2 серпня 2019 року США офіційно вийшли з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності: чим це загрожує безпеці Європи

Поділитися:

2 серпня 2019 року США офіційно вийшли з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДЛРСМД) внаслідок порушення Росією дотримання правил договору. Нині безпека Європи перебуває під тиском нових загроз.

Експерт Національного Інституту Стратегічних Досліджень (НІСД), завідувач відділу досліджень Центрального регіону у місті Дніпрі Олексій Їжак долучився до створення колективного видання експертів з Франції, Німеччини, Італії, Польщі та Великобританії, присвяченого міжнародній ситуації після призупинення Договору про ліквідацію РСМД. Видання «Відповіді на кризу Договору про ліквідацію РСМД: європейський вимір» було підготовлене Одеським центром з питань нерозповсюдження за підтримки Шведського органу з радіаційної безпеки.

Олексій Їжак розглянув загрози для України після призупинення Договору про ліквідацію РСМД, і окреслив технічні можливості для подальшого розвитку Ракетної програми України. На його думку, в зв’язку з перманентною воєнною загрозою з боку Росії Україна сформувала власне розуміння політики стримування як запобігання наступу російських сухопутних військ. Стримування в класичному розумінні, в якості нанесення непоправної шкоди Росії у відповідь на воєнну агресію, завдане широким арсеналом засобів включно з військово-повітряними і ракетними ударами, не уявляється можливим без підтримки союзників і партнерів України.

Докладніше: odcnp.com.ua (анг.)