Круглий стіл "Україна у світі, що змінюється: пріоритети зовнішньої та безпекової політики"

Поділитися:

15 квітня 2011 р. в Національному інституті стратегічних досліджень в рамках загальної фахової дискусії «Послання Президента України: пріоритети модернізації держави» відбулося засідання "круглого столу" на тему: «Україна у світі, що змінюється: пріоритети зовнішньої та безпекової політики».

 

У заході взяли участь посадові особи органів державної влади, експерти, представники наукових організацій, дипломатичних установ, неурядових організацій та широкої громадськості.

Uchast

 

Засідання відкрив директор Національного інституту стратегічних досліджень А.В. Єрмолаєв, який зазначив, що Послання Президента України до Верховної Ради України - це не лише результат кропіткої аналітичної роботи, який розкриває реальний стан справ у країні, але й можливість визначити реальні шляхи реалізації ключового пріоритету державної політики – модернізації України.

А.В. Єрмолаєв зупинився на основних положеннях розділу Постання Президента України, присвяченого питанням зовнішньої політики держави, а також забезпечення національної безпеки України в умовах багато полярності і актуалізації глобальних викликів та загроз. Як було зазначено, важливим додатком до Послання став проект Стратегії національної безпеки України, який став базою для розробки пакету важливих стратегічних документів держави: проектів Стратегії зовнішньої політики України, Воєнної доктрини, Концепції реформування збройних сил тощо.

Крім того, А.В. Єрмолаєв нагадав присутнім, що у Посланні Президента були визначені чіткі пріоритети зовнішньої політики України, а саме:

- інтеграція до ЄС, створення зони вільної торгівлі з ЄС;

- розвиток співпраці з країнами СНД, а також Митним союзом, але без повноправної участі у ньому (формат 3 + 1), що в жодному разі не перешкоджає євроінтеграційним планам України;

- застосування нових підходів до формування відносин із стратегічними партнерами України та новими центрами зростання.

Litvinenko

 

Із доповіддю виступив заступник директора  Національного інституту стратегічних досліджень О.В. Литвиненко, який охарактеризував структуру та основні ідеї розділу 4 Послання Президента України до Верховної Ради «Україна в посткризовому світі» та проекту Стратегії національної безпеки України. Зокрема, було зазначено, що сучасний світ поступово перетворюється на багатополярний, змінюється ідеологія міжнародної взаємодії, дедалі більш важливими стають глобальні механізми узгодження позицій і вироблення спільних підходів провідних держав щодо вирішення глобальних проблем, нові підходи до міжнародної безпеки виникають як реакція на докорінну зміну співвідношення між глобальними і регіональними загрозами.

Також доповідач зупинився на практичних аспектах реалізації політики позаблоковості, яка є наріжним каменем української зовнішньополітичної і безпекової доктрини України. Було підкреслено, що позаблоковість розглядається Україною як послідовна позиція захисту національних інтересів без участі у військових союзах, що створює необхідні можливості для розвитку партнерських, взаємовигідних стосунків з іншими державами та міжнародними організаціями за усіма напрямами. Позаблокова політика передбачає також зосередження зусиль держави на забезпеченні національної безпеки, насамперед, за рахунок власних сил, засобів і ресурсів. Її ключовим завданням є створення «периметру безпеки» вздовж усього державного кордону країни.

 

Презентація доповіді.Klimkin 

 

Заступник міністра закордонних справ України П.А. Клімкін у виступі наголосив, що при формуванні зовнішньої та безпекової політики держави важливо розуміти, як Україна сприймає світ, і як світ сприймає Україну. За останній час світ дуже змінився: з’явилися нові ризики та загрози, переглядаються принципи прийняття рішень, виявляються певні відмінності у системах управління таких країн і об’єднань як США, ЄС, БРІКС тощо. Проте, як зауважив П.А. Клімкін,  нам слід пам’ятати, що Україна – європейська держава, яка базується на європейській системі цінностей.

 

Директор Українського інституту публічної політики В.В. Чумак зазначив, що Послання Президента України має дуже оптимістичний характер, проте підстав для цього недостатньо. Серед основних загроз, здатних завадити реалізації у повній мірі ідей та завдань, визначених у цьому стратегічному документі, виступаючий виділив турбулентний стан українського суспільства, недостатність фінансових ресурсів, низьку ефективність державного управління.

 

Директор Науково-дослідного центру правової інформатики Національної академії правових наук України В.Г. Пилипчук  підкреслив, що важливе значення для країни має закладений у Послання Президента України висновок, що у зовнішній політиці держави необхідно рішуче відмовитися від принципу «меншовартості» на користь повноправного партнерства з іншими країнами.

Крім того, виступаючий звернув увагу на те, що для національної безпеки України все більшого значення набувають інформаційний та соціальний аспекти. Зокрема, формування критичного дисбалансу між частиною населення з низькими доходами та часткою заможних людей може спровокувати протести, як це відбувається в країнах Північної Африки та Близького Сходу.

Uchast

Директор компанії стратегічного консалтингу "Berta Communications" Т.В. Березовець закликав критично підійти до концепції модернізації країни, оскільки відповідна програма в Росії не стала успішною. Він зауважив, що євроінтеграційний шлях України є досить тривалим, а отже, їй не слід розраховувати на швидкі результати. Також було зазначено, що складна демографічна ситуація в Україні дуже скоро може негативно позначитися на національній безпеці.

У дискусії також взяли участь радник Голови Служби безпеки України О.Ф. Бєлов, голова Експертної ради Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Л.І. Поляков, радник Міжнародного Фонду «Єдиний світ» О.В. Семеній, провідний експерт військових програм Центру економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова О.В. Мельник, завідувач кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка В.А. Манжола.

 

Підбиваючи підсумки засідання “круглого столу”, заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень О.В. Литвиненко подякував усім присутнім за цікаву дискусію та підсумував, що євроінтеграційний шлях є свідомим вибором України, і на сьогодні головне – це не вибір мети зовнішньої та безпекової політики, оскільки вона вже визначена, а пошук можливостей її ефективної реалізації.