Круглий стіл "Ініціатива ЄС "Східне партнерство": перспективи ефективної реалізації та можливості для України"

Поділитися:

22 вересня 2011 р. в Національному інституті стратегічних досліджень було проведено "круглий стіл" "Ініціатива ЄС "Східне Партнерство": перспективи ефективної реалізації та можливості для України", під час якого було презентовано однойменну аналітичну доповідь, підготовлену експертами Національного інституту стратегічних досліджень. Презентація доповіді відбулася напередодні саміту «Східного партнерства» у Варшаві (29-30 вересня ц.р.).

 

Участь у дискусії взяли представники органів влади України, провідні вітчизняні науковці, аналітики, експерти державних установ, недержавних аналітичних і дослідницьких центрів, представники дипломатичних установ, акредитованих в Україні

 

«Східне партнерство» (СхП) як нова стратегія Європейського Союзу започатковане на Установчому самміті «Східного партнерства» в Празі 7 травня 2009 р. СхП стало відповіддю на запит щодо регіональної диференціації держав-партнерів в рамках Європейської політики сусідства (ЄПС) та посилення двостороннього та багатостороннього співробітництва ЄС із країнами Східної Європи та Південного Кавказу.

 

«Східне партнерство» не передбачає перспективи членства для держав-учасників і спрямоване лише на розвиток з ними особливих відносин, побудованих на взаємному визнанні спільних цінностей, досягнення верховенства права, належного управління, дотримання прав людини, принципів ринкової економіки та сталого розвитку.

 

СхП стало кроком вперед у відносинах ЄС зі своїми східними сусідами у порівнянні з форматом Європейської політики сусідства (ЄПС), однак концептуальна незавершеність та інституційна аморфність «Східного партнерства» одержали критичну реакцію з боку центральноєвропейських держав-членів ЄС та України. Водночас, пропри критику та негативні прогнози, СхП існує вже понад два роки і має певні результати.

 

В 2011 р. відбувся деякий перегляд ЄПС і, зокрема, «Східного партнерства». Остаточні рекомендації щодо подальшого розвитку СхП мають бути представлені на самміті СхП 29-30 вересня 2011 р. На даний момент вже оприлюднена достатня кількість важливих підсумкових документів, що надає можливість скласти уявлення про результати дворічного функціонування СхП та його можливих майбутніх змін.

 

Автори аналітичної доповіді ставили за мету визначити цілі Євросоюзу та окремих держав ЄС щодо СхП, розглянути можливі сценарії реалізації та варіанти еволюції даної стратегії ЄС щодо Східної Європи та Південного Кавказу. Окремо розглянуто інтереси України в контексті СхП та випливаючих з нього можливостей.

 

Висновки та рекомендації спрямовані на практичну реалізацію Україною власних національних інтересів щодо «Східного партнерства» в сучасних умовах світової політичної та економічної ситуації та в рамках європейських інтеграційних процесів.