Круглий стіл "Національна безпека України: стратегічні пріоритети та шляхи їх реалізації"

Поділитися:

 

Prezidiya16 грудня 2010 року в Національному інституті стратегічних досліджень відбулося засідання "круглого столу" на тему: "Національна безпека України: стратегічні пріоритети та шляхи їх реалізації". 

 

LitvinenkoНа засіданні було презентовано проект Стратегії національної безпеки України "Україна у світі, що змінюється". Із доповіддю виступив заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень О.В. Литвиненко.

 

У заході взяли участь посадові особи органів державної влади, експерти, представники наукових організацій та дипломатичних установ.

 

Список учасників.

 

KononenkoЗавідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень К.А. Кононенко доповів про хід підготовки проекту Стратегії та наголосив, що головним завданням, яке ставили перед собою розробники, було чітко структурувати документ, виписати завдання державних органів у контексті новітніх викликів та загроз національній безпеці. Також він дав короткий аналіз положень Стратегії, що стосуються визначення загроз та шляхів їх подолання у зовнішньополітичній  сфері.

 

Завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень А.Ю. Сменковський доповів про правові засади підготовки Стратегії, а також підкреслив, що особливої уваги в запропонованому проекті приділено проблемі управління сектором безпеки і оборони як цілісною системою. Також  він зупинився на питаннях актуалізації загроз національній безпеці, фінансового забезпечення заходів з реалізації Стратегії, запровадження громадського контролю за сектором безпеки.

 

 GorbulinГолова Ради з питань зовнішньої і безпекової політики В.П. Горбулін зазначив позитивні відмінності презентованого проекту від попередньої Стратегії національної безпеки, зокрема, в частині відображення таких важливих і актуальних проблем, як необхідність консолідації суспільства, створення української політичної нації. Також він звернув увагу на те, що використання під час підготовки проекту напрацювань інших академічних інститутів підвищує наукову обґрунтованість Стратегії та її відповідність завданням майбутнього розвитку країни  як частини світового простору.

 

В обговоренні проекту Стратегії також взяли участь голова Експертної ради Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Л.І. Поляков, заступник генерального директора Центру економічних і політичних досліджень ім. О.Разумкова В.О. Чалий, директор регіонального філіалу НІСД у м. Дніпропетровську А.І. Шевцов, директор Українського інституту публічної політики В.В. Чумак, радник Голови СБУ О.Ф. Бєлов, радник директора НІСД В.О. Кулик,  радник директора НІСД А.Ф. Гуцал, віце-президент Академії правових наук В.П. Тихий, директор Науково-дослідного центру правової інформатики Національної академії правових наук України В.Г. Пилипчук та інші.

 

UchastУчасники "круглого столу" у цілому дали позитивні оцінки презентованому проекту Стратегії національної безпеки України. У ході обговорення було висловлено низку конструктивних пропозицій та рекомендації щодо змісту Стратегії, які будуть враховані під час доопрацювання проекту.  

 

Зокрема, заступник генерального директора Центру економічних і політичних досліджень ім. О.Разумкова В.О. Чалий зазначив, що наразі існують певні складнощі із визначенням понять «позаблоковість», «адаптація до європейських стандартів». Також він запропоновував узгодити окремі положення запропонованого проекту із проектом Стратегії зовнішньої політики, який у даний час розробляється Міністерством закордонних справ.

 

Голова Експертної ради Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Л.І. Поляков наголосив на нагальній необхідності посилення стратегічної ланки сектору безпеки, у першу чергу, Ради національної безпеки і оборони України.

 

Радник Голови СБУ О.Ф. Бєлов зауважив, що Стратегія національної безпеки не повинна розглядатися як складова програми діяльності Уряду, але має створити необхідні умови для успішної реалізації такої програми. Також він запропонував більш чітко визначити механізми реалізації Стратегії. 

 

Директор Українського інституту публічної політики В.В. Чумак зазначив, що у проекті приділено недостатньо уваги таким новим загрозам, як зміна клімату, «старіння» нації, неефективність держави. 

 

Підводячи підсумки засідання "круглого столу", заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень О.В. Литвиненко подякував усім присутнім за надані цікаві ідеї та пропозиції щодо удосконалення проекту Стратегії національної безпеки України «Україна у світі, що змінюється».

 

Презентація Стратегії.