V Міжнародна конференція “Захист демократичних цінностей і дотримання прав людини у діяльності спецслужб"

Поділитися:

Uchast24 квітня 2012 року  відбулась V Міжнародна конференція “Захист демократичних цінностей і дотримання прав людини у діяльності спецслужб". Співорганізаторами цього заходу стали Служба безпеки України, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний інститут стратегічних досліджень, Женевський центр демократичного контролю над збройними силами, Офіс зв’язку НАТО в Україні, Центр інформації та документації НАТО в Україні. У цьому році  тематика конференції була  присвячена 20-й річниці створення СБУ

 

Під час заходу провідними вченими, представниками керівництва служби, профільного комітету Верховної Ради, зарубіжними експертами були  обговорені найбільш значущі проблеми взаємодії спецслужб з  громадянським суспільствам, налагодження цивільного контролю. На конференції виступили Володимир Породько – заступник Голови СБУ, Олександр Обаль – Уповноважений Президента з питань контролю за діяльністю Служби безпеки, Олександр Литвиненко – заступник директора НІСД, Олександр Бєлов – радник Голови СБУ, Філіп Флурі – заступник Женевського центру демократичного контролю за збройними силами, Олександр Медведько – заступник Секретаря РНБО та інші. Було відзначено, у тому числі зарубіжними експертами, що ця конференція є унікальним явищем на пострадянському просторі – вже вп’яте вона проводиться в Україні. СБУ демонструє увагу до тематики захисту демократичних цінностей, дотримання прав людини, як чутливої та суспільно важливої проблеми. Відзначено, що з року у рік вдосконалюються знання працівників спецслужб та зростає їх правова свідомість, і не в останню чергу, завдяки просвітницьким заходам, що проводяться за  ініціативою керівництва СБУ, активної участі освітніх закладів та зарубіжних партнерів.   

 

З гострих позицій виступили Олександр Скибінецький – Голова підкомітету з питань державної безпеки Комітету з питань національної безпеки ВРУ та співголова Харківської правозахисної групи  Євген Захаров. Ними були висвітлені проблеми правового регулювання цивільного/парламентського контролю за спецслужбами та окремі аспекти роботи СБУ, що потребують вдосконалення.  Відбулось ознайомлення з досвідом роботи Наглядового комітету з питань розвідки та безпеки Канади, яке було представлене Виконавчим директором цього комітету пані С’юзан Поллак.

 

За підсумками конференції прийнято рекомендації, що будуть після редакційного доопрацювання найближчим часом розміщені на веб-сторінці Служби безпеки України.

 

Вже традиційно у рамках конференції відбувається конкурс студентських  наукових робіт, присвячених тематиці діяльності спецслужб, проблем дотримання ними прав і свобод людини. Національний інститут стратегічних досліджень здійснює їх оцінку  та надає рекомендації щодо  відзначення авторів найбільш актуальних рефератів. Цього року окрім традиційних учасників – курсантів Національної академії СБУ  та  студентів Інституту підготовки юридичних кадрів для СБУ Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого», у конкурсі взяли участь студенти Київського національного університету ім.. Т.Шевченка.  Було визначено п'ятнадцять робіт, автори яких отримали відзнаки керівництва СБУ,  НІСД та Офісу зв’язку НАТО.  Переможці взяли участь у конференції та мали змогу зробити короткі доповіді-презентації. Національний інститут  стратегічних досліджень у цьому році виділив дві роботи, які безпосередньо стосувались тематики національної безпеки: «Транспортна безпека як об’єкт адміністративно-правового забезпечення»  Олександра Селюка (Інститут підготовки юридичних кадрів для СБУ Юридичної академії імені Ярослава Мудрого) та «Процеси у світовому Інтернет-просторі: чи є реальністю спеціальні інформаційні операції» Олени Кучер (Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка). Високою якістю відзначилися роботи Світлани Каланчі, Марії Полєтаєвої, В.Бронєвського.

 

Висловлюємо думку, що публікація цих робіт у  виданнях Національного інституту стратегічних досліджень стане хорошим початком для майбутніх пошуків молодих науковців. Бажаємо їм успіхів!