«Використання антикризових комунікацій органами державної влади у виборчий період: виклики та реагування». Аналітична записка

Поділитися:

В аналітичній записці розглядається питання використання антикризових комунікаційних заходів органами державної влади в умовах сучасних викликів, які стоять перед Україною і актуалізуються у виборчий період. Наголошується на принципах та формах здійснення даних комунікаційних заходів для запобігання поглибленню кризових ситуацій та зменшення ризиків негативних наслідків.

З метою впровадження ефективної політики антикризових комунікації пропонується:

  1. Кабінету Міністрів України пришвидшити процес доопрацювання проекту Закону «Про публічні консультації»; створити міжвідомчу робочу групу для напрацювання пропозицій щодо вдосконалення правового регулювання комунікацій влади з громадськістю, розробки комплексу антикризових комунікаційних заходів оперативного реагування, а також обговорення доцільності підготовки Інформаційного кодексу України з метою кодифікації українського законодавства в галузі інформаційних відносин. Розглянути доцільність створення єдиної комунікаційної онлайн-платформи для ЗМІ для розміщення важливих новин за напрямками та регіонами.
  2. Міністерству освіти і науки України ініціювати запровадження спеціальності «комунікативістика» для підготовки фахівців з питань стратегічних комунікацій на всіх рівнях.
  3. Національній академії державного управління при Президентові України та Центрам перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій при перепідготовці фахівців з комунікацій та інформаційної політики для органів виконавчої влади акцентувати увагу на принципах та форматах здійснення комунікативних заходів у кризових ситуаціях, враховувати досвід діяльності прес-центру в зоні проведення ООС та кращих закордонних практик у цій сфері.
  4. Прес-службам і комунікаційним підрозділам органів виконавчої влади і місцевого самоврядування запровадити обов’язкову практику делегування офіційних представників для надання оперативної інформації та ведення змістовного діалогу з громадськістю та ЗМІ; розробити антикризові стратегії та алгоритми дій, якими передбачити комплекс заходів із протидії негативним інформаційним впливам; залучати представників експертного та наукового середовища до громадських обговорень.

Детальніше про ситуацію та рекомендації – у тексті записки.