Симпозіум «Україна: звільнення від пострадянської спадщини?»

Поділитися:

 

24-26 квітня 2015 р. в Києві відбувся Симпозіум «Україна: звільнення від пострадянської спадщини?»

 

Захід організований VoxUkraine та Київською Школою Економіки в партнерстві з Каліфорнійським університетом у Берклі, Пітсбурзьким університетом, Стокгольмським інститутом перехідної економіки при Стокгольмській школі економіки, програмою USAID «Лідерство в економічному управлінні», Асоціацією порівняльних економічних досліджень, інвестиційним фондом «Western NIS Enterprise Fund» і компанією «Київстар».

 

Симпозіум було присвячено спеціальному випуску «Журналу порівняльної економіки» про Україну, редакторами якого є співзасновники та члени редколегії VoxUkraine Тимофій Мілованов, професор Піттсбурзького університету, і Юрій Городниченко, професор Каліфорнійського університету в Берклі. Захід зібрав дослідників світового рівня і видатних політиків, щоб дати експертну оцінку подіям в Україні, сприяти створенню підтримки світової спільноти, запропонувати вирішення актуальних проблем, сприяти діалогу між вченими та політиками та інтегрувати українських політиків і вчених в глобальну мережу експертів.

 

 

В програмі були представлені академічні та політичні сесії:


Академічні сесії:

Політична економіка після Євромайдану: нові перспективи;

Ставлення до ризику і рецесія в Східній Європі;

Невідповідності на ринку праці;

Компанії та приватизація;

Соціальний рух;

Макро-розподіл і майнові права.

 

Політичні сесії:

Фіскальна політика: державний борг, дефіцит і заходи жорсткої економії;

Як боротися з корупцією?;

Грошово-кредитна політика: банківський і валютний криза;

Сектор МСБ в Україні. Як винести це питання на перше місце в суспільно-політичному порядку денному?;

Енергобезпека під час кризи;

Інтеграція з ЄС;

Розвиток інфраструктури світового рівня;

Збереження всенародної підтримки реформ.

 

У заході взяли участь видатні спікери, а саме: Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, Посол Швеції в Україні Андреас фон Бекерат, Посол ЄС в Україні Ян Томбінський, Голова НБУ Валерія Гонтарєва, Міністр фінансів Наталія Яресько, Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус, Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, Міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко, Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Саша Боровик, Перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун, Заступник Глави НБУ Дмитро Сологуб, Заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, колишній Посол США в Джон Хербст, колишній заступник Прем'єр-міністра та Міністр фінансів Болгарії Симеон Дянков, професор міжнародної політичної економії та керівник Центру міжнародного економічного управління при Колумбійському університеті Ян Свейнар, редактор «Журналу порівняльної економіки» і професор економіки і політичних наук в Каліфорнійському університеті в Берклі Джерард Роланд, Президент Київської школи економіки Юрій Логуш, професор Вищої Школи Економіки Костянтин Сонін, колишній віце-прем’єр-міністр і міністр фінансів Словаччини Іван Міклош та екс-прем’єр-міністр Словаччини Мікулаш Дзурінда та інші.

 

Серед спікерів впродовж трьох днів Симпозіуму виступили понад 30 провідних економістів з ЄС і США



Голова Національного банку України Валерія Гонтарєва під час своєї вступної промови на відкритті Симпозіуму відзначила, що процес реформування – це складний, але незворотній шлях. «Ми вже пройшли «точку неповернення», а 2014 рік став пам’ятним рубцем для України та українського народу. Без сумнівів, впоратися з усіма проблемами самотужки дуже важко, особливо, в умовах воєнної агресії».

