України. Це адаптація до цифрового ринку ЄС, енергетичний пакет, угода щодо відповідності наших товарів, щоб вони не проходили додаткову перевірку в Європейському Союзі і т.д.

"Для мене той факт, що саміт таки відбувається, — це сигнал від ЄС, що все одно вони зберігають віру в нас", — підсумував Іван Ус.

Сьогодні, 8 липня, у Києві розпочинається 21-й саміт "Україна-ЄС". Як анонсовано, під час нього лідери підтвердять міцність політичних та економічних зв’язків між Європейським Союзом та Україною. Також буде розглянутий подальший шлях розвитку відносин України та ЄС. Європейську сторону буде представляти президент Європейської Ради Дональд Туск та президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. Україну представлятиме президент України Володимир Зеленський. За інформацією МЗС, у саміті також візьме участь верховна представниця ЄС із зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні та єврокомісар з політики сусідства та розширення Йоханнес Хан. 

Ведучі: Богдан Буткевич, Христина Стець

Докладніше: