6-те сесійне засідання РГ "Україна - ЄС на шляху до розширеної Зони вільної торгівлі"

Поділитися:

Uchast18 травня 2012 року в Національному інституті стратегічних досліджень відбулося шосте сесійне засідання Робочої групи «Україна - ЄС на шляху до розширеної Зони вільної торгівлі» на тему: «РОЗВИТОК ПІДПРИЄМНИЦТВА ТА ПОКРАЩЕННЯ БІЗНЕС-КЛІМАТУ ДЛЯ РОЗКРИТТЯ ПОТЕНЦІАЛУ УГОДИ ПРО ЗОНУ ВІЛЬНОЇ ТОРГІВЛІ  МІЖ УКРАЇНОЮ ТА ЄС».

 

Обговорення відбулося у рамках проекту «Національний Конвент України щодо ЄС». Проект розроблено Національним інститутом стратегічних досліджень за підтримки Українського незалежного центру політичних досліджень у партнерстві з Дослідницьким центром Словацької асоціації зовнішньої політики та Словацьким агентством міжнародного розвитку (Slovak AID). Проект виконується під патронатом Адміністрації Президента України, Міністерства закордонних справ України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Співголовами Робочої групи є Валерій Пятницький, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України, та Анатолій Кінах, президент Українського союзу промисловців і підприємців. Експерт-модератор Робочої групи від української сторони - Ірина Клименко, завідувач відділу зовнішньоекономічної політики Національного інституту стратегічних досліджень.

 

Після завершення роботи над текстом Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС особливого значення набуває кардинальне поліпшення бізнес-клімату в Україні, що є необхідною умовою використання потенціалу поглибленого співробітництва з ЄС. Разом з тим постійний та широкий діалог представників влади та бізнесу, що, зокрема, відбувся під час засідання робочої групи, сприятиме сталому економічному розвитку національної економіки та встановленню ефективного зворотного зв’язку державних інституцій з діловими колами.

На засіданні були обговорені наступні питання:

  1. Основні положення Угоди про ЗВТ між Україною та ЄС щодо розвитку підприємництва та покращення бізнес-клімату в Україні
  2. Чи залежить економічне зростання в Україні від рівня економічної свободи?
  3. Перспективи імплементації європейських принципів політики у сфері промисловості та підприємництва.
  4. Проблеми створення сприятливого бізнес-клімату в Україні:

- спрощення та раціоналізація норм та регуляторної практики;

- підвищення ефективності державного урядування;

- заохочення інвестицій.

 

Учасники Робочої групи «Україна – ЄС на шляху до розширеної зони вільної торгівлі» також приділили значну увагу проблемам, що стоять перед державними органами влади та бізнесом в контексті євроінтеграції, зокрема, проаналізували поточну ситуацію в економіці та шляхи залучення підприємницьких кіл до державно-приватного партнерства. Учасники підкреслили особливе значення конструктивних взаємовідносин між владою та бізнесом в контексті підготовки до запровадження Зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

 

До участі у дебатах були запрошені представники органів державної влади, керівники професійних та громадських організацій, представники наукових організацій, дипломатичних установ, акредитованих в Україні, провідні експерти з питань європейської інтеграції, промислової політики та розвитку підприємництва, ЗМІ.

 

За результатами виступів учасників та дискусії було підготовлено Рекомендації.

Список учасників засідання.