 

«Сьогоднішня підтримка закордонних інвесторів безперечно важлива для нас, – підкреслила голова НБУ, – оскільки це стосується не тільки інвестицій, але й сучасних технологій та найкращих практик управління. Ми також розуміємо, що інвестори турбуються не лише про економічну вигоду, а й про безпеку своїх інтересів та стабільність. Означені моменти передбачені в реформуванні банківського сектору. Комплексні реформи – це ключові передумови для України у вирішенні всіх проблем, збалансуванні економічних позицій та відновленні 

економічного зростання. Сьогодні саме ці завдання є пріоритетними як для Нацбанку, так і для українського уряду».

 

На даний час НБУ зосередив зусилля на:

реформуванні грошово-кредитної політики;

зміцненні банківського сектору та посиленні банківського нагляду;

удосконаленні законодавства та посиленні контролю за його дотриманням;

реформуванні Нацбанку.

 

Міністр фінансів України Наталія Яресько визнала, що ситуація в Україні набагато складніша, ніж в будь-якій іншій країні, включаючи Грецію. «Наш уряд рішуче налаштований здійснити програму реформ і скоротити загальний державний дефіцит з 11,6% до 8,8% ВВП вже в 2015 році». Міністр фінансів України також розповіла про заходи Уряду з оздоровлення державних фінансів та їх керівні принципи: «Ми прагнемо чесності – і важливою запорукою цього є боротьба з корупцією. Ніхто не повинен красти кошти, що сплачують до бюджету наші громадяни – платники податків. Другий принцип – ми прагнемо відповідальності. Ми маємо бути дуже ощадними і відповідати за кожну витрачену гривню. Третій принцип – ми маємо мислити стратегічно і розуміти, якими є наші пріоритети у фінансуванні. Четвертий принцип – справедливість. Ми маємо піклуватися про знедолених, про громадян, які найбільше потребують нашої підтримки. І нарешті, ми маємо – і це наш п’ятий принцип – вміти визнавати свої помилки, і виправляти їх».

 

 

Професор економіки і політичних наук в Каліфорнійському університеті в Берклі Джерард Роланд під час свого виступу відзначив, що інституційна реформа являє собою складний процес, але необхідно звести до мінімуму шкідливі явища як зловживання владою та корупція. В процесі реформування важливу роль відіграє зарубіжний досвід, широкі обговорення серед громадянського суспільства, незворотність і довгостроковий характер реформ. Енергія та мобілізація людей як фактори успіху Євромайдану також повинні бути використані, щоб підштовхнути владу до рішучих інституційних реформ. Наприкінці свого виступу професор висловив переконання, що, незважаючи на війну та складне економічне становище, Україна буде успішною!

 

Симпозіум набув широкого висвітлення медіа-партнерами заходу, якими виступили Espreso.tv, KyivPost, «Українська Правда», ЛIГАБiзнесIнформ, «Новий час», Delo.ua, Hromadske.tv, ICTV.

 

У Симпозіумі взяли участь Олександра Ляшенко (вчений секретар НІСД), Юлія Касперович (гол. конс. відділу фінансової безпеки НІСД) Іван Ус і Дмитро Ляпін Вадимович (ст.конс. і с.н.с. відділу економічної безпеки НІСД).

 

 

Зліва направо:

 

Чеберяко О.В., д.і.н., к.е.н., доцент кафедри фінансів економічного факультету Київського національного університету ім. Т. Шевченка;

Сибірянська Ю.В., к.е.н., доцент кафедри фінансів ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана»;

Міклош Іван, відомий словацький політик та реформатор, колишній Віце-прем’єр-міністр і Міністр фінансів Словаччини (2010-2012 рр.), радник Міністра фінансів України з питань податкової системи, децентралізації і загальної реорганізації державних фінансів (з лютого 2015 р.);

Яресько Наталія, Міністр фінансів України;

Касперович Ю.В., к.е.н., головний консультант відділу фінансової безпеки НІСД;

Версаль Н.І., к.е.н., доцент кафедри банківської справи КНУ ім. Т. Шевченка;

Демиденко Л.М., к.е.н., доцент кафедри фінансів КНУ ім. Т. Шевченка.