Круглий стіл "Співробітництво України та Словаччини: роль експертного середовища"

Поділитися:

Національний інститут стратегічних досліджень (НІСД, мм. Київ, Ужгород) спільно з Дослідницьким центром Словацької асоціації зовнішньої політики (ДЦ САЗП, мм. Братислава, Пряшів) провели 13 вересня 2011 р. в м. Київ презентаційний "круглий стіл" "Співробітництво України та Словаччини: роль експертного середовища".

 

Uchast

 

Метою заходу було:

- визначення ролі експертного середовища в активізації двостороннього політичного діалогу України та Словацької Республіки;

- презентація українсько-словацьких проектів, реалізованих експертами НІСД (мм. Київ, Ужгород) та ДЦ САЗП (мм. Братислава, Пряшів);

- вироблення експертною спільнотою рекомендацій щодо подальшого розвитку двосторонньої співпраці в умовах модернізаційних процесів в Україні.

Співпраця між експертами України та Словаччини в 2009-2011 рр. проходила в рамках досліджень наступних тем:

- Шенген та зовнішній кордон Європейського Союзу;

- Європейська політика сусідства, енергетичний діалог;

- Регіональний розвиток та транскордонне співробітництво;

- Місце України в системі європейської безпеки.

 

На початку проекту українські та словацькі експерти взяли активну участь у відновленні українсько-словацьких відносин, які погіршились в наслідок енергетичної кризи. За результатами дослідження було проведено 8 міжнародних конференцій в Україні та Словаччині, видано 8 колективних монографій, 8 інформаційних бюлетенів, 20 експертних висновків з конкретними рекомендаціями для владних структур обох країн щодо активізації двосторонньої співпраці та усунення взаємних проблем. Українські та словацькі експерти пройшли стажування з вказаних тем, як в Україні, так і в Словаччині (59 осіб), проведено Міжнародний літній університет в Словаччині з питань європейської інтеграції (40 студентів). Загалом до реалізації проекту було залучено понад 1000 учасників по обидва боки кордону (науковці, експерти, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, Державної прикордонної та Державної митної служб України, НГО, студентство, журналісти, бізнес). Крім того, успішною частиною проекту був трансфер словацького ноу-хау для України у сфері економічних, соціальних реформ та європейської інтеграції.

 

UchastUchast

 

Участь в роботі "круглого столу" та обговоренні пріоритетів українсько-словацького співробітництва взяли Андрій Єрмолаєв (директор НІСД), Александр Дулеба (директор ДЦ САЗП), Віктор Петрашовский (представник Посольства Словацької Республіки в Україні), Марія Юрікова (заступник Голови Представництва Європейського Союзу в Україні), Євген Перелигін (керівник Управління з питань європейської інтеграції Адміністрації Президента України). 

 

UchastУ своєму вступному слові Андрій Єрмолаєв відзначив, що цей ініціативний захід, присвячений аналізу співробітництва України та Словацької Республіки, зокрема на експертному рівні. Формат роботи експертного середовища має більше можливостей для незалежного аналізу ситуації, а ніж бюрократичні структури та офіційні позиції політиків та дипломатів. 

Цей формат дає можливість не тільки залучати всіх зацікавлених фахових експертів до обговорення важливих проблем порядку денного співробітництва двох країн, вироблення консолідованої позиції щодо їх вирішення, але й, враховуючи статус Інституту, дає можливість подальшого просування, супроводу саме цих рішень перед Президентом та його командою. Про це свідчить і досвід довготривалої співпраці нашого Ужгородського філіалу НІСД зі Словацькою асоціацією зовнішньої політики, зокрема в питаннях модифікації Угоди про місцевий прикордонний рух між Україною та Словацькою Республікою. Власне діяльність ужгородського філіалу НІСД – євроінтеграція на практиці, про яку ми так багато говоримо.

 

UchastАлександр Дулеба зазначив, що ще в кінці 90-их років, коли ми починали свою регіональні співпрацю з філіалом НІСД в м. Ужгороді, в Словаччині прийшло усвідомлення, що для неї Україна є реальним стратегічним партнером. За цей час наша експертна робота набрала системного характеру і ми на експертному рівні провели дуже багато різноманітних заходів, результатом яких була підготовка політичних рекомендацій для органів державної влади обох країн. Коли в результаті газової кризи (на початку 2009 р.) бракувало офіційного діалогу між двома країнами, що повернуло двосторонні взаємовідносини до стану 1999-2000 рр.,  то саме  експерти, заповнювали цей вакуум та організували зокрема міжнародну конференцію в Братиславі (березень 2009 р.) з обговорення газового конфлікту та підготовку відповідних рекомендацій виходу з цієї ситуації. Наразі офіційна політика Словаччини щодо України є абсолютно транспарентною. Україна – стратегічний партнер Словаччина, і в цьому є немала заслуга експертного середовища, в т.ч. експертів НІСД, його регіональної філії в Ужгороді та незалежних експертів. Власне сьогоднішньою нашою ініціативою  ми підсумовуємо результат нашої експертної діяльності і підписуємо з Андрієм Єрмолаєвим Меморандум про співробітництво в пріоритетних питаннях розвитку двосторонніх взаємовідносин на наступні 15 років. Це торкається як спільної організації наукових конференцій за тематикою, що становить інтерес для обох країн, так і подальший експертний супровід діяльності Міжурядових українсько-словацьких комісій, зокрема Міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва.

