5-те сесійне засідання РГ "Україна – ЄС на шляху до розширеної зони вільної торгівлі

Поділитися:

Uchast24 квітня 2012 року в Національному інституті стратегічних досліджень відбулося п’яте сесійне засідання Робочої групи «Україна - ЄС на шляху до розширеної Зони вільної торгівлі» на тему: «ПОТЕНЦІАЛ ЗОНИ ВІЛЬНОЇ ТОРГІВЛІ МІЖ ЄС ТА УКРАЇНОЮ ДЛЯ РОЗВИТКУ МИТНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ».

 

Обговорення відбулося у рамках проекту «Національний Конвент України щодо ЄС». Проект розроблено Національним інститутом стратегічних досліджень за підтримки Українського незалежного центру політичних досліджень у партнерстві з Дослідницьким центром Словацької асоціації зовнішньої політики та Словацьким агентством міжнародного розвитку (Slovak AID). Проект виконується під патронатом Адміністрації Президента України, Міністерства закордонних справ України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

 

У межах Конвенту створено чотири Робочі групи, в тому числі, Робочу групу «Україна – ЄС на шляху до розширеної Зони вільної торгівлі». Співголовами Робочої групи є Валерій Пятницький, Урядовий уповноважений з питань європейської інтгерації України, та Анатолій Кінах, президент Українського союзу промисловців і підприємців. Експерт-модератор Робочої групи - Ірина Клименко, завідувач відділу зовнішньоекономічної політики Національного інституту стратегічних досліджень.

 

Після завершення роботи над текстом Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС особливого резонансу у суспільстві набувають питання щодо наслідків економічної інтеграції України до Євросоюзу. Державна митна служба України (ДМСУ) - один з ключових учасників євроінтеграційного процесу та бере активну участь у підготовці до реалізації Угоди про асоціацію та Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. ДМСУ традиційно приділяє підвищену увагу питанням адаптації митної справи України до правил та принципів ЄС, розвиває міжнародну співпрацю з країнами-членами Європейського Союзу.

 

На засіданні були обговорені наступні питання:

1. Вектори реформування митної політики України в контексті Угоди про розширену зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом.

2. Участь Державної митної служби у реалізації загальноєвропейської митної політики, спрямованої на створення єдиного митного простору та спрощення зовнішньої торгівлі.

3. Ризики та виклики, пов’язані з імплементацією європейського законодавства, та шляхи їх мінімізації.

4. Актуальні проблеми порядку денного діалогу громадськості та влади.

 

Учасники Робочої групи «Україна – ЄС на шляху до розширеної зони вільної торгівлі» приділили значну увагу проблемам, що стоять перед державними органами влади та бізнесом в контексті євроінтеграції, зокрема, проаналізували перспективи налагодження діалогу з метою конструктивного вирішення проблемних питань між Держмитслужбою, іншими державними інституціями та учасниками міжнародної торгівлі. Також учасники засідання виступили з експертними оцінками проблем розвитку митної інфраструктури та уведення в дію Митного кодексу, міжнародного співробітництва з ЄС та імплементації європейських стандартів інформаційних технологій та митної статистики, боротьби з контрабандою та іншими правопорушеннями у митній сфері тощо.

 

До участі у дебатах були запрошені представники органів державної влади, керівники професійних та громадських організацій, науковці, представники дипломатичних установ, акредитованих в Україні, провідні експерти з питань європейської інтеграції та митної справи, ЗМІ.

 

За результатами виступів учасників та дискусії було підготовлено Рекомендації.

Список учасників засідання.