4-те засідання МЕРГ з питань протидії загрозам розповсюд-ження зброї та матеріалів масового знищення

Поділитися:

Uchast6 жовтня 2011 р. у приміщенні Національного інституту стратегічних досліджень (Чоколівський бул., 13) відбулося четверте засідання створеної при Інституті Міжвідомчої експертної робочої групи (МЕРГ) з питань протидії загрозам розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення, а також пов’язаних з ними терористичних загроз і захисту критично важливої для забезпечення життєдіяльності держави інфраструктури. У засіданні взяли участь 25 представників міністерств, відомств і наукових установ.

 

Засідання пройшло під головуванням радника Директора НІСД А.Б. Качинського, який у своєму вступному слові підкреслив актуальність тем, винесених на розгляд учасників засідання, звернувши увагу присутніх на те, що лише кілька тижнів тому у багатьох країнах світу було відзначено сумну дату – десяту річницю терористичних атак на США. Він підкреслив, що події 11 вересня 2001 р. стали переломними в усвідомленні міжнародним співтовариством масштабів і рівня загроз тероризму.

 

UchastДоповідь М.Г. Гуцало, головного консультанта відділу стратегій реформування сектору безпеки НІСД, була присвячена огляду сучасних контртерористичних стратегій, в якій доповідач приділила значну увагу стратегічним документам з протидії тероризму, прийнятим нещодавно в США і ЄС. Відзначаючи різні підходи, запропоновані у цих документах, доповідач висловила думку, що найбільший інтерес для України представляють європейські підходи до протидії тероризму з огляду на євроінтеграційний курс, проголошений нашою державою.

 

У своїй доповіді С. І. Кондратов, науковий співробітник відділу екологічної та техногенної безпеки НІСД, коротко розглянув питання можливості створення терористами ядерної зброї, розповівши членам групи про ті технічні проблеми, які мають вирішити терористи, для того, щоб виготовити саморобний ядерний вибуховий пристрій. Увагу присутніх було привернуто до того факту, що ефективні системи фізичного захисту, обліку і контролю ядерних матеріалів, міжнародні режими експортного контролю і діяльність правоохоронних органів і спецслужб зменшують шанси терористів на здійснення акту ядерного тероризму, але не можуть ліквідувати загрозу взагалі. Саме тому  останнім часом міжнародна спільнота все більше об’єднує свої зусилля з протидії ядерному тероризму, яскравим свідченням чого є Вашингтонський саміт з фізичної ядерної безпеки 2010 р., а також аналогічний майбутній саміт у Сеулі в 2011 р. 

 

UchastПісля обговорення доповідей співробітник секретаріату Українського ядерного товариства Д.В. Чумак зробив повідомлення про участь молодих українських фахівців у восьмому міжнародному курсі з питань гарантій нерозповсюдження ядерної зброї, організованому спільно Університетом Упсалла (Швеція) та  Європейською науково-дослідною асоціацією з гарантій нерозповсюдження ядерної зброї (ESARDA). Для членів групи також був підготовлений огляд важливих повідомлень спеціалізованих веб-сайтів, серед яких увагу присутніх було привернуто до інформації про підготовку порядку денного Саміту з глобальної фізичної ядерної безпеки, який відбудеться навесні 2012 р. у Сеулі. Наприкінці відбулася жвава загальна дискусія навколо піднятих у доповідях і виступах актуальних проблем, яка, без сумніву, була б набагато кориснішою, якщо б у засіданні були повніше представлені правоохоронні органи і спецслужби.

 

Підбиваючи підсумки обговорень, А. Б. Качинський констатував, що засідання пройшло цікаво і на хорошому рівні. Разом з тим, він закликав присутніх повніше використовувати потенціал групи шляхом активізації та об’єднання зусиль її членів, у т.ч. через використання можливостей, які надає статус МЕРГ, створеної при Національному інституті стратегічних досліджень при Президентові України.