 

Представник Посольства Словацької Республіки в Україні п. Віктор Петрашовский, зазначив, що наразі співробітництво між Словацької Республікою та Україною досить динамічно розвивається на всіх рівнях. Про це свідчить динаміка офіційних візитів вищих посадових осіб Словаччини до України, починаючи з минулорічного візиту Президента Словацької Республіки І. Гашпаровича до України і буквально днями відбувся візит міністра закордонних справ Словацької Республіки М. Дзурінди в Україну, під час якого були проведені зустрічі не тільки з Міністром закордонних справ України, а й з Главою Уряду України, Главою Парламенту України та Президентом України В. Януковичем. Україна – стратегічний партнер Словацької Республіки і ця динаміка взаємовідносин на вищому державному рівні буде зберігатися і надалі.

 

UchastМарія Юрікова, перш за все, подякувала організаторам за запрошення на цей ініціативний захід НІСД та САЗП і зазначила, що вона не в перше є гостем НІСД, оскільки вже приймала участь в ряді спільних українсько-словацьких конференцій та в засіданні Національного Конвенту України щодо ЄС, який виконується спільно з САЗП. Вона відзначила, що за 20 років незалежності Україна пройшла важкий шлях структурних змін і знаходиться наразі на шляху пошуку оптимального подальшого шляху взаємовідносин з ЄС, для чого потрібно зробити ще чимало роботи, зокрема щодо свободи медіа, корупції, верховенства права. Наразі Україна та ЄС ведуть непрості переговори щодо Угоди про асоціацію включаючи зону вільної торгівлі. Між ЄС та Україною є конкретний інструмент – Порядок денний асоціації Україна-ЄС. Україна та ЄС визначилися, як в пріоритетах, так і в шляхах їх досягнення.  Україна може використати досвід Словацької Республіки в питаннях євроінтеграційного просування. І в цьому велика роль належить експертному середовищу, зокрема важливу роботу в цьому напрямі проводить САЗП та НІСД, включно з регіональною філією в м. Ужгороді.

 

Євген Перелигін зазначив, що осінь 2011 р. - один з визначальних етапів в євроінтеграційних поступах України. Ми наблизилася до якісно нової парадигми співробітництва з ЄС, стоїмо напередодні політичної асоціації та економічної інтеграції. Тому важливо почути експертну думку, свіжі ідеї, пропозиції, подискутувати по проблемних питаннях. Нажаль, обмежене коло експертів володіє реальною інформацію про перспективи, які відкриваються з вступом України до політичної асоціації, включно із ЗВТ, про ті обмеження, які накладаються  у зв’язку з цим. Все це може відіграти важливу роль у переговорному процесі, включаючи і візовий діалог. Тому роль експертного середовища, підкріплена експертними висновками щодо всіх ти переваг і ризиків, -  дуже важлива. Як відомо в кінця вересня відбудеться саміт Східного партнерства. Роботи, які були підготовлені спільною командою українських та словацьких експертів і представлені сьогодні можна використати в переговорному процесі як раз з тими новими ідеями, перевагами, пріоритетами. Діяльність НІСД та його ужгородської філії спільно з командою словацьких експертів – практичний внесок в переговорний процес України з ЄС.

 

Співпрацю українських та словацьких експертів у спільних проектах презентували Владімір Бенч (директор Регіонального відділення Дослідницького центру САЗП в м. Пряшів),  Світлана Мітряєва (директор Регіонального філіалу НІСД в м. Ужгороді), Володимир Лупацій (радник директора НІСД).

 

UchastUchastUchast

 

В обговоренні презентованих проектів взяли участь відомі українські експерти-учасники проектів: Михайло Гончар (директор енергетичних програм центру «НОМОС»), Григорій Перепелиця (директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України), Ірина Сушко (керівник  громадської ініціативи «Європа без бар’єрів», Андрій Кудряченко (директор Інституту європейських досліджень НАН України), Євген Шаров (радник директора НІСД), Олексій Їжак (завідувач відділу системного аналізу проблем воєнної безпеки Регіонального філіалу НІСД в м. Дніпропетровську), Олексій Молдован (завідувач сектору грошово-фінансової стратегії відділу економічної стратегії НІСД), Ольга Єгорова (старший науковий співробітник Регіонального філіалу НІСД в м. Ужгород), Ірина Доля (старший науковий співробітник Регіонального філіалу НІСД в м. Донецьку). А також найактивніші учасники проекту – представники Державної прикордонної служби України (Юлія Петрова) та Державної митної служби України (Андрій Вовкотруб). Учасники проекту  дали високу оцінку проведеній роботі українських та словацьких інституцій з акцентом на роль експертного середовища в активізації  двостороннього політичного діалогу України та Словацької Республіки, а також зазначили, що це є реальний практичний результат, спрямований на пришвидшення європейської інтеграції України та виробили рекомендації щодо подальшого розвитку двосторонньої співпраці в умовах модернізацій них процесів в Україні.

 

UchastUchastUchast

 

UchastАндрій Єрмолаєв  та Александр Дулеба підписали Меморандум про наукову співпрацю між двома експертними структурами на період 2011-2026 рр.

 

Андрій Єрмолаєв – директор Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України,  вручив «Орден княгині Ольги ІІ-го ступеня» Світлані Мітряєвій – директору регіонального філіалу НІСД в м. Ужгороді за значний особистий внесок у встановлення Незалежності України, утвердження її суверенітету та міжнародного авторитету, заслуги у державотворчій, соціально-економічній, науково-технічній, культурно-освітній діяльності, сумлінне та бездоганне служіння українському народові, яким вона нагороджена згідно Указу Президента України з нагоди 20-ої річниці Незалежності України.

 

В роботі заходу взяли участь представники органів державної влади, дипломатичних місій, наукових та експертних установ, громадських організацій, провідні фахівці з питань європейської інтеграції, численні ЗМІ.